Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Dopingskandaalin pyörteeseen joutuneet kenialaisjuoksijat saatetaan vielä sulkea Dohan MM-kisoista – taustalla yksittäisten managerien ja lääkärien juonittelua?

Saksalaismedia ZDF julkaisi maanantaina salaa kuvatun videon, jossa kahdelle kenialaisjuoksijalle piikitetään epoksi väitettyä ainetta.

doping
Kenian lippu
Kaksi kenialaisjuoksijaa joutui dopingkohun keskelle maanantaina. Heidän nimiään ei ole vielä julkaistu.AOP

Yleisurheilun arvokisojen yllä lipuu jälleen tummia pilviä. Saksalainen tv-yhtiö ZDF julkaisi maanantaina salaa kuvatun videon (siirryt toiseen palveluun), jossa kahdelle kenialaisjuoksijalle piikitetään ainetta, jonka kerrotaan olevan dopingia. Juoksijat on saksalaismedian mukaan valittu perjantaina alkaviin yleisurheilun MM-kisoihin.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen maanantaisessa kokouksessa ei Antti Pihlakosken mukaan käsitelty asiaa suuresti. Asiaa tutkii urheilun etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit (AIU).

IAAF:n hallitus kokoustaa vielä useamman kerran tällä viikolla. Pihlakoski pitää mahdollisena, että AIU:n raportteja Keniasta tutkitaan myöhemmissä kokouksissa.

ZDF:n kuvaamat urheilijat saattavat joutua jättämään MM-kisat väliin. Asiaa vie eteenpäin AIU.

– Jos tässä selviää, että kyse on dopingista, voi olla, ettei Kenian joukkueessa juokse ihan kaikki sinne valitut, Pihlakoski epäilee.

Kenia on IAAF:llä erityistarkkailussa. Pihlakosken mukaan kyseessä ei ole esimerkiksi valtiojohtoinen dopingohjelma.

– Kenia on maana asettanut todella tiukat lait, jopa sellaiset, että dopingin käyttö tuo vankilatuomion. Siellä on niin sanottua yksittäisyrittäjyyttä dopingissa, on managereita ja lääkäreitä, jotka rahan toivossa yrittävät uskotella urheilijoille, ettei ole hätää, ota tätä ja tätä, niin pärjäät paremmin. He haluavat osingon menestyksestä, Pihlakoski kertoo.

ZDF:n artikkelissa on haastateltu Kenian antidopingtoimiston entistä työntekijää. Hänen mukaansa dopingvalvonta on Keniassa korruptoitunutta.

Pihlakoski ei usko, että korruptio yltää Kenian kärkiurheilijoiden valvontaan, sillä heidän näytteensä tutkitaan ulkomailla, esimerkiksi Ruotsissa.

– Keniassa ei ole akkreditoitua dopinglaboratoriota. Kaikkien kenialaisten urheilijoiden dopinganalyysit tehdään muualla kuin Keniassa.

Täysin tuulesta temmatuksi jutuksi Pihlakoski ei kuitenkaan ZDF:n artikkelia leimaa, vaikka dopingtapauksia tuodaan usein julki juuri ennen suuria arvokisoja.

– Ei savua ilman tulitikkua. Kenialaisia urheilijoita on otettu rivistä pois paljon tällaisen yksittäisyrittäjyyden takia. Urheilun tulevaisuudelle on erinomainen asia, kun näitä urheilijoita ja heidän noitatohtoreitaan saadaan kiinni.

Lue myös:

Dopingpaljastus juuri ennen MM-kisoja: kaksi kisoihin valittua kenialaisjuoksijaa piikittää saksalaismedian kuvaamalla videolla

Jos Wadan epäilyt manipuloidusta datasta pitävät paikkansa, Venäjä saatetaan sulkea pitkäksi aikaa arvokisoista: "Ei mitään asiaa Tokioon"

Wada löysi Venäjän dopingdatasta "epäjohdonmukaisuuksia" – pääsy Tokion kisoihin voi olla uhattuna

Venäjän dopingkohu ei ota laantuakseen – paljastuksistaan tunnettu saksalaistoimittaja Hajo Seppelt: Venäläisviranomaiset manipuloineet testituloksia tänä vuonna

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat