1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Yleisurheilun MM 2019

Lakan tasaisuus on tehnyt asiantuntijaan vaikutuksen: "Elmo on valmistautunut koko uransa tällaisiin tärkeisiin kisoihin"

Dohan MM-kisoissa nähdään tänään jälleen suomalaisväriä, kun Elmo Lakka pääsee tositoimiin. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni luottaa Lakan kisahermoihin.

Kutsu MM-kisoihin tuli Elmo Lakalle viime hetkellä. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

Maanantai-iltana Dohan MM-kisoissa nähdään mielenkiintoisia aitakisoja, kun miehet aloittavat 110 metrin aitojen alkuerät ja 400 metrin aidoissa juostaan finaali. Suomalaisillakin riittää jännitettävää, kun Elmo Lakka pääsee MM-areenalle.

Lakan pääsy Dohaan oli varsin vaiheikkaan matkan takana, ja paikka kisoihin varmistui vasta viime tingassa. Suomalaisjuoksija oli ehtinyt jo keskittyä lähinnä frisbeegolfin peluuseen, mutta Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni ei usko, että neljän päivän ylimenokausi vaikuttaisi Lakan menoon.

– Elmo on valmistautunut koko uransa tällaisiin tärkeisiin kisoihin. Pieni ylimenokausi ei varmaan merkitse yhtään mitään ja viimeistelyleirilläkin viimeinen treeni meni tosi hyvin, Finni sanoi.

Lakan kausi on ollut varsin tasainen, ja hän on nakutellut tuloksia aikaan 13,50–13,60. Finnin mukaan tasaisuus on iso arvo urheilijalle, sillä arvokisoissa täytyy pystyä pitämään oma perustasonsa.

– Elmo on hyvä arvokisajuoksija juuri siksi, että hän on niin varma. Hän pystyy tekemään sen oman kovan perustason suorituksensa. Uskon, että se riittää alkueristä jatkoon

Karsten Warholm on 400 metrin aitajuoksun ennakkosuosikki. Kuva: Lehtikuva / AFP

Miesten 400 metrin aitojen finaalista odotetaan ennen kaikkea Norjan Karsten Warholmin ja Yhdysvaltojen Rai Benjaminin kohtaamista. Kaksikko on ollut kauden aikana varsin tasaisia ja sama tahti on jatkunut Dohassakin. Välierissä Warholm oli Benjaminia reilut kaksi kymmenystä nopeampi.

– Miehet ovat nyt parhaimmillaan. Siinä on hirveän tasainen parivaljakko kyseessä.

Kaksikosta löytyy eroakin, sillä Finnin mukaan Warholm on niin sanottu tykkilähtijä, joka pystyy todella kovaan aloitukseen. Norjalainen juoksee yleensä 13 askeleen rytmillä kahdeksan ensimmäistä aitaa, mutta vaihtaako hän 14 askeleeseen yhdeksännelle aidalle tultaessa, voi olla ratkaisevaa.

– Se menee joskus harppomiseksi. Ja silloin kun vaihtaa 14 askeleelle, joutuu vaihtamaan aitovaa jalkaa, eikä hän ole niin hyvä aituri toisinpäin, Finni muistutti.

Isokokoinen ja vakaa Benjamin taasen pystyy juoksemaan loppuun saakka samalla askelrytmillä, eikä hänen tarvitse vaihtaa jalkaa kertaakaan.

– Benjamin voi olla lopussa tosi vahva, mutta pysyykö hän mukana alun Warholmin mukana? Siinä on varmaan ne pienet erot miesten välillä. Näemme varmasti todella kovan finaalin

Lue myös:

Elmo Lakka ehti jo pistää kauden pakettiin, mutta matkaa nyt Turkin kautta Dohaan – "Ei sinne lähdetä yhtä juoksua juoksemaan"

Tiukka kotikasvatus on Elmo Lakan kylmähermoisuuden salaisuus – pika-aituri etsii puuttuvia palasia Bryggaren vanhan SE:n rikkomiseen

Maailmanennätysmies ohjeisti Karsten Warholmia – norjalaistähti valitsi päinvastaisen taktiikan ja ampaisi kuin tykin suusta Euroopan ennätykseen

Kaikkien aikojen kakkosajan pistellyt Karsten Warholm lähestyy ME-aikaa – "Parempaa vielä tulossa"