Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Taitoluistelun väärinkäytökset saivat ministerin hiljaiseksi: "Lapsilla ja nuorilla pitää olla tunne, että he voivat kertoa väärinkäytöksistä"

Yle Urheilu uutisoi viime viikolla taitoluisteluvalmennuksen epäkohdista. Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen muistuttaa, että urheilevilla lapsilla on oikeus turvalliseen harrastusympäristöön.

taitoluistelu
Taitoluistelu häirintä yleiskuva
Getty Images

Entinen taitoluistelija Kiira Korpi kommentoi Ylelle viime viikolla taitoluistelumaailman ongelmia. Hän ehdotti yhteisöllistä ponnistusta ja radikaalia muutosta valmennuskulttuurin parantamiseksi. Korven mukaan taitoluistelussa on normalisoitu kulttuuri, jossa henkinen hyväksikäyttö, häirintä, vähättely, kiusaaminen, huutaminen ovat arkipäivää.

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen muistuttaa, että lapsilla ja nuorilla on oltava turvallinen ympäristö harrastaa.

– Urheiluseurojen ja harrastusten pitäisi olla turvallisia ympäristöjä, joissa jokaisen lapsen ja nuoren on hyvä olla. Valitettavasti väärinkäytöksiä vieläkin esiintyy, Kosonen kommentoi Yle Urheilulle.

Ministerin mukaan se kuka ottaa vastuun, riippuu kyseessä olevasta tapauksesta.

– Yksittäiset tapaukset pitää selvittää yksityiskohtaisesti. Me voidaan sitten tietenkin ministeriössä yhteistyössä olympiakomitean ja lajijärjestöjen kanssa miettiä vielä sitä toimintakulttuuria, että voidaanko me tehdä jotain asialle. Rahoitusperusteissa on tällaiset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmat. Myös rahoituksen kautta pystytään ohjaamaan, jos toimintaa ei saada kuntoon.

Hanna Kosonen
Marja Väänänen / Yle

Kososen mielestä olisi hyvä, jos väärinkäytökset saataisiin selvitettyä pienessä piirissä. Joskus asia voi vaatia laajempaa keskustelua ja huomiota. Tärkeintä on taata turvallinen toimintaympäristö.

– Mielestäni nämä on hyvä pyrkiä aina selvittämään siinä piirissä, jossa se on sattunut. Tietenkin sitten, jos suurempia väärinkäytöksiä esiintyy niin sitten on hyvä ottaa asia laajempaankin keskusteluun, mutta yleensä näillä on tapana selvitä paremmin kun ainakin aluksi lähdetään ratkaisemaan asiaa sisäpiirissä. Näen sen suojana myös asianosaisille, Kosonen arvioi.

– Pitää pohtia, ovatko toimintamallimme riittävän turvalliset lapsille ja nuorille. Heillä pitää olla tunne, että he voivat kertoa väärinkäytöksistä. Jos näin ei kaikissa lajeissa ole, täytyy asiaa tarkastella.

Lue myös:

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Entinen maajoukkueluistelija Olivia Tuuva oli uransa jälkeen täysin loppu – tuoreena valmentajana hän haluaa varmistaa, ettei muille käy samoin

Kiira Korven avoin puheenvuoro taitoluisteluväelle: "Peilistä täytyy nähdä se, jota emme haluaisi kohdata"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat