Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - HC Eurofarm Rabotnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pekka Vähäsöyrinkiä ei valittu Hiihtoliiton johtokuntaan

Hiihtoliiton puheenjohtajana jatkaa liittoa vuodesta 2017 luotsannut Markku Haapasalmi.

urheilu
LEHTIKUVA Pekka Vähäsöyrinki
Pekka Vähäsöyrinkiä esitettiin Hiihtoliiton johtokuntaan.Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suomen Hiihtoliiton liittokokous ei valinnut Pekka Vähäsöyrinkiä liiton johtokuntaan. Liittovaltuusto päätti asiasta tänään äänestyksen jälkeen kokouksessaan Vantaalla. Avoinna olleeseen paikkaan valittiin Asikkalan raikkaan ehdokas, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

Vähäsöyrinkiä liiton johtokuntaan esitti Kainuun hiihto ry ja sen puheenjohtaja Arto Tolonen.

– Tein sen minkä velvollisuuksiini kuuluu ja esitin häntä vaalivaliokunnalle johtokuntaan monien saamieni pyyntöjen ja Kainuun hiihto ry:n päätöksen perusteella. Yhteydenottoja tuli kymmenkunta, sanoi puheenjohtaja Tolonen Yle Urheilulle.

– Pekalta kun kysyin, niin hän sanoi, että hän on sen tien käynyt minkä on käynyt ja nyt hän haluaisi alkaa rakentamaan Suomen hiihtoa. Kun katsoo hänen saavutuksiaan ja ammattitaitoaan, niin aika kova pitää olla jos meriittilistalla menee edelle.

Liittovaltuuston puheenjohtaja Heikki Hämäläisen mukaan Vähäsöyringin ehdokkuus jakoi hiihtoväen mielipiteitä.

Vähäsöyringin valinta johtokuntaan olisi tarkoittanut sitä, että hän olisi palannut ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun takaisin Hiihtoliiton johtopaikoille ja päätöksentekoon.

Vähäsöyrinki sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta vuonna 2011. Hänen todettiin valehdelleen oikeudessa STT:n dopingjutussa 1990-luvun lopulla, ettei suomalaisessa maastohiihdossa käytetty kiellettyjä aineita 90-luvulla.

Liittovaltuuston kokouksessa mukana olleen Immo Kuutsan mukaan Jaakko Holkeri linjasi 2000-luvulla puheenjohtajakaudellaan, ettei Lahden dopingsotkuissa mukana olleita valita Hiihtoliiton johtotehtäviin.

– Holkeri sanoi, että hänen aikanaan tällaisia henkilöitä ei voi valita johtoon. Hän myös sanoi, että toivottavasti liitto jatkaa käytäntöä. Eli kyse ei ollut lopullisesta linjauksesta. Nyt Vähäsöyringin valinta on ihan makuasia, Kuutsa kommentoi Yle Urheilulle ennen äänestystä.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Vähäsöyrinki toimi vuosina 1985-1989 ja 1992-1995. Lajipäällikkönä hän oli 1997-1998. Vuosina 1998–2009 hän toimi Vuokatin urheiluopiston rehtorina.

Vähäsöyrinki palasi valmennustehtäviin vuoden 2016 keväällä, kun hän ryhtyi Ari Luusuan valmentajaksi. Maajoukkuehiihtäjä Kerttu Niskasta hän valmensi vuosina 2017-2019.

Vantaan kokouksessa käsiteltiin myös liiton puheenjohtajan valintaa. Istuva puheenjohtaja Markku Haapasalmi ei saanut vastaehdokkaita ja hän jatkaa puheenjohtajana.

Huippu-urheilussa säästökuuri

Kokouksessa käsiteltiin myös Hiihtoliiton taloutta. Liitto teki toukokuussa päättyneellä tilikaudella voittoa noin 270 000 euroa. Lahden vuoden 2017 MM-kisojen miljoonatappioita maksetaan kuitenkin vielä vuosia, sillä oma pääoma on nyt 2,8 miljoonaa pakkasella.

Tulevalla tilikaudella tavoitteena on tehdä 164 000 euroa ylijäämää, jolla korjataan miinuksella olevaa omaa pääomaa.

Toiminnanjohtaja Ismo Hämäläisen mukaan kulukuuri vaikuttaa myös maastohiihtoon ja huippu-urheiluun, johon voidaan joutua tekemään leikkauksia. Nyt maastohiihdon talousarvio on tappiolla 80 000 euroa.

– Jos myyntitavoitteeseen ei päästä, on mahdollista, että joukkuekokoa joudutaan pienentämään tai vähentämään urheilijoita, Hämäläinen totesi lukuja esitellessään.

Hämäläinen kertoi kokouksessa, että hän on keskustellut asiasta jo maajoukkueen päävalmentaja Matti Haaviston kanssa.

Juttua korjattu kello 13.43: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norbacka valittiin liiton johtokuntaan.

Lue myös:

Hiihtoliitolta yllätysveto: Pekka Vähäsöyrinkiä esitetään johtokuntaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat