Hyppää sisältöön

Jari Litmanen kommentoi arvostelua herättäneitä Qatar-lausuntojaan – Palloliiton pomo: "Litmasella on yksityishenkilönä oikeus olla mitä mieltä haluaa"

Jari Litmanen sanoo kommentoineensa vain jalkapalloilullisia asioita.

Kuva: Tomi Hänninen

Jari Litmasen positiiviset kommentit Qatarin vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin liittyen ovat herättäneet paljon arvostelua. Litmanen puhui Qatarin kiistellystä turnauksesta kisojen järjestelyistä vastaavan komitean verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) myönteiseen sävyyn.

Kisojen myöntämistä Qatarille on kritisoitu korruption, Qatarin ihmisoikeusrikkomusten ja ulkomaalaisten kisapaikkarakentajien työolojen vuoksi.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ei halua ottaa suuremmin kantaa Litmasen kommentteihin.

– Jari Litmasella on yksityishenkilönä oikeus olla mitä mieltä haluaa. Palloliiton näkökulmasta en halua ottaa siihen sen enempää kantaa, Lahti sanoi.

Palloliitto on käyttänyt Suomen tunnetuinta jalkapalloilijaa Litmasta yhteistyökumppanien tilaisuuksissa, mutta hän ei ole Palloliiton palkkalistoilla. Litmanen on saanut kommenteistaan paljon arvostelua ja Lahti ymmärtää kritiikin.

– Jos olen oikein ymmärtänyt, Jari on yksityishenkilönä kommentoinut olosuhteita pelaajan näkökulmasta eikä ole ottanut kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Jari Litmanen sanoo puhuneensa vain jalkapalloilullisista asioista. Kuva: AOP

Palloliitto tuomitsee ihmisoikeusrikkomukset ja pyrkii vaikuttamaan tilanteen parantamiseen.

– Emme tietenkään hyväksy minkäänlaisia ihmisoikeusrikkomuksia tai työntekijöiden oikeuksien polkemista. Olemme aktiivisesti pyrkineet tuomaan epäkohtia muiden Pohjoismaiden kanssa qatarilaisille tietoon. Olemme myös tarjonneet apua pohjoismaisesta ihmisoikeuksien kunnioittamisen näkökulmasta.

Qatarin Dohassa käynnissä olevissa yleisurheilun MM-kisoissa ongelmaksi on muodostunut myös se, että yleisöä on ollut paikalla todella vähän. Lahti odotaa ja toivoo, että jalkapallon MM-kisat keräävät enemmän yleisöä.

– Jalkapallon MM-kisat on ehkä kuitenkin globaalisti kiinnostavampi kokonaisuus ja kisaturisteja nähdään siellä ihan eri mittakaavassa kuin yleisurheilussa. Se jää tietysti nähtäväksi, miten mielipideilmasto Qataria kohtaan kehittyy.

Litmanen lähetti tiedotusvälineille oman lausuntonsa tapauksesta:

Olin yksityismatkalla ja lomalla Qatarissa vaimoni kanssa viime viikolla. Matkan järjesti suomalainen yritys, jonka pyynnöstä lähdimmematkalle. Emme osallistuneet yhtä cocktail-tilaisuutta lukuun ottamatta yrityksen viralliseen matkaohjelmaan, vaan meillä oli oma ohjelmamme.

Koska jalkapallo kiinnostaa minua ymmärrettävistä syistä, halusin nimenomaan itse tutustua matkani aikana MM-kisavalmisteluihin, stadioneihin, sekä samalla tavata entisen pelikaverini, Qatarissa juuri valmennusuran aloittaneen Xavin, jonka vetämät harjoitukset myös seurasin. Tähän kaikkeen tarjoutui mahdollisuus.

Haluan korostaa, että tämä kaikki jalkapalloon liittynyt kanssakäyminen tapahtui täysin omasta toiveesta ja vapaasta tahdosta. Qatarin valtio tai mikään muu Qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään. Toimin täysin oman mielenkiintoni mukaan, kuten lukuisissa muissakin paikoissa ja maissa, joissa olen vieraillut.

Se, mitä julkisuuteen jalkapalloon liittyvistä asioista sanoin, perustuu vain ja ainoastaan siihen informaation, jonka itse paikan päällä sain ja jonka itse omin silmin näin. Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia. Ymmärtääkseni sananvapauteen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä. Itse olen edelleen sitä mieltä, että HUOM jalkapallo-olosuhteet – kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet – ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta. Otan vain ja ainoastaan kantaa pelaajien ja joukkueen, urheilullisesta, näkökulmasta.

Mihinkään muuhun en ottanut Qatarissa tekemässäni haastattelussa tai muutenkaan kantaa, suuntaan tai toiseen. Enkä tee sitä nytkään.

Lue myös: