Hyppää sisältöön

Lahden MM-kisojen taloustappioita yhä maksava Hiihtoliitto teki jälleen voitollisen tilinpäätöksen – ylijäämää noin 270 000 euroa

Suomen Hiihtoliitto teki toista vuotta peräkkäin voitollisen tilinpäätöksen.

Lahden vuoden 2017 MM-kisat jättivät Hiihtoliiton talouteen loven, jota paikataan yhä. Kuva: Tomi Hänninen

Talousvaikeuksissa kamppaillut Suomen Hiihtoliitto on tehnyt toista vuotta peräkkäin voitollisen tuloksen. Asia selviää liiton tuoreesta tilinpäätöksestä, joka kattaa tilikauden 1.6.2018 – 31.5.2019.

Liitto teki toukokuussa päättyneellä tilikaudella voittoa yhteensä 269 727 euroa, joka on noin 134 000 euroa budjetoitua parempi. Edellisellä tilikaudella ylijäämää kertyi 448 654 euroa.

– Tietenkin se, että saamme budjetoinnin ja toiminnan kohtaamaan, niin se vaatii tiukkaa kulukuria ja kulujen seurantaa. Toinen iso asia on se, että saamme kumppanien kautta myyntituloa, sanoo Hiihtoliiton tuore toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Hämäläinen aloitti tehtävässään syyskuun alussa ja kommentoi siksi entisen toiminnanjohtajan Mika Kulmalan aikakautta. Kulmala johti liittoa vuodesta 2012 lähtien ja onnistui siis kääntämään kahden viime vuoden tilinpäätökset ylijäämäisiksi. Kulmala irtisanoutui viime huhtikuussa.

– Täytyy muistaa, että kun Mika tuli toiminnanjohtajaksi, niin taloustilanne on ollut tiukka ja käänteitä on riittänyt. Hän on erittäin hyvin tuonut liittoa eteenpäin, Hämäläinen sanoo.

Hiihtoliitto on kärsinyt vuosien ajan talousvaikeuksista, jotka pahentuivat Lahden vuoden 2017 MM-kisojen tappioiden vuoksi. Mitalisateesta huolimatta tappiota kertyi 2,8 miljoonaa euroa.

– Lahti 2017 oli taloudellisesti raskas, ja sieltä meillä on aika paljon paikattavaa. Tarvitsemme positiivisia tilinpäätöksiä, Hämäläinen kertoo.

MM-kisojen jälkeen liitto aloitti kulukuurin, joka jatkui myös viime vuonna. Liitto onnistui nipistämään kulujaan 85 000 euroa edellisvuoteen verrattuna. Kaikkiaan menoja kertyi reilut kuusi miljoonaa euroa.

Varainhankinta tuotti toisaalta reilut 360 000 euroa vähemmän toukokuussa 2018 päättyneeseen tilikauteen nähden. Hämäläisen mukaan syynä on erityisesti kilpailutilanne.

– Kilpailutilanne on sellainen, että markkinarahaa on vähemmän liikenteessä. Se on suhdanteestakin kiinni, että välillä onnistutaan tosi hyvin ja välillä jäädään vähän alle. Kokonaisuutena näen, että olemme hyvällä linjalla, mutta totta kai tarvitsemme onnistumisia.

Lahden miljoonatappiot näkyvät tuoreessakin tilinpäätöksessä oman pääoman määrässä, joka on alijäämäinen 2 824 865 euroa. Liiton suurin velkoja on Lahti Events Oy, jonka kanssa Hiihtoliitto on sopinut noin 15 vuoden maksuajasta. Lyhennystä maksetaan vuosittain 130 000 euroa.

– Meillä on tässä pitkän tähtäimen suunnitelma. Tällä hetkellä olemme ihan hyvin takaisinmaksusuunnitelmassa, jotta saadaan oma pääoma takaisin positiiviseksi. Se vie aikaa ja onnistuneita vuosia eikä se ei kestä heilahduksia. Pitää tehdä vaan entistä paremmin ja varmemmin asioita, Hämäläinen sanoo.

Lue myös:

.
.