1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Puljujärvi paljastaa syyt Edmontonista lähdölle: ”Halusin suureen rooliin”

Kärppien Jesse Puljujärvi on saanut SM-liigapaluulleen hyvän alun.

Jesse Puljujärvi on ollut tehokas Kärppien paidassa. Kuva: Tomi Hänninen

Eihän sen näin pitänyt mennä. Kun Edmonton Oilers huusi kesällä 2016 Jesse Puljujärven nimen NHL:n varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana, seura ei uskonut suomalaislaiturin pelaavan Oulun Kärpissä kaudella 2019–20.

Oilersin ja Puljujärven suhteessa on riittänyt turbulenssia alusta asti. Virheitä on tehty puolin ja toisin kilpaa.

Ensimmäinen virhe tapahtui jo kesällä 2016. Nuorten MM-kultaa Helsingissä Sebastian Ahon ja Patrik Laineen vierellä juhlinut Puljujärvi ei ollut valmis NHL:ään, vaikka Oilers niin kovasti toivoi. Syystä tai toisesta Edmonton roikotti Puljujärveä NHL:n mukana tammikuulle ennen ensimmäistä farmikomennusta.

Edmontonilla ei ollut missään vaiheessa minkäänlaista suunnitelmaa Puljujärven kehittämiseksi, vaan päätöksiä tunnuttiin tekevän hetken mielijohteista milloin mihinkin suuntaan. Ei ollut siis suurikaan ihme, että nuoren pelaajan pasmat sekosivat.

Pesuveden mukana meni itseluottamus ja koko uran suunta.

Toisaalta ei Puljujärvi itsekään kaikkea likoon tuntunut laittaneen. Kielitaito oli vielä kolmantenakin vuonna vajavainen, eikä pelaaja tuntunut pyrkivänkään osaksi joukkuetta, vaan tyytyi seinäruusuksi kaukalon ulkopuolella.

Puljujärvi kantaa Kärpissä kultaista kypärää. Kuva: Tomi Hänninen

Kaukalossa romuttunut itseluottamus näkyi pehmeytenä ja haluttomuutena ajaa ahtaisiin väleihin.

Päätös seuran ja pelaajan väliseen kaaokseen saatiin kesällä, kun Puljujärven agentti Markus Lehto ilmoitti, ettei oululaispelaaja palaisi enää seuraan. Lehto oli pyytänyt seuralta siirtoa ja viesti oli, että jos sitä ei tule, Puljujärvi pelaisi kauden Euroopassa.

Ja tällä tiellä nyt ollaan.

– Tuo kolme vuotta on jätetty taakse ja nyt kaikki keskittyminen on tässä päivässä. Täällä (Oulussa) on mukava painaa hommia, meillä on hyvä joukkue ja voittoja tulee. On mahtavaa pelata täällä, Puljujärvi sanoo Yle Urheilulle.

Siitä, miksi Puljujärvi halusi lopulta pois Edmontonista, tämä ei ole vielä juurikaan puhunut.

– Halusin ison roolin, se oli minulle se suurin juttu. Olen tottunut pelaamaan suuressa roolissa ja koin, että tarvitsen sellaista nyt omalla uralla. Täällä saa pelata paljon, Puljujärvi toteaa.

– Ajattelin tässä itseäni ja omaa kehitystäni. Mietin, mihin suuntaan haluan jääkiekkoilijana mennä. Paljon oli vaihtoehtoja ja tämä tuntui järkevimmältä. Nyt päästään taas kehittymään ja varmasti myös ihmisenä.

Yksi taakse, kaksi eteen?

Vaikka paluu SM-liigaan oli Puljujärvelle askel taakse päin, kokonaisuuden huomioon ottaen ratkaisu lienee kaikesta kohusta huolimatta oikea. Toivomaansa isoa roolia Puljujärvi ei nimittäin olisi NHL:stä mistään saanut.

Jo parin liigaviikon jälkeen Puljujärvi on saanut uralleen jälleen mukavan myötätuulen.

Kaukaloissa onkin nähty viime otteluissa isoa kokoaan hyväksi hienosti käyttävä voimalaituri, joka ei epäröi ajaa ahtaisiin väleihin. Vahva tekeminen kiekolla ja maalille ajaminen ovat merkkejä uudesta tulemisesta ja ennen muuta kasvaneesta itseluottamuksesta.

Jesse Puljujärven fokus on löytynyt SM-liigassa. Kuva: Tomi Hänninen

Menneen viikon lopulla Puljujärvi alusti kahdessa peräkkäisessä ottelussa jatkoaikaosuman.

Jukureita vastaan Puljujärvi laukoi kymmenen, JYPiä vastaan peräti yksitoista kertaa. Askeleet ovat toistaiseksi pieniä, mutta ehdottomasti oikeansuuntaisia. Juuri tällaista uutta alkua suomalaislahjakkuus tuli Kärpistä hakemaan.

Aika näyttää, mihin asti veto NHL-unelmien suhteen riittää.

Varmaa on vain, että Pohjois-Amerikassa ei tapahdu mitään ennen kuin Oilers-GM Ken Holland päättää luopua Puljujärvestä. Holland kaupannee Puljujärven aikanaan, mutta varmaa on, että minkäänlaista palvelusta Holland ei selkänsä seuralle kääntäneelle suomalaiselle tee.

Takaraja NHL:n suhteen on joulukuun ensimmäinen päivä. Mikäli kauppaa ja siirtoa takaisin tarunhohtoiseen ei tapahdu ennen joulukuun alkua, Puljujärvi pelaa alkaneen kauden Kärpissä. Puljujärvi ei halua miettiä NHL:ää juuri nyt.

– Nyt laitetaan 100 prosenttia tähän Kärppien juttuun, en mieti yhtään noita siirtohommia. Jos jotakin tapahtuu, voin lähteä yrittämään sinne, mutta mikään pakko ei ole. Annetaan noiden asioiden nyt olla toissijaisina, koska en voi niihin itse vaikuttaa.

– On mahdollista, että lähden NHL:ään ennen joulukuuta, mutta en mieti sitä nyt. Nyt vain painetaan hommia täällä ja nautitaan taas jääkiekosta, Puljujärvi muistuttaa.

Edmontonia ei ole ikävä

Puljujärvi sanoo suoraan, ettei ole varsinaisesti ikävöinyt Edmontonia. Puhelimet eivät myöskään ole laulaneet entisten joukkuetovereiden välillä erityisen kuumina.

– Jos jotakin ikävöin, niin NHL:ää. Edmontoniin päin olen ollut yhteydessä lähinnä Koskisen Mikkoon sekä fysiikkavalmentaja Chad Drummondiin.

Nähtäväksi jää, mihin suuntaan Puljujärven ura Kärpistä lähtee. Täysin uniikista tilanteesta ei kuitenkaan ole kysymys. Pienen varausnumeron pelaajista esimerkiksi Olli Jokinen palasi aikanaan takaisin HIFK:hon, kun tulokaskausi Los Angelesissa ei ottanut tuulta alleen.

NHL-läpimurtonsa Jokinen teki vasta kolmannessa seurassaan Floridassa 24-vuotiaana. Puljujärvi täyttää toukokuussa 22 vuotta.

– Tämä tuntui nyt tähän väliin järkevimmältä ratkaisulta. Nyt vain painetaan hommia ja toivottavasti jossakin vaiheessa pääsen taas pelaamaan NHL:ssä.

Lue myös:

Ahon ja Teräväisen tähtipuolustaja kaupattiin – 45,5 miljoonan dollarin sopimus hallitsevan mestarin kanssa

Kommentti: Eeli Tolvasen NHL-unelman tiellä armoton fakta – vain maalit palauttavat hyökkääjälupauksen kartalle

Tampa Bay kiinnitti yli 90 tehopistettä viime kaudella tahkoneen hyökkääjän yli 20 miljoonan dollarin sopimuksella – voi vaikuttaa Rantasen ja Laineen neuvotteluihin

Yli 30 suomalaista taistelee vielä paikasta NHL-avaukseen – yhtä pelaajaa on hehkutettu ylitse muiden: "Tuollaisen 18-vuotiaan täytyy antaa pelata"

Kekäläinen ei antanut armoa suomalaisille: hyökkääjä siirtolistalle ja maalivahti farmiin