Suora

  • Monte Carlo, koko kisan huippuhetket
  • Rovaniemen osakilpailu
  • Äidin ja mummin teränjäljissä - Emmi Peltonen on taitoluistelija kolmannessa sukupolvessa
  • Urheiluruutu

Kuumuus ja kosteus MM-maratonin suurimmat haasteet, Hyryläinen muutti yökisan takia vuorokausirytmiäänkin: "En ole immuuni kuumuudelle"

Aikuisten arvokisojen debytantti Alisa Vainio ja konkari Anne-Mari Hyryläinen starttaavat puolenyön aikaan maratonille. Hyryläiselle Dohan tukalat olosuhteet ovat tutut, mutta Vainiolle kuumassa ja kosteassa yökisassa kilpaileminen on hyppy tuntemattomaan.

Yleisurheilun MM 2019
Anne-Mari Hyryläinen
Anne-Mari Hyryläiselle Pekingin MM-kisat olivat ensimmäiset arvokisat. Hän sijoittui maratonilla 29:nneksi. Getty Images

Kuumuus. Ja kosteus. Siinä kaksi asiaa, jotka ovat tulleet esille lähes joka kerta, kun on puhuttu Dohan MM-kisoista.

Se kuumuus ja kosteus olivat suomalaisurheilijoilla tiedossa hyvissä ajoin ennen Dohaan saapumistaan, mutta silti se yllätti. Monet kuvailivat kuumuutta kuin seinäksi, johon he törmäsivät, kun astuivat ilmastoidulta lentoasemalta ulos.

Suurimmalla osalla urheilijoista ei ole kisasuoritusten aikaan ongelmia kuumuudesta, sillä Khalifa International -stadion on hyvin ilmastoitu. Mutta kävelijöillä ja maratoonareilla tilanne on toinen: he taivaltavat matkansa ulkona.

Sen takia sekä maraton- että kävelykilpailut alkavatkin lähempänä puoltayötä. Naisten maraton starttaa tänään kello 23.59. Suomella on tässä kisassa kaksi edustajaa: kokenut arvokisakävijä, 41-vuotias Anne-Mari Hyryläinen ja aikuisten arvokisojen ensikertalainen, 21-vuotias Alisa Vainio.

Loppumetrien taistelukisa

Vainio ei ole koskaan aikaisemmin kilpaillut moisessa kuumuudessa, mutta hän tietää, että matkalla riittää erilaisia viilennysmahdollisuuksia. Myös nesteytyksen tärkeys nousee suurempaan rooliin kuin tavallisesti.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkolan mukaan urheilijoiden täytyy juoda lähestulkoon koko ajan. Belekin viimeistelyleirillä urheilijoiden nesteytystä seurattiin konkreettisesti aamuvirtsan väristä, mutta Niemi-Nikkolan mukaan Dohassa urheilijoiden pitää juoda vieläkin enemmän, eikä hänen mukaansa liikaa voi juoda.

Hyryläiselle yli 30 asteen kuumuudessa kilpaileminen ei ole uutta, sillä hän asuu Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa. Hän uskookin olosuhteiden olevan itselleen etu, mutta hän muistuttaa, ettei ole immuuni kuumuudelle.

– Se tulee olemaan yhtä rankka kuin kaikille naisille. Vauhdinjako ja vauhti ovat tärkeitä, ettei lähde liian lujaa juoksemaan, hän muistutti.

Hyryläinen uskookin, että kuumuus ja kosteus verottavat maratonin vauhtia ja loppuaikaa.

– Kärki saattaa juosta lujaa, mutta en usko, että mitään huippuaikoja edes tavoitellaan. Se tulee olemaan loppumetreillä enemmänkin taistelukisa.

Alisa Vainio ja Jarmo Viskari
Alisa Vainio ei ole valmentajansa Jarmo Viskarin kanssa lähtenyt muuttamaan vuorokausirytmiään, vaikka maraton juostaan yöllä.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Vainio ei halua hyytyä

Vainio pääsi Dohan MM-maratonille viime vuoden ajallaan 2.34,49, kun hänen ennätysaikansa on yli minuutin parempi. Vainio on vaikeuksien jälkeen saanut kuntokäyränsä ylöspäin, mutta hän ei missään nimessä edes yritäkään juosta tänään ennätysvauhtiaan.

– Kunhan saisin vain ehjän juoksun, eikä tulisi mitään ihan totaalista hyytymistä, hän toivoi.

– En saa missään nimessä aloittaa ylikovaa, vaan pitää ottaa tosi paljon varman päälle. Se loppu tulee kuitenkin olemaan vaikea.

Vainiota on vaivannut viimeiset puoli vuotta mystinen oikean jalan hermotusongelma. Vainion mukaan jalka ei ole täysin normaali vieläkään, mutta tilanne on mennyt eteenpäin.

– Voin hyvillä mielin lähteä kisaamaan. Olen varma, että jalka kantaa loppuun asti, jos kaikki muu menee ihan ok, hän vakuutti.

Hyryläinen aamuvirkusta yökukkujaksi

Vainio ei ole muuttanut vuorokausirytmiään Dohaa varten, kuten Hyryläinen on tehnyt. Kun kisa starttaa, on Hyryläinen yleensä niihin aikoihin jo sikeässä unessa. Sen takia hän on viimeisen kuukauden ajan muuttanut harjoittelurytmiään.

– Olen yleensä tehnyt pääharjoitukseni aamulla tai aamuyöllä. Nyt olen kahden viimeisen viikon ajan harjoitellut yöllä, Hyryläinen kertoi.

Hyryläisen mukaan haastavinta on ollut saada tarpeeksi unta, kun hän on mennyt nukkumaan vasta yhden jälkeen. Sen takia hän on aamuisin pyrkinyt nukkumaan mahdollisimman pitkään. Toisen harjoituksen hän on tehnyt päivällä juoksumatolla sisätiloissa.

– Kun tein ensimmäiset treenit illalla, minulla oli vaikeaa saada kroppa hereille. Viimeisen viikon aikana olen saanut rytmistä kiinni, joten olen tyytyväinen, että käänsin rytmiä.

Vaikka Vainio ei ole kääntänyt omaa vuorokausirytmiään, ei hän usko, että häntä ainakaan nukuttaa kisaa ennen.

– Sen verran jännittää, hän naurahti.

– Yritän olla rauhallisin mielin ja ajatella, että tämä on se homma, jota teen joka päivä. Tämän minä osaan.

Anne-Mari Hyryläinen
Anne-Mari Hyryläinen tietää kokemuksesta nesteytyksen tärkeyden kuumissa olosuhteissa.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Hyvää harjoitusta Tokioon

Vainio hakee Dohasta enimmäkseen kokemusta ja varmuutta, jotta hänen ei tarvitse seuraavissa arvokisoissa jännittää.

Pekingin MM-kisoissa vuonna 2015 ensimmäisen kerran arvokisoissa juosseen Hyryläisen sen sijaan ei tarvitse enää kartuttaa kokemuspankkiaan. Ennätyksensä 2.28,53 vuosi sitten Dubaissa juossut Hyryläinen ei ole asettanut itselleen mitään aikatavoitetta, vaan hakee mieluummin hyvää sijoitusta.

– Tämä on samalla hyvää harjoittelua Tokiota varten. On myös ihana kilpailla täällä niin sanotusti kotikulmilla. Se tuo sellaisen omanlaisensa viehätyksensä tähän kilpailuun, Hyryläinen sanoi.

Lue myös:

Jalkavaivat selättänyt maratoonari Anne-Mari Hyryläinen alitti MM-rajan

Alisa Vainio kertoi mielenkiintoisia tietoja kunnostaan MM-kisojen kynnyksellä – myös valmentajalta rohkaisevia lausuntoja: "Harjoitukset jopa uran parhaita"

16-vuotias poika opetti naapuriaan juoksemaan ja halusi oivaltaa, mistä juoksussa on kyse – nyt Jarmo Viskarin tallissa kasvaa kultakimpaleita

Qatarin arvokisat ovat urheilijoille haastava aihe, ja kulttuuri vaatii sopeutumista – "Pitää käyttää omaa järkeään, eikä mennä napapaita päällä ulos"

Vaikka norjalaiset vaihtoivat majapaikkaa, suomalaisurheilijat suhtautuvat leppoisasti Dohan hotellikriisiin: "Kyllä me täällä pärjäämme"

Yle Urheilu kaivoi esiin häkellyttäviä tietoja yleisurheilun MM-kisaisännästä – ytimessä työskennellyt suomalaisvalmentaja paljastaa Qatarista puolia, joista harvoin puhutaan ääneen

Tässä yleisurheilun MM-kisojen ohjelma – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat