Mitä naisten "epäinhimillisellä" MM-maratonilla oikeasti tapahtui? Merkittävät vaikutukset 50 kilometrin kävelyyn

Aku Partanen ja Jarkko Kinnunen lähtevät 50 kilometrin kävelyyn valmentajansa mukaan todella hiljaisella vauhdilla.

Yleisurheilun MM 2019
Dohan MM-kisojen maratonilla 19:nneksi sijoittunutta Anne-Mari Hyryläistä hoidettiin raastavan maratonin jälkeen lääkintäalueella.
EPA

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Dohassa juostua MM-maratonia ennakoitiin oloiltaan historiallisen tukalaksi – ja sellainen siitä tuli.

– Olosuhteet olivat aika epäinhimilliset, lähellä extremeä, kisassa 19. sijoittunut Anne-Mari Hyryläinen kuvaili kisan jälkeen.

Hyryläinen ei liioitellut. Dohassa perjantaina kello 23.59 matkaan lähti 68 maratoonaria, joista 28 jäi matkan varrelle. Kilpailijoiden läpi käymä piina paljastuu kuitenkin parhaiten maalintuloajoista.

Kun Yle Urheilu vertaili jokaisen 40 maaliin tulleen urheilijan loppuaikaa heidän ennätykseensä, tulokset olivat sanalla sanoen hätkähdyttäviä. Vain kaksi urheilijaa pääsi maaliin ajalla, joka oli alle kymmenen minuuttia huonompi kuin heidän ennätyksensä. Näistä kahdesta Bahrainin Rose Jelimo otti hopeaa tuloksella 2.33.46, joka jää hänen parhaasta maratonistaan yhdeksän minuuttia ja 32 sekuntia.

MM-kultaa voittanut Kenian Ruth Cheptngetich ylitti maalilinjan ajassa 2.32.43. Vertailun vuoksi: Cheptngetich juoksi tammikuussa Dubaissa kaikkien aikojen tilastokolmoseksi tuloksella 2.17.08, ja Hyryläisenkin ennätys viime vuodelta on 2.28.53. Kenialaisen voittoaika on MM-historian huonoin. Entinen pohjanoteeraus 2.30.37 oli Osakasta 2007.

Kun lasketaan keskiarvo, kuinka paljon maaliin tulleet 40 urheilijaa jäivät ennätyksestään, tulos on 22 minuuttia ja 12 sekuntia. Niin Hyryläinen kuin sijalle 26 yltänyt Alisa Vainio juoskivat hieman alle keskiarvon: Hyryläinen jäi ennätyksestään 22 minuuttia ja 33 sekuntia ja Vainio 23 minuuttia ja kuusi sekuntia.

Pahiten sippasi viimeisenä maaliin tullut Costa Rican Gabriela Trana, joka jäi kahdeksan vuoden takaisesta ennätyksestään 40 minuuttia ja 49 sekuntia.

Maratonia reitin varrella seurasi myös kävelylegenda Valentin Kononen. Hänen suojattinsa Veli-Matti Partanen ja Jarkko Kinnunen lähtevät 50 kilometrin MM-kävelyyn lauantaina kello 23.30.

Konosen mukaan nähdyn maratonin tuloksena Partanen ja Kinnunen lähtevät matkaan todella hiljaisella vauhdilla.

– Olemme muuttaneet suunnitelmaa vielä aiempaa hitaammaksi. Alussa kilometrivauhti on lähellä viittä minuuttia, kun normaalisti molemmat menisivät luokkaa 4.35–4.40, Kononen kertoo ja arvioi, että voittoaika painuu 3.53:n ja 3.55:n välimaastoon.

Tällöin kärjen vauhti olisi samaa kuin Tokion MM-kisoissa 1991, kun Neuvostoliiton Aleksandr Potashov tuuletti kultaa ajalla 3.53.09. Kononen oli MM-debyytissään viides ajalla 4.02.34, joka oli hänen uransa ylivoimaisesti hitain arvokisatulos.

28 vuoden takainen Tokion kisa käytiin samantyyppisissä oloissa kuin mitä Dohassa on luvassa ensi yönä. Noin 80 prosentissa huiteleva ilmankosteus on vaarallisempi tekijä kuin iholla 40-asteiselta tuntuva lämpö.

Suomalaiset käyttävät kisan alla ns. viilennysliivejä, joilla pyritään helpottamaan urheilijan alkumatkaa. Kononen arvioi, että 20–25 prosenttia kävelijöistä hyödyntää Dohassa kyseisiä liivejä.

Viilennystä tarvitaan myös matkan aikana. Sitä sai myös Kononen Tokiossa 1991.

– Keli oli aivan järkyttävä, ja olin aivan kuollut jossain 20 kilometrin kohdalla. En voinut pysähtyä, kun Ringa Ropo ja Ragne Kytölä kannustivat radan varressa, mutta huusin, että tuokaa juottopaikalle monta litraa jäistä vettä.

– Kävi onni, että he olivat paikalla vaikealla hetkellä ja saivat välitettyä viestin huollolle. Kun pääsin juottopaikalle, kaadoin jäävettä päälleni pari–kolme litraa ja valot välähtivät taas päälle, Kononen muistelee.

50 kilometrin kävelyssä kisa alkaa kliseen mukaan vasta 35 kilometrin kohdalla. Sinne pääsee kuitenkin ensi yönä vain harva, mikäli vuonna 1995 MM-kultaa voittanutta Konosta on uskominen.

– Niin kuin eilenkin nähtiin, ambulanssien valot alkoivat vilkkua jo puolen tunnin jälkeen.

– Maratoniin verrattuna viisikymppiä on kestoltaan vielä aivan omaa luokkaansa, Kononen muistuttaa.

Naisten maratonilla maailmanmestari jäi siis ennätyksestään 15 minuuttia 15 sekuntia. Jos Konosen arvio miesten kävelyn voittovauhdista (3.53.00–3.55.00) pitää paikkansa, esimerkiksi mestaruutta puolustavalle Yohann Diniz'lle pudotus kahden vuoden takaisesta MM-tahdista olisi melkoinen – ranskalainen kun käveli Lontoossa 2017 kultaa kisaennätyksellä 3.33.12.

Olisi kaikkea muuta kuin ihme, jos sunnuntaiaamuna Diniz on myös MM-historian hitain voittaja.

Lue myös:

50 kilometrin kävelijöitä odottaa tänään kärsimysnäytelmä, Valentin Kononenkin kävi toteamassa olosuhteet: "Aika pysäyttävä kokemus"

Flunssasta kärsivä Tiia Kuikka ei pysty osallistumaan 50 kilometrin kävelyyn Dohassa – "Kisa jää valitettavasti väliin"

Hyryläinen taisteli äärimmäisissä olosuhteissa nesteen imeytymisongelmien kanssa: "Onhan tämä aika epäinhimillistä"

Dohan avauspäivän karsinnat eivät antaneet aihetta suomalaisjuhliin – "Alakanttiin mennyt päivä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat