Hyppää sisältöön

Suomen MM-juoksija Sara Kuivisto kertoo saaneensa paheksuvia katseita harjoitusasustaan Qatarissa – "Eihän täällä voi juosta mikään tuulipuku päällä"

Suomalaiset naisyleisurheilijat ovat viettäneet MM-kisakaupungissa vasta muutamia päiviä, mutta kulttuurierot ovat jo tulleet selviksi.

Alisa Vainio (vas.) ja Sara Kuivisto Suomen joukkueen mediatilaisuudessa. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

DOHA. – Hei, mullekin voi kyllä puhua.

Seiväshyppääjä Wilma Murto jätti lausumatta kyseiset sanat, kun hän saapui MM-kisakaupunki Dohan lentokentälle, mutta mieli teki puhua ääneen.

– Kun minä, Ella (Junnila) ja Ellan valmentaja Jokkeri (Jouko Kilpi) tulimme lentokentälle, minulle ja Ellalle ei puhuttu mitään. Kaikki puhe kävi Joken kautta, vaikka kyse oli meidän viisumeista, Murto kertoi Yle Urheilulle Suomen MM-joukkueen hotellissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Etäisyys Qatarin pääkaupungin ja Murron nykyisen kotipaikan Kuortaneen välillä on linnuntienä 4 656 kilometriä, minkä varrella moni asia ehtii muuttua kotikonnuilta. Suomalaisena naisena arabikulttuurissa eläminen vaatii monien asioiden ottamista huomioon, muun muassa pukeutumisessa.

21-vuotias Murto korostaa kuitenkin, ettei urheilijan normaali arvokisa-arki Dohassa poikkea kummoisesti aiemmista kokemuksista – perustekeminen pyörii kaikkialla hotellin ja kisapaikan välillä.

– Hotellilla palvelu on ollut avuliasta, ja ainakin minulla on ollut kaikinpuolin mukava olla. Sitten kun lähtee käymään vaikka kauppakeskuksessa, laittaa ihan mielellään pitkät housut jalkaan, Murto sanoo ja viittaa pukukoodiin, joka on naisilla tiukempi kuin miehillä.

Wilma Murto on kokenut Qatarin erilaisuuden jo muutaman päivän aikana. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kisajärjestäjien ohjeistuksessa miehet voivat muun muassa käyttää shortseja, mikäli ne peittävät polvet. Naisilla muut kuin pitkät housut eivät kuitenkaan tule kyseeseen. Tässä naisurheilijat kohtaavat ongelmia muualla kuin kisapaikalla tehtävässä harjoittelussa: 35–40 asteen helteessä ja 70 prosentissa huitelevassa ilmankosteudessa pitkät housut eivät mahdu treeniyhtälöön.

– Miehet katsovat aika pahasti, kun juoksen shortsit jalassa, mutta eihän täällä voi juosta mikään tuulipuku päällä, kertoo Dohassa 800:lla ja 1 500 metrillä kilpaileva Sara Kuivisto.

Kuiviston, 28, mukaan päästadion ja sen vieressä sijaitseva verryttelykenttä ja -areena ovat naisille harjoitteluystävällisiä alueita, joissa ei tarvitse ottaa huomioon erityisiä kehoituksia tai kieltoja. Kuivisto on ehtinyt kohdata länsimaiselle naisille erikoisia tilanteita arabikulttuurin arjessa Murtoa enemmän. Kuivisto saapui Dohaan sunnuntaina.

– Jos on hississä vieraan miehen kanssa, hän on todella vaivaantunut. Sama vaivaantuneisuus oli pyyhkeitä huoneeseeni tuoneella miessiivoojalla, joka ei millään voinut katsoa minua silmiin. Se tuntuu oudolta, mutta on näitä kulttuurieroja, Kuivisto sanoo.

– Ei sitä oikein tiedä, miten tähän suhtautuisi, mutta aion olla vain oma itseni, hän lisää.

Murto ja Kuivisto nähdään tositoimissa heti MM-kilpailujen avauspäivänä perjantaina.

Lue myös:

Suomen ykkösmailerin MM-unelmaan tarvitaan Suomen ennätys – Sara Kuivisto hakee vauhtia kotimaan "vuoristoleiriltä" ennen kauden huipennusta

Sara Kuivisto huippuaikaan Superliigassa – nousee Suomen kaikkien aikojen viidenneksi: "Juoksu oli ihan uskomattoman helppoa"

Yle Urheilu kaivoi esiin häkellyttäviä tietoja yleisurheilun MM-kisaisännästä – ytimessä työskennellyt suomalaisvalmentaja paljastaa Qatarista puolia, joista harvoin puhutaan ääneen

Hotellikriisi Dohassa: jäteveden haju, hyttyset ja huono ilmanlaatu norjalaisten ja ruotsalaisten riesana

Siinä missä suomalaiset ovat valmiita jo vuotta ennen, qatarilaiset rupeavat vääntämään vasta viimeisellä viikolla – "Mutta sitten tehdäänkin kovalla rytinällä"

Tässä yleisurheilun MM-kisojen ohjelma – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla