Hyppää sisältöön

Dopingepäilyjen alla ollut tuore maailmanmestari Coleman Yle Urheilulle: “Ihmiset eivät vain halua keskittyä totuuteen”

Christian Coleman on joutunut viimeisen kuukauden ajan keskittymään MM-kisoihin dopingepäilyjen varjossa. Coleman totesi Yle Urheilulle, ettei ole tehnyt mitään väärää.

Christian Coleman
Katso 100 metrin finaali kuvaa klikkaamalla.

Christian Coleman on ollut tällä kaudella maailman nopein mies, ja Dohan MM-kisoissa hän juoksi ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen huippuajalla. 9,76 on Colemanin oma ennätys, kauden kärkitulos ja kaikkien aikojen tilastoissa kuudenneksi nopein aika.

Mutta Coleman joutui juhlahumussa vastaamaan myös kysymyksiin viime kuukauden aikana velloneisiin dopingepäilyihin. Yhdysvaltalainen oli jäänyt testaamatta kuluneen vuoden aikana kolme kertaa puutteellisten olinpaikkatietojen takia.

Yhdysvaltojen antidopingtoimisto Usada veti kuitenkin pois Colemania vastaan nostamansa rikkosmussyytteen, kun jatkoselvityksissä ilmeni, että vain kaksi tapauksista oli sattunut vuoden sisään.

Coleman vakuutti Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän ollut tehnyt mitään väärää.

– Jos olisin, en olisi täällä, hän sanoi.

Negatiivisissa otsikoissa paistatteleminen ei ole ollut 23-vuotiaalle juoksijalle helppoa, vaikka hän sanoi pystyneensä keskittymään hyvin harjoitteluun.

– Ihmiset eivät vain halua keskittyä totuuteen, valheita ja syytöksiä on helpompi ajatella. Mutta minä en ole keskittynyt siihen. Pystyin keskittymään vain harjoittelemiseen, pystyin tulemaan tänne ja voittamaan.

Coleman oli ylivoimainen jo 100 metrin alkuerissä sekä välierissä. Hän myönsi, että moisessa tilanteessa oli helppo ajatella, että hän hoitaa homman kotiin.

– Tiesin kuitenkin, että minun täytyy onnistua hyvin, koska tuossa on iso joukko kovia miehiä. Tiesin, että minun on onnistuttava parhaalla mahdollisella tavalla ja pystyin tekemään sen.

Oma ennätysaika sai miehen myös onnelliseksi.

– Se oli uskomatonta. Tiedän, että siitä juoksusta löytyy vielä parannettavaa, kun katselin sitä valotaululta uusintana. En ota tätä itsestäänselvyytenä. Joka kerta kun pystyy juoksemaan noin kovaa ja tekemään henkilökohtaisen ennätyksensä, niin se on uskomaton tunne.

Lue myös:

Osat vaihtuivat Lontoon kisoista – näin Coleman tykitti MM-kultaan huippuajalla

Dopingepäilyistä vapautunut Christian Coleman vaatii anteeksipyyntöä – "Maineeni tahraamiselle ei voi laittaa hintalappua"

Wada ei valita päätöksestä vapauttaa Christian Coleman dopingepäilyistä

Huippuaituri Nooralotta Neziri ihmettelee Colemanin laiminlyöntejä olinpaikkatiedoissa: "Jos se on joskus unohtunut, luulisi, että sen muistaa aika tarkkaan seuraavalla kerralla"

Asiantuntija selittää, miksi dopingtestejä laiminlyönyt Coleman saa juosta MM-kisoissa – Wadan sääntötulkinta koitui sprintterin pelastukseksi

Coleman vapautui dopingepäilyistä – saa juosta MM-Dohassa

Pikajuoksija Christian Coleman selvittää väliin jääneitä dopingtestejä välimieslautakunnalle