Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ville Lastikka toi taitonsa Tampereelle vasta, kun huomasi pärjäävänsä maailman huippujen kanssa – "Hän on ehdotonta Suomen kärkeä"

Maajoukkuehyökkääjä Ville Lastikka, 23, hakee isoa roolia Classicin salibandyjoukkueesta.

salibandy
Ville Lastikka
Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltola uskoo, että Ville Lastikka (oik.) pääsee urallaan eteenpäin, kunhan tamperelaisseuran harjoittelukulttuuri alkaa kantaa hyökkääjän kohdalla hedelmää.AOP

Jos jonkin yhdistelmän voisi sanoa olevan taivaallinen liitto, se olisi Ville Lastikan siirtyminen tamperelaiseen salibandyseuraan Classiciin.

Lastikka, 23, on liigan nuorta tähtikaartia. Classic taas on jyllännyt kotimaan salibandyssa monenlaisilla ylivoimaisilla mittareilla. Match made in heaven, kuten sanotaan.

Loppilaislähtöinen Lastikka debytoi kaudella 2013–2014 miesten divarissa, jossa hän pääsi loistamaan pistepörssissä Steelersin hyökkäyksessä. Sveitsin-kauden jälkeen Lastikka tähditti Steelersin joukkuetta myös miesten liigassa kaudella 2017–2018.

Ville Lastikka
Maajoukkueeseen murtautunut Ville Lastikka pelasi kaudella 2016–17 Sveitsin liigassa.Salibandyliitto

Tunnusteluja taivaallisen liiton toteutumisesta on tehty vuosien varrella jonkin verran. Lastikan ja Classicin tiet kohtasivat kuitenkin vasta nyt.

– Aikaisemmin siinä on ollut kentän ulkopuolisia asioista. Se missä pelataan, koostuu niin monesta asiasta, Ville Lastikka pohjustaa.

– Mutta MM-kisojen jälkeen todistin, oikeastaan pelkästään itselleni, että pystyn pärjäämään ihan maailman huippujen seurassa ja saamaan peliaikaa. Se oli ehkä se isoin syy, minkä takia siirryin Classiciin nyt, Lastikka sanoo.

Hän on ehdotonta Suomen kärkeä ja Classicin näköinen pelaaja. Taito ja pelisilmä tulevat esiin. Hän on hyvä maalintekijä ja fyysisestikin aika valmis pelaaja.

Pasi Peltola

Classic luottaa omaan junioritoimintaansa, mutta seuran ulkopuolelta liigajoukkueeseen hankintaan kovan luokan vahvistuksia. Lastikan perässä seura oli vuosia.

– Hän on ehdotonta Suomen kärkeä ja Classicin näköinen pelaaja. Taito ja pelisilmä tulevat esiin. Hän on hyvä maalintekijä ja fyysisestikin aika valmis pelaaja, toiminnanjohtaja Pasi Peltola kuvaa.

Tonttia Classicissa on tarjolla. Maajoukkueessa Lastikan kanssa samassa ketjussakin pelannut Joonas Pylsy kokeilee siipiään nyt Sveitsissä ja samalla lennolla alppimaisemiin suuntasi fanien suosikki Krister Savonen. Tampereella on siis tilaa sekä fanien silmissä että ottelutilastoissa.

– Ei minulla ole oikotietä fanien sydämiin. Pyrin kentällä näyttämään parasta osaamistani, ehkä sillä valloitan fanit. Se on minun tapani, Lastikka kertoo.

Olkapäävamma antoi oppitunnin maltista

Vuodenvaihteessa Lastikka loisti maajoukkueen mukana, jolloin juhlaa ja nimmarinpyytäjää riitti. Iloja seurasivat murheet, sillä tavallisena tammikuisena torstaina tärskähti. Lastikka pyörähti kaksinkamppailutilanteessa laidan yli, ja seuraavat vauhdit hyökkääjälle tarjosi ambulanssi. Vasemmassa olassa pamahti.

Alkuhädän jälkeen liigaottelussa tullut olkapäävamma vaikutti simppeliltä hoidettavalta, mutta se oli lopulta kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Lastikka pelaa vasen käsi alhaalla, joten mailakäden saamisella kuntoon oli kiire, sillä vähävoimaisena vedot eivät lähde, eikä kivunkaan kanssa voi loputtomiin pelata. Lastikka palasi Steelersin kokoonpanoon, ja se osaltaan teki yksinkertaisesta monimutkaista.

– Palasin liian kiireellä, Lastikka myöntää.

Ville Lastikka
Ville Lastikka houkuteltiin Classiciin 1+1-vuotisella sopimuksella.Michal Kamaryt/AOP

Olkaoireiden aiheuttajaa ja hoitokonsteja selvitettiin kuin salapoliisitarinaa, ja lopulta kauden alla alkoi näyttää siltä, että syyllinen saatiin selville. Hoito on tehonnut.

– Olan kanssa on ollut haasteita enemmän ja vähemmän. Nyt on saatu oikeanlaiset tekijät mukaan, on ollut huippulääkäreitä ja -fysioterapeutteja mukana. On päästy pureutumaan vähän syvemmin siihen, mikä olassa on ollut, Lastikka kertoo.

– Nyt olka tuntuu todella hyvältä. Kesällä sen kanssa oli vielä haasteita. Pallotatsia on siksi ehkä vähemmän kuin aiemmilta kesiltä, mutta hyvällä kohtaa mennään. Yritän luottaa itseeni ja siitä minun pelini lähtee, silloin pystyy tuomaan hyviä asioita myös kentälle.

Ei tarvinnut mennä kirurgin pakeille?

– Ei onneksi tarvinnut.

"Täällä kaikki toimii"

Keväällä 2017 Sveitsistä Steelersiin palatessaan Ville Lastikka puhui haastatteluissa perhesyistä. Kotiin oli kiva tulla. Tampere on vielä uusi koti, ja kouluhommat ovat edelleen Hämeenlinnassa. Silti Lastikka on saanut jo huomata, ettei Classic-perhe ole pelkkä mainoslause.

– On ollut mielenkiintoista päästä tähän sisäpiiriin. Ja aika nopeasti ymmärsin, miksi tästä seurasta puhutaan niin paljon hyvää, minkä takia se ulkopuolellekin näyttää siltä, että täällä kaikki toimii. Niin se oikeasti on, Lastikka sanoo.

Ville Lastikka, Classic
Ville Lastikka kehuu sitä, miten Classicissa hoidetaan asiat.Salibandyliitto

Miksi kaikki toimii?

– Näkisin, että yksi suurin syy istuu tuolla meidän takanamme. Siinä on semmoinen kaveri, joka hoitaa kaikki viimeisen päälle. Oikeasti tulee heti semmoinen todella tervetullut olo tähän seuraan. Pelaajista halutaan pitää erittäin hyvää huolta, halutaan, että heillä on turvallinen olo, annetaan sellaiset edellytykset, että voi onnistua seurassa, Lastikka jatkaa.

Ylen haastattelua tehdään Classicin toimistossa, ja paikalla piipahtava toiminnanjohtaja Peltola hymähtelee hyökkääjän puheille. ”Passo” poistuu paikalta, tamperelaiset kun eivät tunnetusti kestä kehuja.

Tamperelaisseuran toimiston hyllyillä ja pöydillä on pokaaleja ja plakaatteja joka lähtöön. Ympäristö vaikuttaa ottelupäivinä tavarantoimittajien ryysikseltä ja rennon boheemilta mutta kaiken taustalla on äärimmäinen tavoitteellisuus.

Maajoukkue kiikarissa

Lastikka tuli Tampereelle tavoitteellisuuden perässä, urheilijana omista, itsekkäistä syistään ja joukkuepelaajana jatkaakseen seuran perinteitä.

– Haluan jatkaa sitä hommaa. Täällä on totuttu menestymään, ja itsekin tykkään henkilökohtaisesti menestymisestä huomattavasti paljon enemmän kuin siitä, että taistelee pleijaripaikoista tai muista sellaisista.

– Voittaminen on kuitenkin se, minkä takia tätä hommaa tehdään. Haluan omalta osaltani tukea tätä seuraa ja joukkuetta, että pystytään jatkamaan menestyskulkua tulevinakin kausina. Kilpailijat tulevat koko ajan lähemmäksi ja pyrkivät saavuttamaan Classicin tason. Meidän tavoitteemme on yrittää pötkiä pakoon, Lastikka kuvaa.

Henkilökohtaisesti menestyminen kiinnostaa paitsi sinisessä paidassa myös sinivalkoisessa pelipaidassa. Maajoukkueet palasivat otteluarkeen syyskuun ensimmäisellä viikolla, mutta Lastikka jännitti vielä sivussa Ruotsi-vääntöjä. Maajoukkue on ajankohtainen, aikanaan.

– Koko ajan olen ollut maajoukkueen jutuissa mukana. Mikäli päävalmentaja niin haluaa, olen mukana myös seuraavissa jutuissa, kun Suomessa pelataan EFT-turnausta. Siellä olen toivottavasti, Lastikka kertoo.

Ville Lastikka, Steelers. Prahan MM 2018.
Ville Lastikka haluaa päästä vääntämään maailman parhaiden pelaajien kanssa MM-kotikisoissa 2020.IFF

Joulukuun 2020 kotikisoihin on vielä aikaa, mutta hallitsevana mestarina Suomelta odotetaan vähintään kansan hurmioittavaa kisakuntoa. Kun Lastikalta kysyy henkilökohtaisista tavoitteista, tuleehan se sieltä. MM-kisat.

Hyökkääjä pitää tauon asetellessaan sanoja, nuoren kun ei sovi olla ahne, ainakaan puheissaan.

– Yksi iso tavoite on 2020 kotikisoissa. Se on maajoukkueen puolelta iso tavoite, mitä kohti tehdään kahden vuoden periodissa hommia.

Lue myös:

Vuosien houkuttelu tuotti tulosta: maailmanmestari Lastikka vahvistamaan Classicia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat