Suora

 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, joukkuekilpailun mäkiosuus
 • Urheilustudio 25.1.
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuus, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, ek 9 - live
 • Naisten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Urheilustudio 25.1.
 • Urheilustudio 25.1.
 • Miesten syöksylasku, Kitzbühel
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Hiihdon MC:Oberstdorf, miesten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilua
 • Mäkihypyn MC: Rasnov, naisten kilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, pariviesti
 • Pariviesti, Pokljuka
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, EK 11 - live
 • Urheilustudio 26.1.
 • Sekaviesti, Pokljuka
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, sekaviesti
 • Miesten joukkuemäki, Zakopane
 • Mäkihypyn MC: Zakopane, joukkuemäki
 • Urheiluruutu

Kommentti: Karri Kiven potkut eivät olleet yllätys – Ilves teki nyt kaksi isoa virhettä

Karri Kiven potkujen perimmäinen syy ei ollut alkukauden huonossa menestyksessä, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Karri Kivi
Karri Kivi antaa ohjeita Ilveksen pelaajille.
Tomi Hänninen

Nysse tulee! Tää on meirän kausi nääs! Tappara jää kakkoseks! Kyä näino!

Ennakkohehkutus oli hurjaa. Tampereen Ilvestä kehuttiin ennen kauden alkua maasta taivaaseen. Suitsutus oli kovaa myös Mansen ulkopuolella. Mahdollisuuksia olisi vaikka mihin, jopa mestariksi. Tai ainakin Tampereen ykköseksi.

Isoille odotuksille oli toki perusteita. Ilves oli tehnyt kolmen edellisen kauden aikana hyvää jälkeä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin, ja muuttunut naurunaiheesta vakavasti otettavaksi SM-liigaseuraksi. Tämän kauden joukkue huokui raikkautta, intoa ja menestyksennälkää.

Karri Kivi tuli Ilveksen päävalmentajaksi kaudella 2016-17. Hän sai rakentaa pohjamudissa rypenyttä seuraa rauhassa. Kivelle annettiin aikaa ja tilaa. Ilvekseltä löytyi malttia, sillä kaikki ymmärsivät, että uusi nousu vaatii aikaa. Suunta näytti koko ajan oikealta. Kivi onnistui kehittämään Ilveksestä uskottavan liigajoukkueen.

Mutta miksi ihmeessä Kiven ja Ilveksen yhteistyö sitten päättyi potkuihin? Ja vielä näin varhaisessa vaiheessa juuri sillä kaudella, jolloin menestystä oli jo lupa odottaa.

Kiven potkujen perimmäinen syy

Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela perusteli Kiven potkuja seuran tiedotteessa perinteisellä lätkäjargonilla.

– Joukkueen pelillinen ilme, pelikuri ja puolustuspelaaminen ovat olleet hukassa liigakauden alettua, ja siksi päädyimme tekemään muutoksen, Koskela kertoi.

Kaikki tuo on totta. Ilveksen alkukausi on näyttänyt pelillisesti heikolta, välillä kurittomaltakin. Perimmäiset syyt Kiven lähtöpasseihin ovat silti aivan muualla.

Yle Urheilun tietojen mukaan yksi suurimmista syistä potkuihin oli se, että Kivi halusi johtaa jämäkällä tyylillään koko seuraa. Hän on halunnut tehdä niin pestinsä alusta lähtien. Pitää kaikkia lankoja käsissään.

Ja pitkään homma toimi Kiven haluamalla tavalla. Kun hän aloitti työnsä, oli Ilveksen tilanne niin tolkuttoman sekava, että punaisen langan löytämisessä kenties tarvittiinkin tietynlaista diktatuuria, niin hullulta kuin se 2010-luvulla kuulostaakin. Jälkeenpäin katsottuna vaikuttaa siltä, että tuollainen vanhan liiton malli – yksi mies tekee päätökset – auttoi Ilveksen nostamisessa takaisin jaloilleen.

Mutta mitä pidempään Kiven pesti jatkui, sitä enemmän Ilveksen toimistolla alkoi hiertää Kiven puuttuminen myös muihin kuin valmennuksellisiin ja pelillisiin asioihin. Toimitusjohtaja Risto Jalo ja urheilujohtaja Koskela eivät tällaista enää halunneet. Siksi Kiven puvunhousut koristeltiin kengänkuvalla.

Valmentajan ammatti on raadollinen. Sen Kivi tietää. Hänet yritettiin potkia pois Ässien päävalmentajan paikalta kaudella 2012-13, mutta seurajohto ei yrityksissään onnistunut, kun sopivaa korvaajaa ei löytynyt. Kausi päättyi Ässien sensaatiomaiseen mestaruuteen. En tarkoita sanoa, että Ilveksen ensi kevään kultajuhlat haudattiin nyt Kiven potkuilla, mutta hämmästellä sopii potkujen ajankohtaa, joka oli huonoin mahdollinen.

Siinä Ilves teki ensimmäisen virheen. Seitsemän runkosarjaottelun jälkeen paniikkinappula on syvällä pohjassa. Siltä se ainakin kannattajille näyttää. Ja fanien silmissä seuran uskottavuuden palauttanut Kivi heitettiin tylyllä tavalla ulos. Miksi projektiin ei yhtäkkiä enää uskottu, vaikka seura oli näin pitkään luottanut Kiven tapaan rakentaa menestystä? Kiven toimintamallit olivat olleet kaikkien Ilveksen avainhenkilöiden tiedossa jo pitkään.

Väärä valinta uudeksi päävalmentajaksi?

Uudeksi päävalmentajaksi valittiin Kiven apulaisena pitkään toiminut Jouko Myrrä. Ja se on toinen virhe Ilvekseltä. Myrrä on varmasti pätevä valmentaja, mutta olosuhteet päävalmentajan uran aloittamiseen ovat äärimmäisen haastavat.

Ensin voi kysyä, että mitä sellaista Myrrä tuo Ilvekseen, jota hän ei olisi jo Kiven alaisuudessa tuonut? Apuvalmentajan pitäisi tarjota kaikki mahdolliset työkalunsa päävalmentajalle joukkueen menestyksen rakentamiseen. Mitä uutta Myrrä voi tälle kaudelle loihtia?

Vielä kivikkoisemmaksi Myrrän urakan tekee karu totuus siitä, kuinka kakkosesta tulee harvoin ykkönen. Apuvalmentajan roolista on vaikeaa nousta kalifiksi kalifin paikalle – ainakaan samassa seurassa, ja vielä kesken kauden. Tästä on SM-liigassa nähty viime vuosien aikana lukuisia esimerkkejä.

Yksi sivujuonne Ilveksen valmentajavaihdoksessa on myös se, että Olli Saloa ei nostettu Kiven paikalle. Hän olisi ollut lajipiireissä odotetumpi valinta ykköseksi, mutta nyt näyttää siltä, että Salo valmentaa ensi kaudella jotain toista liigaseuraa. Se voi olla hänen uransa kannalta viisasta.

Tätä ei Ilveksen uskollisille faneille haluaisi ääneen sanoa: nysse ei ehkä tulekaan. Tupsukorvien hämmästyttävän pitkämieliset kannattajat ovat olleet seuran tukena kaikki ne vuodet, kun Ilveksen sekoilulle on naurettu. Karri Kivi oli heidän suuri sankarinsa, mestarivalmentaja, joka palautti Ilveksen uskottavuuden. Ja tällä kaudella fanien piti vihdoin saada palkinto vuosikausien tuskasta. Piti.

Lue myös:

Ilveksen Karri Kivi on saanut potkut – Kiveltä tunteikas kommentti pienistä kiekkofaneista

Kivelle nopea lähtö Ilveksen peräsimestä – "Olihan tämä yllättävää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat