1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Mika Salo muistelee formulauraansa lämmöllä, mutta se myös vaati paljon – rattijuopumustuomio herätti muuttamaan suuntaa: "Olen oppinut virheistäni matkan varrella"

Uuden kirjan autourheilu-urastaan julkaissut Mika Salo vieraili Ylen Aamu-tv:ssä muistelemassa uransa hetkiä. Haastattelun voi katsoa kuvan videota klikkaamalla.

Mika Salo.

Entinen F1-kuski ja nykyinen autourheilutuomari Mika Salo piipahti torstaiaamuna Ylen Aamu-tv:ssä muistelemassa uraansa ja vaiheitaan autourheilumaailman huipulla. Salosta, 52, on kirjoitettu juuri julkaistu uusi kirja.

Salo debytoi formuloiden kuninkuusluokassa vuonna 1994 Lotuksella, ja hän ajoi myös Tyrrellin, Arrowsin, BARin, Ferrarin, Sauberin ja Toyotan riveissä vuonna 2002 päättyneellä urallaan.

Salolle on jäänyt pelkästään hyviä ja lämpimiä muistoja.

– Koko aika on ollut tosi kivaa, eikä sieltä oikein pysty erittelemään asioita. Olen saanut elää unelmaani ja tehdä sitä, mitä halusin tehdä jo lapsena.

Michael Schumacherin loukkaantumisen jälkeen Salo pääsi vuonna 1999 Ferrarille tuuraajaksi, ja hän pyrki auttamaan Eddie Irvineä MM-taistelussa McLarenin Mika Häkkistä vastaan. Hockenheimissa hän joutui tallimääräyksellä päästämään Irvinen voittoon, mutta Häkkinen vei lopulta mestaruuden. Salo ei lopulta voittanut yhtään osakilpailua.

– Kun Ferrarilla ajoi hetken silloin, olihan se vähän erilaista, kun ajettiin voitoista. Eddie ei voittanut mestaruutta, joten totta kai se jäi vähän häiritsemään, sillä olisin voinut voittaa pari kisaa.

– En silti muistele sitä mitenkään huonolla, ja se oli työni silloin, Salo totesi.

Vantaan Martinlaaksossa kasvanut Salo kärähti rattijuopumuksesta Englannissa vuonna 1990, ja ura ei muutenkaan ole ollut aina ruusuilla tanssimista. Etenkin formulauransa alussa useita vastoinkäymisiä kokenut Salo myöntää, että häntä on koeteltu.

– Siitä tapauksesta lähtien olen tehnyt asiat eri tavalla, ja olen oppinut virheistäni paljonkin matkan varrella. On näillä asioilla ollut rajukin vaikutus.

Salo kertoo haastattelussa myös muun muassa nykyisestä työurastaan F1-tuomarina sekä arvioi suomalaisten formulakuskien tulevaisuutta. Haastattelun voi katsoa kuvan videota klikkaamalla.

Lue myös:

Kaksi Schumacheria ajaa kilpaa Sotšissa – mutta eri luokissa

Hamilton pelkää, että Mercedes ei pysty vastaamaan Ferrarin vauhtiin – ” Ferrarin lyöminen on todella hankalaa”

Kuumeneeko sisäinen kamppailu Ferrarilla? Tallipomo paljasti, että Vettelille aiottiin esittää kinkkinen kysymys Singaporen GP:n aikana

Ferrarilta kovinta dominointia sitten Räikkösen vuosien – Mercedes hyytyi hirvittävään vastaiskuun: "Alettiin ylireagoida tilanteisiin"