Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Ranskalle suuri pettymys – Puola vei pronssimitalit

Kisaisäntä Ranska oli suuri ennakkosuosikki lentopallon EM-kisoissa, mutta joukkue jäi ilman mitaleja.

Maajoukkuelentopallo
Puola juhlii
Katso ottelu kuvaa klikkaamalla.

Puola palasi mitalikantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun se kukisti Ranskan Pariisissa pelatussa pronssiottelussa 3–0 (26–24, 25–22, 25–21).

Neljä vuotta sitten Euroopan mestaruuden voittanut Ranska hamusi kultaa kotikisoistaan, mutta se joutui pettymään jo välierissä. Tuolloin sen kukisti Serbia, kun taas Puolan voitti hurmiossa pelannut toinen kisaisäntä Slovenia.

Ranska aloitti pronssiottelussa kaksi ensimmäistä erää räväkästi Earvin Ngapethin johdolla, mutta sen johtoasema kutistui molemmissa erissä Puolan hyvään torjuntapeliin sekä omiin virheisiin.

Puolan tärkeimmäksi pelaajaksi nousi odotetusta kuubalaistaustainen Wilfredo Leon, joka nakutti ottelussa 18 pistettä (+8). Myös kapteeni Michal Kubiak onnistui etenkin toisen erän ratkaisupalloissa mainiosti ja viimeisteli koko ottelussa 14 pistettä (+10). Ngapeth oli Ranskan paras pistemies 18 pisteellään (+9).

Kolmannessa erässä hallitseva maailmanmestari Puola käytti hyväkseen kahdesta erävoitostaan saamaa henkistä ylivoimaa ja pelaajat pysyivät paremmin keskittyneinä kuin ranskalaiset. Kun vielä noin 7 000 puolalaisfania piti hallissa omiensa puolta, oli Ranska lyöty. Leon teki erässä peräti yhdeksän pistettä ja Maciej Muzaj pääsi päättämään ottelun ässäsyöttöön.

– Tämä ottelu oli tasokas. Siitä kertoo muun muassa se, että ainoastaan ensimmäisessä erässä oli viiden pisteen ero joukkueiden välillä, Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala sanoi viitaten tilanteeseen 9–4.

Tuolloin Puolan valmentaja Vital Heyen otti aikalisän ja onnistui herättämään joukkueensa. Heynen sanoi jo ennen ottelua, että pronssipeli on pettymys, mutta pelaajat panivat kuitenkin kaiken peliin.

– Heynenin ottama aikalisä oli tämän ottelun käännekohta, ja Puola lähti sen jälkeen taistelemaan. Tämä oli kahden upean yleispelaajan, Ngapethin ja Kubiakin näytöstä. Heidän johdollaan nähtiin todella tasokasta lentopalloa.

Euroopan mestaruudesta ottelevat sunnuntaina Serbia ja Slovenia. Ottelua voi seurata suorana TV2:sta kello 18.10 ja Yle Areenasta kello 18.25 lähtien.

Lue myös:

Serbia vei huiman viisieräisen ja sysäsi ennakkosuosikki-Ranskan pronssipeliin – "Tämä joukkue on täyttä rautaa"

"Tämä on lähes mahdoton juttu" – Hallitseva maailmanmestari Puola taipui, piskuinen Slovenia jälleen EM-finaaliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat