Suora

  • Urheiluruutu

Hiihtoliiton johtoon tyrkyllä ollut Pekka Vähäsöyrinki kokee menneisyytensä vaikuttaneen äänestykseen: latasi kovaa tekstiä liiton suuntaan – "Eivät vieläkään pysty unohtamaan"

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi kommentoi Vähäsöyringin väitteitä tyynesti.

hiihto
PekkaVähäsöyrinki_1.jpeg
Pekka Vähäsöyrinki Hiihtoliiton liittovaltuuston kokouksessa Vantaalla lauantaina.SHL / Soili Hirvonen

Suomen Hiihtoliiton johtokuntaan ehdolla ollut Pekka Vähäsöyrinki kertoi Vantaalla pidetyn kokouksen jälkeen olevansa hyvillä mielin, vaikka paikkaa johtokuntaan ei auennut. Vähäsöyrinki hävisi vastaehdokkailleen kahden äänestyksen jälkeen, sillä häntä ehdotettiin johtokuntaan ensin maastohiihdon kiintiössä ja sitten muuna jäsenenä.

Johtokuntaan valittiin kokouksessa Kirsi Joensuu ja Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka.

– Täytyy olla pettynyt aina kun tappio tulee ja varsinkin tällainen rökäletappio, mutta olo on kyllä oikeastaan todella hyvä, Vähäsöyrinki sanoi Yle Urheilulle.

Vielä viime kaudella Kerttu Niskasta valmentanut Vähäsöyrinki olisi halunnut tuoda johtokuntaan omaa valmennusosaamistaan. Hän kokee, ettei liiton johdossa ole tällä hetkellä tarpeeksi urheilupuolen osaamista. Viime talven Seefeldin MM-kisoissa Suomi sai vain yhden mitalin, kun Iivo Niskanen voitti pronssia 15 kilometrin perinteisellä.

– Mielestäni Hiihtoliiton johtokunta tarvitsisi nyt muutakin kuin kivilattioiden hiihto-osaamista eli ihan kenttätason osaamista. Viime talven pronssimitali laskettiin välttäväksi tulokseksi, mutta minusta se oli katastrofi, Vähäsöyrinki totesi.

Vähäsöyrinki kertoi halunneensa mukaan Hiihtoliiton toimintaan, koska näkee valmennuksessa osaamisvajetta.

– Minä olin konkreettinen osa sitä viime talvena, kun en Kertun kanssa onnistunut. Nyt on hyviä elementtejä, kun kuulin, että Eero Hietasen johdolla ollaan tekemässä lajianalyysiä. Olisin halunnut niissä prosesseissa olla, mutta kivilattioilla kengät luistaa ihan hyvin ilman hiihto-osaamistakin.

Vähäsöyrinki ei kokenut olleensa vaalikelpoinen

Vähäsöyringin valinta johtokuntaan olisi tarkoittanut sitä, että hän olisi palannut ensimmäistä kertaa sitten 90-luvun takaisin Hiihtoliiton johtopaikoille ja päätöksentekoon.

Vähäsöyringin esittäminen johtokuntaan sai runsaasti mediahuomiota. Hän sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta vuonna 2011. Vähäsöyringin todettiin valehdelleen oikeudessa STT:n dopingjutussa 1990-luvun lopulla, ettei suomalaisessa maastohiihdossa käytetty kiellettyjä aineita 90-luvulla.

Vähäsöyringin mukaan hänen menneisyydellään oli vaikutusta äänestystulokseen. Hän ei kokenut olleensa vaalikelpoinen.

– Hiihtoliitto ei vieläkään pysty sitä unohtamaan. Tietysti puheenjohtajisto oli voimakkaasti minua vastaan. Olen käynyt tietysti positiivisia keskusteluja, joissa annetaan tavallaan ihmisarvo takaisin, mutta Hiihtoliitossa ei vielä.

Hiihtoliiton puheenjohtana jatkava Markku Haapasalmi kommentoi tyynesti Vähäsöyringin väitteitä siitä, ettei liitto olisi ollut valmis ottamaan häntä mukaan toimintaan.

– Onhan Pekka ollut mukana toiminnassa valmentajana. En näe sille sinänsä estettä, Haapasalmi sanoi.

Tiukkaa mediahiljaisuutta vuosikaudet pitänyt Vähäsöyrinki ei aio enää palata maajoukkuevalmennuksen pariin. Hän valmentaa yhä Ari Luusuaa, joka keskittyy maratonmatkojen Ski Classics -kilpailusarjaan.

– Yritetään, josko suomalainen jaksaisi kovaa tuolla Vasaloppetin 90 kilometrillä, Vähäsöyrinki päätti.

Lue myös:

Pekka Vähäsöyrinkiä ei valittu Hiihtoliiton johtokuntaan

Hiihtoliitolta yllätysveto: Pekka Vähäsöyrinkiä esitetään johtokuntaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat