Suora

  • Elävä arkisto esittää

Jos Wadan epäilyt manipuloidusta datasta pitävät paikkansa, Venäjä saatetaan sulkea pitkäksi aikaa arvokisoista: "Ei mitään asiaa Tokioon"

Maanantaina julkisuuteen tulleet epäilyt Venäjän manipuloimasta dopingdatasta eivät vaikuta Dohan MM-kisoihin valittuihin urheilijoihin.

doping
OAR-ryhmittymä
Venäjä ei saanut kilpailla Pyeongchangin olympialaisissa omalla maatunnuksellaan.AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada kertoi maanantaina, että sen saamassa datassa Moskovan laboratoriosta on havaittu epäjohdonmukaisuuksia. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus käsitteli Venäjän tilannetta laajasti iltapäivällä kokouksessaan Dohassa Qatarissa.

IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski kertoo Yle Urheilulle, että Wada epäilee Venäjän toimittaman datan olevan epäaitoa. Dataa on saatu kahdesta eri lähteestä. Kun asiantuntijat ovat verranneet materiaaleja, on havaittu, että Venäjän toimittamasta aineistosta on otettu paloja pois.

– Se herättää epäilyksiä varsinkin, jos asia koskee kovia tuloksia tehneitä urheilijoita, Pihlakoski sanoo.

Venäjällä on toiminut valtiojohtoinen dopingohjelma, minkä vuoksi maa suljettiin viime vuoden talviolympialaisista. Venäläisurheilijat ovat voineet osallistua arvokisoihin neutraalin lipun alla.

Wadalla oli ylipäätään vaikeuksia saada Venäjältä laboratoriodataa, sillä Venäjä ei onnistunut toimittamaan sitä määräaikaan mennessä, vaan materiaali saatiin Wadalle asti vasta viime tammikuussa.

Data on antidopingtyön kannalta merkittävää, sillä sen avulla Wada saa tietää esimerkiksi, mitä Venäjällä on tapahtunut ja ketkä urheilijat ovat käyttäneet dopingia.

Antti Pihlakoski
Antti Pihlakoski haluaisi jatkaa IAAF:n hallituksessa. Uusi hallitus valitaan ensi keskiviikkona.AOP

Wada on aiemmin sanonut ryhtyvänsä entistä ankarampiin rangaistuksiin, jos laboratoriodata todetaan käsitellyksi.

Pihlakosken mielestä Venäjän kanssa on ryhdyttävä koviin otteisiin, mikäli Wadan epäilyt osoittautuvat todeksi.

– Jos Venäjän todetaan manipuloineen dataa, minun mielestäni Venäjällä ei ole mitään asiaa Tokioon. Minusta se koskee siinä vaiheessa koko olympialiikettä ja kaikkea urheilua Venäjällä.

Pihlakosken mukaan venäläinen dopingkulttuuri ei ole parantunut riittävästi neljässä vuodessa. Asia on lähes päinvastoin, sillä uusia dopingtapauksia on tullut edelleen julki.

– Raportit eivät osoita, että kulttuuri Venäjällä olisi muuttunut. Se on suuri pettymys ja tarkoittaa käytännössä sitä, että Venäjä ei vähään aikaan ainakaan liittona tai maana näy yleisurheilukentillä.

MM-kisoista ei vedetä enää venäläisiä pois

IAAF vapautti syyskuussa 11 venäläisurheilijaa kilpailukiellosta. He saavat osallistua perjantaina alkaviin MM-kisoihin.

Vaikka maanantain uutiset olivat huolestuttavia, ne eivät Pihlakosken mukaan vaikuta millään tavalla Dohaan valittuihin venäläisurheilijoihin.

– Tänne päässeitä urheilijoita on syynätty todella tarkkaan. Heidän dopinghistoriansa on vuodesta 2015 eteenpäin rikkumaton. Heidän suokin urheilevan. Emme halua olla urheilijoita vastaan, mutta mädänneitä systeemejä vastaan IAAF haluaa olla kova, Pihlakoski kertoo puhelimitse Dohasta.

MM-kisoissa venäläisurheilijat kilpailevat jälleen neutraalin lipun alla. Heitä on yhteensä 29, eikä kilpailukiellosta voi vapautua enää uusia venäläisurheilijoita tämän vuoden MM-kisoihin.

Tänne päässeitä urheilijoita on syynätty todella tarkkaan. Heidän dopinghistoriansa on vuodesta 2015 eteenpäin rikkumaton.

Antti Pihlakoski

Kokonaisuudessaan Pihlakoski on pettynyt siihen, että Venäjän dopingtilannetta ei ole vieläkään saatu kuntoon. IAAF sulki Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ensimmäisen kerran jo marraskuussa 2015.

Pihlakosken mielestä Venäjällä tarvittaisiin yhtä kovia otteita kuin Valko-Venäjällä silloin, kun maassa paljastui dopingohjelma.

– Siellä presidentti Alexander Lukašenko kovaan ääneen julisti kansan kuullen, että nyt ei kukaan enää douppaa. He laittoivat myös kovia sanktioita organisaatioille, jos dopingia käytetään. Siellä tilanne on huomattavan paljon puhdistunut ja parantunut.

– Vaikuttaisi siltä, että Venäjällä tarvittaisiin ihan samanlaisia otteita. Tähän mennessä suuret pomot ovat olleet asiasta vielä aivan liian hiljaa.

Lue myös:

Wada löysi Venäjän dopingdatasta "epäjohdonmukaisuuksia" – pääsy Tokion kisoihin voi olla uhattuna

Venäjän dopingkohu ei ota laantuakseen – paljastuksistaan tunnettu saksalaistoimittaja Hajo Seppelt: Venäläisviranomaiset manipuloineet testituloksia tänä vuonna

Vapautuuko Venäjä kilpailukiellosta vielä ennen Dohan MM-kisoja? – venäläisurheilijoiden kohtalosta päättänyt suomalaispomo paljastaa, miksi osan hakemukset hylättiin

Yksitoista venäläisyleisurheilijaa vapautettiin kansainvälisiin kilpailuihin – olympiavoittajan hakemus hylättiin

Venäjän kilpailukielto kansainvälisestä yleisurheilusta jatkuu – dopingpannasta vapautumisen kriteerit eivät vieläkään täyttyneet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat