Nousukuntoinen Jaakko Hänninen haastajana MM-reitille, syksyn tärkeimmät tavoitteet odottavat Italian teillä: "Hienoa nähdä, että pystyy kiipeämään mäkeä koviakin kavereita vastaan"

Jaakko Hännisen syksyn päätähtäin on MM-kisojen jälkeen Italian syysklassikoissa.

Ruokolahden kasvatti Jaakko Hänninen ajaa seuraavaksi perjantaina MM-kisoissa. Kuva: Jussi Jäkälä

Elokuun alussa ammattilaisuransa ranskalaistalli AG2R La Mondialessa aloittanut Jaakko Hänninen ajaa perjantaina maantiepyöräilyn MM-kisoissa alle 23-vuotiaiden maantiekisan. Viime vuonna Hänninen säväytti ajamalla pronssille vastaavassa kilpailussa Itävallan Innsbruckissa, mutta nyt Englannin Yorkshiressa tasaisemmat maastot eivät nosta mäkispesialistia ennakkosuosikkien joukkoon.

Yorkshiressa ajetaan 173 kilometrin reitti siten, että reilu sata kilometriä on tasaista, sen jälkeen on neljän kilometrin nousuosuus ja loppuosassa ajetaan kolme kierrosta tasaisempaa lenkkiä.

22-vuotias Hänninen tiedostaa, että reitti ei suosi häntä.

– On profiili millainen hyvänsä, menestyminen yhden miehen joukkueella vaatii tuuria älyttömästi, sillä vastassa on vahvoja joukkueita. Mitä olen nyt katsellut ja analysoinut reittiä, niin eipä siinä oikein voi muuta kuin katsoa mihin rahkeet siinä nousussa riittävät.

– Todennäköisesti kisan voittaja tulee olemaan kirimies tai aika-ajospesialisti, Hänninen järkeilee Yle Urheilulle puhelimitse.

Menestysmahdollisuudet lepäävät juuri oikeanlaisessa asetelmassa oikeaan aikaan.

– Nousu on vain seitsemänprosenttinen, ja siinä on vielä puolet kisaa jäljellä. Jos siihen pystyisi itse iskemään ja siihen tulisi joku 10–15 miehen porukka, jossa toimitaan yhdessä ja takana ei ole vetohaluja, tilanne voi olla erilainen.

– Sääkin vaikuttaa paljon. Kova kisa siitä joka tapauksessa tulee, vaikka mäkimiehen näkökulmasta reitti ei olekaan haastava.

Hännisen päätähtäin MM-kisojen sijaan on Italiassa lokakuussa ajettavissa kisoissa, jotka huipentuvat syysklassikko Giro di Lombardiaan. Hänninen ajaa Italiassa kolme tai neljä kisaa.

– Aiemmin oli jo tiedossa, että MM-kisoihin ei ole niin kovaa panosta, vaikka viime vuosi olikin suotuisa. Nyt on hyvä kuitenkin saada tämänkaltainenkin kisa tähän saumaan ennen kuin Italiassa ajetaan niitä loppukauden kisoja.

Jaakko Hänninen on päässyt hyvään kuntoon kevään loukkaantumisensa jälkeen. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Jussi Jäkälä

Loukkaantumisesta ei enää merkkejä

– On ollut hienoa nähdä, että on pystynyt kiipeämään mäkeä koviakin kavereita vastaan. Ei sillä ole merkitystä, ketä kisoissa ajaa. Joukkueen taktiikan mukaan mennään, ja tulos on sitten se, mikä on.

– Loukkaantuminen ei enää vaivaa, ja tavoitteet on käännetty sinne tuleviin Italian kisoihin. Italian kisojen suhteen ollaan ihan aikataulussa.

Ensimmäiset kuukaudet ammattilaisena ovat olleet antoisia, ja talli on ollut tyytyväinen ruokolahtelaisen suorituksiin. Vaikka vastassa on ollut koviakin nimiä, Hänninen on pystynyt hyviin suorituksiin.

– Kisarytmi on tietysti erilainen, ja kisat ovat kovempia sekä pidempiä. Pyörää kuitenkin edelleen ajetaan, eikä se perusraami ole muuttunut.

– Joukkueenjohdosta on ollut positiivista palautetta. He ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten olen suorittanut annetun roolin.

Hännisen tehtävät tallissa vaihtelevat sen mukaan, millainen kisa on.

– Jos kisa ei ole vaikka juuri minulle profiililtaan sopivin, pitää esimerkiksi suojata kapteenia. Jos taas tarvitsee ruoka- tai juomahuoltoa autosta, saatan noukkia ne 6–12 pulloa koko joukkueelle. Se on hyvin kisakohtaista ja riippuu siitä, onko yhden vai useamman päivän kisa.

Lue myös: