1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Asiantuntijat tuomitsivat Jari Litmasen Qatar-kommentit: "Ihmisten ilmeet olivat hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista"

Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-osuudessa ruodittiin Jari Litmasen myönteisiä lausuntoja Qatarissa järjestettävistä jalkapallon MM-kisoista. Katso koko keskustelu kuvaa klikkaamalla!

"Menipä toi meidän Jari nyt hölmöilemään lausuntojensa kanssa"
"Menipä toi meidän Jari nyt hölmöilemään lausuntojensa kanssa"

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen on nostattanut kohun lausunnoillaan Qatarissa vuonna 2022 pelattavista jalkapallon MM-kisoista. Litmanen puhui Qatarin kiistellystä turnauksesta kisojen järjestelyistä vastaavan komitean verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Litmanen näkee Qatarin MM-kisoissa paljon hyviä puolia, vaikka myöntääkin, että maassa riittää vielä tekemistä jalkapallon ulkopuolella. Litmanen uskoo, ettei kukaan tule pettymään Qatarissa pelattaviin kisoihin.

Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) päätös myöntää jalkapallon MM-kisat Qatarille on tuomittu laajasti muun muassa korruption, Qatarin ihmisoikeusrikkomusten ja ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien työolojen vuoksi.

Litmasen myönteiset kommentit asettuvatkin outoon valoon. Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-osuuden vieraat hämmästelivät monien muiden tavoin Litmasen kommentteja.

– Olin sunnuntaina Lahdessa. Paikallisten ihmisten ilmeet olivat siellä hiukan surullisia Litmasen hölmöistä lausunnoista. Muistamme termin hyödyllinen idiootti. Tästä jäi vaikutelma, että Qatarin MM-kisahankkeen taakse on ostettu valovoimainen ex-pelaaja (Litmanen), Juha Kanerva totesi Ylen Aamu-tv:n Jälkihiki-osuudessa.

Kanervan käyttämä termi hyödyllinen idiootti on tuttu politiikasta. Sillä tarkoitetaan hyväuskoista henkilöä, joka on saatu kehumaan huonoa hallintoa tai edistämään ideologiaa vastoin omaa etuaan.

Kaj Kunnas pitää pöyristyttävänä sitä, että Qatarissa järjestetään monia urheilun arvokisoja. Kunnas paheksuu Qatarin kehnoa ihmisoikeustilannetta ja olematonta urheilukulttuuria.

– En löydä mitään positiivista siitä, että Qatar on saanut järjestää käsipallon MM-kisat, pyöräilyn MM-kisat, nyt yleisurheilun MM-kisat ja vielä tulevaisuudessa jalkapallon MM-kisat. Siis maa, jossa ei ole minkäänlaista urheilukulttuuria eikä edes kisoissa katsojia, Kunnas totesi.

Kunnaksen mukaan on surkeaa, että rahalla saa maailmassa mitä tahansa.

– Onhan se nyt karmeaa, että kävelyt ja maratonit ovat Dohan MM-kisoissa ihmiskokeita. Kun Christian Coleman voitti 100 metrin finaalin, niin hän joutui vetämään kunniakierroksensa tyhjille katsomoille, Kunnas viittasi yleisurheilun MM-kisojen kehnoihin yleisömääriin.

Lue lisää:

Jari Litmanen vieraili tulevalla MM-kisastadionilla ja puhui kiistellyn Qatarin turnauksen puolesta: "Kukaan ei tule pettymään"

Kommentti: Periaatteet lensivät roskiin 30 miljoonasta dollarista – Dohan MM-kisat ovat häpeällinen osoitus yleisurheilupomojen selkärangattomuudesta