Hyppää sisältöön

Jokerit pyristelee KHL:n vuoristoradassa, jossa loppua ei näy – "Emme ole lähelläkään sarjan kärkeä"

Jokereiden alkukausi KHL:ssä on ollut vaikea. Helsinkiläisten pelistä puuttuu tasaisuus ja kasvoilta näkyy tuska.

Antti Niemi taipui TsSKA:n edessä keskiviikkona viidesti. Kuva: Lehtikuva

Jokereita vietiin keskiviikkona pahasti. Jääkiekkoliiga KHL:n hallitseva mestari Moskovan TsSKA pelasi Helsingissä tuttua kurinalaista ja tehokasta jääkiekkoaan, ja kotijoukkue seurasi sivusta. Ottelun jälkeen Jokereiden pukukopissa oli hiljaista, katseet maassa ja vastaukset lyhyitä. Kopissa haisi tuskanhiki.

Ennen kauden alkua Jokerit vaikutti joukkueena mielenkiintoisemmalta kuin pitkään aikaan. Uudet nimet Mikko Lehtonen, Petri Kontiola, Henrik Haapala, Veli-Matti Savinainen ja maalivahti Antti Niemi toivat Ilmalaan suomalaisen odotuksen. Ennen keskiviikon TsSKA-ottelua nimilistaan lisättiin myös Saku Mäenalanen – maajoukkueista tutut pelaajat tuntuivat hyviltä syiltä seurata Jokereiden peliä tarkemmin.

Ongelmana on kuitenkin tällä hetkellä se, ettei Jokereiden pelissä ole mitään seurattavaa. Jokerit on voittanut yhdeksästä ottelustaan vain kolme, hävinnyt kuusi. Vastassa on ollut seuroja KHL:n huipulta: Omsk, Kazan, SKA, Lokomotiv ja TsSKA.

Omskia ja Kazania vastaan Jokerit pääsi maalipaikoille, mutta pääosin tuhlasi ne. SKA:ta vastaan Jokerit taisteli Pietarissa mallikkaasti, mutta taipui lopussa. Lokomotivin Jokerit voitti sitoutuneella tyylillä, jota KHL:n vierasotteluissa tarvitaan: jos vierasjäällä pääsee karkuun, lyödään luukut kiinni.

Jokereiden pelissä on siis ollut valoa, mutta aivan liian vähän. Liikaa pimeää, liian vähän tunnetta ja tasaisuutta, liikaa huolimattomuutta. Maanantain Lokomotiv-voiton jälkeen TsSKA osoitti KHL:n tylyn luonteen. Moskovalaiset pyörittivät neljän kentällisen karusellia, jossa jokaisen hevosen selässä oli ahkera soturi.

– En muista nähneeni meiltä noin huonoa peliä pitkään aikaan. Roiskimme kiekkoa, ja TsSKA teki mitä halusi, Jokereiden varakapteeni Sami Lepistö totesi ottelun jälkeen.

Anton Slepyshev, Aleksei Martshenko ja Konstantin Okulov juhlivat Martshenkon 3–1-maalia. Kuva: Lehtikuva

Puolustuspäässä pyöritystä

Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki kertoi (siirryt toiseen palveluun) joukkueelta puuttuvan pelille heittäytymistä ja tunnetta. Pelillisesti Jokereiden suurimmat ongelmat ovat puolustuspäässä. KHL:n mahtijoukkueet ovat päässet pyörittämään pitkiä hyökkäyksiään, eikä Jokerit ole päässyt paineen alla avaamaan peliään. Jokereiden omat hyökkäykset ovat jääneet lyhyiksi, ja ylivoima on ollut tehotonta.

Läntisessä lohkossa kymmenentenä oleva Jokerit on päästänyt keskimäärin 3,4 maalia ottelussa – vain jumboseura Dinamo Riika on päästänyt helsinkiläisiä enemmän maaleja.

– Annamme vastustajille aika paljon paikkoja ja kun vastassa on vahva joukkue, he rokottavat kylmästi, keskushyökkääjä Mika Niemi summasi ongelmat.

Jokerit etsii yhä pelinsä punaista lankaa. Varakapteeni Lepistön mukaan pelin etsimiseen ei ole KHL:ssä kuitenkaan aikaa. Otteluohjelma jatkuu Jokereiden kannalta tylynä, kun lauantaina vastassa on sarjassa kolmantena oleva Avtomobilist ja maanantaina vastaan asettuu Moskovan Dynamo, joka päätti viime keväänä Jokereiden kauden.

– Mekin haluaisimme olla kärkijoukkue, mutta tällä hetkellä emme ole lähelläkään sarjan kärkeä. Uskomme ja tiedämme, että pystymme voittamaan kärkijoukkueita, mutta emme tällaisella pelillä, Lepistö totesi.

Lue myös: