Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Eeli Tolvasen NHL-unelman tiellä armoton fakta – vain maalit palauttavat hyökkääjälupauksen kartalle

Vain tehdyt maalit pitävät Eeli Tolvasen NHL-unelmat elossa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Eeli Tolvanen Nashville Predatorsin vaihtopenkillä.
Eeli Tolvasen harjoitusleirin näytöt eivät riittäneet Nashvillen seurajohdolle.Getty Images

Puhtaan maalintekijän rooli on jääkiekkomaailmassa kova taakka kannettavaksi kenelle tahansa. Jos pelaaja profiloituu selkeästi maalintekijäksi, onnistumisia tavataan mitata raa’asti numerotuloksen kautta. Paine on pelaajalle armoton.

Tätä taustaa vasten ei siis ole suurikaan ihme, että puhtaasti maaleilla itselleen leipää tienaa NHL-maailmassa harva pelaaja. Aleksander Ovetshkinin lisäksi uuden sukupolven pelaajista Winnipegin Patrik Laine sekä Vancouverin Brock Boeser mielletään puhtaasti maalintekijätyypeiksi.

Uuden sukupolven kaksikosta etenkin Laineen maalimäärille on annettava valtava arvo.

Vaikka Laineen flegmaattista kaartelua kaukalossa ollaan kritisoitu välillä tiukkaankin sävyyn – ja täysin aiheesta – kolmessa vuodessa isketyt 110 NHL-osumaa kertovat tamperelaisen paineensietokyvystä olennaisen.

Maalintekijöille luonnollisesti myös maksetaan hyvin ja siksi taisto seuraavan sopimuksen arvosta Winnipegin ja Laineen välillä jatkuu edelleen.

Suomalaispelaajista maalintekijäksi profiloituu lisäksi Eeli Tolvanen. Nashville Predators varasi Vihdissä syntyneen laitahyökkääjän ensimmäisen kierroksen viimeisenä pelaajana kaksi vuotta sitten sen jälkeen, kun Tolvanen oli tehnyt yhdysvaltalaisessa USHL-liigassa 30 osumaa 52 otteluun.

Eeli Tolvanen
Seitsemän NHL-ottelua urallaan pelannut Tolvanen on tehnyt taalajäillä yhden maalin.AOP

Vuotta aiemmin Tolvanen johdatti alle 18-vuotiaat maailmanmestaruuteen iskemällä Grand Forksissa järjestetyssä turnauksessa seitsemän maalia seitsemään otteluun.

Grand Forksin kultajuhlat ovat kuitenkin tällä haavaa vain kaukainen muisto. Nashville lähetti huippukunnossa NHL-leirille tulleen Tolvasen maanantaina takaisin AHL:ään, farmijoukkue Milwaukee Admiralsin riveihin.

Lienee sanomattakin selvää, että päätös oli suomalaislaiturille suuri pettymys.

Yllätyksenä se ei silti tullut. Ei, vaikka Tolvanen pudotettiin melko aikaisessa vaiheessa. Predatorsin leirillä oli nimittäin Tolvasen pudotuksen jälkeen edelleen 32 pelaajaa, joista 18 hyökkääjiä. Tolvanen ei siis pudonnut niin sanotusti viimeisten joukossa.

Vaikka Tolvasen ympärillä on käynyt ajoittain kovakin kuhina, todellisuus on alkanut valjeta myös NHL-seura Predatorsille viimeisen kalenterivuoden aikana. Tolvanen on ykköskierroksen varauksesta huolimatta pidemmän aikavälin projekti.

NHL:n suhteen ongelma on yksinkertaisesti siinä, ettei maalintekijäksi profiloituva Eeli Tolvanen tee maaleja. Se, miksi näin on, on monen asian summa. Luistelu, fysiikka, itseluottamus ja niin edelleen, NHL-maailmassa pelkästään maalipaikoille pääsy on kovan työn takana.

Eeli Tolvanen
Tolvanen tulitti Jokereissa kaudella 2017-18 itsensä suomalaisen jääkiekkokansan tietoisuuteen.AOP

Jos satumainen KHL-alku Jokereissa syksyllä 2017 jätetään pois laskuista, Tolvasen hanat ovat olleet parin edelliskauden aikana pahasti tukossa. Sen jälkeen, kun laitahyökkääjä iski Jokereille 31 ottelussa 17 osumaa, 120 virallisessa ottelussa on syntynyt ainoastaan 30 maalia. Tahti ei ole hirmuinen.

Maalinteko on ollut Tolvaselle tervanjuontia parin vuoden ajan kaikilla tasoilla. Esimerkiksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Tolvanen teki kahdessa edellisessä turnauksessa yhden osuman kahdessatoista ottelussa.

Vahvan syyskauden jälkeen Tolvanen iski Jokereille kahdeksan osumaa 29 ottelussa, mukaan lukien pudotuspelit. AHL:ssä maaleja syntyi viime kaudella 63 ottelussa vain viisitoista. NHL:ssä seitsemän ottelun saldo on yksi maali.

NHL-unelmien kannalta maalit ovat Eeli Tolvaselle kaikki kaikessa. Nuoren suomalaislupauksen kokonaisvaltainen pelaaminen ei nimittäin ole sillä tasolla, että tämä voisi tuoda pöytään sitä kautta jotakin muuta.

Tällaisia laadukkaita yleispelaajia Nashvillella on riveissään enemmän kuin tarpeeksi.

Toisin sanoen Tolvasen olisi raivattava tiensä Nashvillessa kärkiketjun pelaajaksi noustakseen pelaavaan kokoonpanoon. Ja nythän muistamme, että samoista kärkiketjujen paikoista taistelevat Filip Forsbergin, Viktor Arvidssonin ja Mikael Granlundin kaltaiset tähtilaiturit.

Tällä haavaa on niin, etteivät Tolvasen eväät ja näytöt yksinkertaisesti mitenkään riitä kahteen kärkiketjuun Nashvillen kaltaisessa huippujoukkueessa. Eikä Tolvanen ole pohjaketjujen raataja, joka nousisi esiin Kasperi Kapasen tavoin vaikkapa alivoimapelaamisen kautta.

Eeli Tolvanen on pelaajatyyppi, jonka on ensin avattava maalihanat rautaliigassa. Tolvasen on kyettävä näyttämään NHL-seuroille, että maaleja syntyy illasta toiseen AHL:ssä. Sen jälkeen alkavat puhelimet soida yläkerrasta.

En usko, että yksikään NHL-seura näkee Eeli Tolvasessa pohjaketjujen pelaajaa tai jäähyntappajaa.

Kylmä tosiasia on, että vain maalit palauttavat Tolvasen NHL-kartalle. Toisaalta on myös hyvä muistaa, että aikaa on, sillä puhumme vasta 20-vuotiaasta pelaajasta. Malttia siis tarvitaan.

Mutta niin tarvitaan maalejakin.

Lue myös:

Yli 30 suomalaista taistelee vielä paikasta NHL-avaukseen – yhtä pelaajaa on hehkutettu ylitse muiden: "Tuollaisen 18-vuotiaan täytyy antaa pelata"

Nashville osoitti Tolvasen suunnaksi AHL:n – maali ei riittänyt näytöksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat