Qatarin arvokisat ovat urheilijoille haastava aihe, ja kulttuuri vaatii sopeutumista – "Pitää käyttää omaa järkeään, eikä mennä napapaita päällä ulos"

Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan mukaan Suomen joukkueelle ei ole annettu yhtä tiukkoja ohjeistuksia kuin esimerkiksi toimittajille.

Yleisurheilun MM 2019
Khalifa International Stadium
Yleisurheilun MM-kilpailut käydään Khalifa International -stadionillaGetty Images

Qatarin pääkaupungissa Dohassa perjantaina alkavat yleisurheilun MM-kilpailut poikkeavat aiemmista kisoista, sillä korkea lämpötila ja kosteusprosentti tuovat urheilijoille oman haasteensa.

Mutta ilmasto ei ole ainoa puhetta herättänyt asia. Qatarin on sanottu kiillottavansa kilpeään urheilun avulla, sillä yleisurheilun MM-kisojen lisäksi maassa järjestetään vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat ja vuotta myöhemmin uinnin MM-kilpailut.

Etenkin jalkapallon MM-areenoiden ulkomaalaisten työolot ja ihmisoikeusrikkomukset ovat nousseet aika ajoin puheenaiheiksi.

Suomen joukkueen urheilijat asettelivat sanojaan, kun he pohtivat sitä, pitäisikö Qatarin tapaiselle maalle antaa arvokisoja.

– Haastava aihe ja asioista voi olla jotain mieltä, ja itsekin saatan olla, Wilma Murto sanoi Yle Urheilulle ja korosti, että on tullut Dohaan vain urheilemaan.

– En saa päättää, missä kisat ovat. Kisojen valitseminen on jonkun muun vastuulla. Mielellään kilpailisin jossain muussa maassa. On mielenkiintoista nähdä tällainen paikka, mutta kyllä kerta riittää.

Omaa järkeä pitää käyttää

Qatar on konservatiivinen maa, vaikka sen lain tulkinnat ovat lievempiä kuin esimerkiksi Saudi-Arabiassa. Alisa Vainiolle ja Sara Kuivistolle Qatarin kulttuuri ja elämäntapa on aivan uusi kokemus, joka vaatii sopeutumista.

– Jossain vaiheessa tuli ohjeistusta, ettei lyhyissä vaatteissa saisi käydä lenkillä, mutta kyllä minä normaaleissa treenivaatteissa tänä aamuna vedin, eikä kukaan sanonut mitään, Vainio kertoi.

– Pitää käyttää omaa järkeään, eikä mennä napapaita päällä ulos. Harjoituskentällä saa kuitenkin pitää haluamiaan harjoitusvaatteita päällä, Kuivisto kertoi.

Pitkään Dubaissa asunut Anne-Mari Hyryläinen on tottunut arabimaailmaan ja sen sääntöihin. Hän uskoo, että Dohassa käyttäytyminen ja pukeutuminen on hieman erilaista MM-kisojen ajan.

– Varmasti urheillaan ihan normaaleissa urheiluvaatteissa, enkä usko, että se on ongelma, hän sanoi.

– Minusta on vain hienoa, että me urheilijat pääsemme erilaisiin maihin ja näemme erilaisia kulttuureja. On hienoa, että olemme saaneet kilpailut tänne Lähi-itään.

Kari Niemi-Nikkola
Suomen joukkueelle ei ole tullut ohjeistusta esimerkiksi pukeutumiseen, sanoo valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Joukkueille ei tiukkoja ohjeistuksia

Median edustajille on annettu MM-kisoja varten tiukat pukeutumisohjeet, joiden mukaan muun muassa polvet pitää olla piilossa, ja naisilla pitää olla olkapäät piilossa.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan mukaan vastaavanlaisia ohjeita ei ole annettu urheilijoille. Suomen joukkueen johto on kysynyt ohjeistusta paikallisilta virallisilta tahoiltakin, mutta ohjeistuksia ei ole tullut.

– Urheilijoilta on tullut kysymyksiä liittyen vaatetukseen ja siihen, miten käyttäydytään, mutta meidän ei ole tarvinnut ohjeistaa. Normaali siisti pukeutuminen, mutta esimerkiksi shortsit eivät ole mikään ongelma. Emme ole halunneet antaa tästä urheilijoille mitään stressiä, Niemi-Nikkola kertoi Yle Urheilulle.

Lue myös:

Suomen MM-juoksija Sara Kuivisto kertoo saaneensa paheksuvia katseita harjoitusasustaan Qatarissa – "Eihän täällä voi juosta mikään tuulipuku päällä"

Qatar on kiusallinen ongelma muillekin kuin jalkapallolle – yleisurheilun MM-kisoissa riittää selitettävää: "Se oli taloudellisesti erittäin hyvä tarjous"

Vaikka norjalaiset vaihtoivat majapaikkaa, suomalaisurheilijat suhtautuvat leppoisasti Dohan hotellikriisiin: "Kyllä me täällä pärjäämme"

Yle Urheilu kaivoi esiin häkellyttäviä tietoja yleisurheilun MM-kisaisännästä – ytimessä työskennellyt suomalaisvalmentaja paljastaa Qatarista puolia, joista harvoin puhutaan ääneen

Hotellikriisi Dohassa: jäteveden haju, hyttyset ja huono ilmanlaatu norjalaisten ja ruotsalaisten riesana

Rania al-Naji, 19, pantiin heittämään moukaria, jotta Qatarin urheilu saisi uuden naistähden – "Kaikkialla ajatellaan, että tämä ei ole naisten laji"

Tässä yleisurheilun MM-kisojen ohjelma – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat