1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Yleisurheilun MM 2019

Kuka saa kiinni ja kenet? Yle Urheilu kokosi pysäyttäviä faktoja dopingista – suomalaispomo ärähti testaajien toiminnasta Qatarin MM-kisoissa

Vuosina 2005–19 yleisurheilussa on langetettu kaikkiaan 1 670 dopingtuomiota.

Dohan MM-kisojen stadion iltahämärässä. Kuva: Getty Images

DOHA. Antti Pihlakoski silmäilee kannettavan tietokoneen ruutua Dohan Khalifa-stadionin lehdistöhuoneen nurkassa maanantai-iltana. Ruudulla on lukuja, jotka saisivat yleisurheilusta perustavan kadunmiehen kulmakarvat kohoamaan, mutta Pihlakosken ilme ei värähdäkään.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on vuodesta 2015 käynyt dopingia vastaan sotaa, jossa käryuutisia on tullut julki kuin sieniä sateella. Yle Urheilun Tilastopaja-palvelusta saamien tietojen mukaan vuosina 2005–19 yleisurheilussa dopingtuomioon johtaneita käryjä on tullut ilmi kaikkiaan 1 670 kappaletta. Niistä 282 tuomion saanutta urheilijaa on venäläisiä.

– Tässä ei ole vielä kaikki. Tuohon lukuun tulee vielä tältä vuodelta lisää, puhutaan kymmenistä käryistä, IAAF:n hallituksessa vuodesta 2015 toiminut Pihlakoski sanoo.

IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski. Kuva: AOP

Venäjän ylivoima on musertavaa, sillä toisena syntilistalla majailevalla Intialla tuomittuja urheilijoita on 111. Tästä johtuen Venäjän yleisurheiluliitolla ei ole ollut asiaa IAAF:n kisoihin vuodesta 2015.

Venäjän tapauksessa valtava määrä käryistä on tullut, kun takavuosina annettuja dopingnäytteitä on analysoitu uudelleen päivitetyillä menetelmillä. Sittemmin mitali jos toinenkin on vaihtanut omistajaa.

Kun tarkastellaan pelkästään MM-kilpailuja, vuosina 2005–13 järjestetyissä viisissä kisoissa Venäjä on menettänyt jokaisessa mitaleita jälkikäteen. Rajuimmin uudelleen tehdyt testit paljastivat dopingtapauksia vuoden 2011 Daegun kisoista. Niistä Venäjä saavutti 19 mitalia, joista yhdeksän oli kultaisia. Kahdeksan vuotta myöhemmin jäljellä on enää kolme kultaa, yksi hopea ja kolme pronssia.

Kaikkiaan vuosina 2005–13 uusjakoon on lähtenyt noin 30 mitalia, joista osasta venäläisurheilijat taistelevat vielä Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa. Määränä 30 mitalia voisi olla suurempikin. Kun Yle Urheilu kävi läpi Venäjän vielä voimassa olevat 60 mitalia vuosilta 2005–15, 28 tapauksessa podiumilla seisoneella urheilijalla on dopingtausta.

Vuodesta 2015 alkaen IAAF on saanut Venäjän dopingvyyhtiä tutkivalta työryhmältään 12 raporttia, joiden mukaan Venäjän yleisurheiluliittoa ei voida päästää takaisin IAAF:n kilpailuihin. Aiemmin tänä vuonna julki tulleen raportin mukaan Venäjän yleisurheiluliiton toiminnassa on havaittu uusia yrityksiä peitellä dopingia ja raporttien manipulointia.

– Jos nämä epäilyt osoittautuvat todeksi, katse kääntyy kyllä Kansainvälisen olympiakomitean suuntaan, Pihlakoski sanoo ja viittaa ensi vuonna odottaviin Tokion olympialaisiin.

Kenian tilanne puhuttaa

Kuten edellä olevat lukemat osoittavat, IAAF ei moukaroi Venäjää syyttä. Sen sijaan huomiota on herättänyt dopingotsikoissa alati vilahtavan Kenian kohtelu. Vaikka vuosina 2005–19 kenialaisille yleisurheilijoille on langetettu kolmanneksi eniten dopingtuomioita, 96 kappaletta, IAAF myönsi ensi vuoden alle 20-vuotiaiden MM-kisat Nairobille.

– Tilanne ei ollut kisahaun kannalta paras mahdollinen. Helvetin tylsä vastaus on, että loppujen lopuksi muita hakijoita ei ollut, Pihlakoski kertoo.

Huomionarvoista on, että 96:sta tuomioon johtaneesta kenialaiskärystä 91 on tullut 2010-luvulla. Tilanne ei kuitenkaan horjuta Kenian yleisurheiluliittoa, jonka urheilijat voittivat vuoden 2015 Pekingin MM-kisojen mitalitilaston.

Dopingkäryjen vaikutukset olisivat hieman toista luokkaa esimerkiksi Suomen Urheiluliitossa, jonka budjetti vuositasolla on noin seitsemän miljoonaa euroa. Summasta noin kaksi miljoonaa euroa on liiton hankkimia sponsoreita, jotka voivat suhtautua d-sanaan vieroksuen.

– Se olisi katastrofi ja halvaannuttaisi toimintaamme merkittävästi. Jokainen ymmärtää sen, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto sanoo Ezdan-hotellissa, jossa Suomen joukkue majoittuu Dohan MM-kisojen ajan.

Samassa hotellissa majoittuu myös Kenian yleisurheilumaajoukkue. Toisissa lajeissa, kuten painonnostossa, Kenian kaltainen käryhistoria on johtanut maiden sulkemiseen kansainvälisistä kisoista, kun tietty määrä käryjä on tullut täyteen.

Urheilijoiden käräyttäminen on kuitenkin haasteellista maissa, joissa antidopingtyö ei ole pysynyt kehittyneempien kanssakisaajien peesissä. Jos Kenian testausongelmat ovat olleet puheenaihe, Suomen joukkueen valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan mukaan ongelmat ovat nähtävillä myös Qatarin MM-järjestelyissä.

– Olemme toimittaneet kisajärjestäjille ja IAAF:lle erittäin hyvissä ajoin tiedon, milloin urheilijamme saapuvat paikalle, missä hotellissa he majoittuvat ja mitkä ovat huoneiden numerot. Paikalliset testaajat eivät kuitenkaan tunnu tietävän näistä, vaan he ovat kyselleet täällä ympäri käytäviä urheilijoista jo viikkoa ennen ilmoitettua saapumispäivää, Niemi-Nikkola kertoo.

Valmennusjohtaja ei peittele ärtymystään, ettei testaustoiminta ole riittävällä tasolla kauden päätapahtumassa.

– Testausprotokollat eivät minusta toimi täällä, se on ihan selvä. Täällä on nähty, miten eri tasolla dopingvalvonta on eri maissa. Meille aivan rutiininomaiset asiat ovat täällä hakusessa, Niemi-Nikkola päivittelee.

Kolme pakollista testiä

Täksi kaudeksi muuttuneet antidopingsäännöt tarkoittavat osalla maista, ettei arvokisoihin ole enää asiaa kenellä tahansa urheilijalla. Päästäkseen ylipäätään virtsaamaan Dohan MM-testipurkkiin tai antamaan verinäytteen, esimerkiksi kenialaisjuoksijoiden on oltava aiempaa tarkemman dopingvalvonnan piirissä.

Athletics Integrity Unit eli IAAF:n riippumaton dopingtutkintaelin valvoo kärkiurheilijoita, ja se on velvoittanut myös liitot seuraamaan urheilijoidensa testausmääriä. AIU on jakanut toiminnassaan maat riskiryhmittäin, joista korkeimpaan eli A-kategoriaan kuuluvat Kenian lisäksi Etiopia, Bahrain, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Näistä maista kisoihin päästäkseen urheilijalle on tehtävä vähintään kolme dopingtestiä kilpailukauden ulkopuolella. Esimerkiksi kaksi kenialaista muutoin karsintaseulan läpäissyttä 5 000 metrin juoksijaa ei päässyt Dohan MM-kisoihin, koska he eivät täyttäneet kyseistä kriteeriä.

Valvontaelimenä AIU on budjetiltaan SUL:n kokoinen, sillä sen vuosibudjetti on kahdeksan miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli 7,35 miljoonaa euroa. Työntekijöitä AIU:lla on toistaiseksi 21.

– Olemme vasta tiemme alussa. Keskitämme tutkimuksiamme kärkiurheilijoihin, kussakin lajissa top 10–15:een, AIU:n tutkintaa johtava Brett Clothier kertoo Yle Urheilulle Khalifa-stadonilla.

Dohan MM-kisat ovat hyvässä vauhdissa. Kuva: Christian Petersen / Getty Images

AIU on tehnyt Dohan kisojen alla 700 ennakkotestiä, ja neljän ensimmäisen kisapäivän aikana testaajaeliitti on kerännyt 500 näytettä. Clothierin mukaan testejä kertyi viime vuonna yhteensä 9 000. Hän myöntää, että Kenia on nyt suurennuslajin alla.

– Olemme saaneet kenialaisia haaviin, mutta toistaiseksi tutkimuksemme eivät puolla, että Keniassa olisi viitteitä keskitetystä dopingjärjestelmästä, jossa liitolla olisi näppinsä pelissä.

– Keskitymme nyt isoihin kaloihin. Tie on vielä pitkä, Clothier sanoo.

Huipputuloksia ja dopingpaljastuksia, molempia yhtä aikaa. Siinä yleisurheilupomoilla on riittänyt haastetta. Vastikään toiselle nelivuotiskaudelle IAAF:n puheenjohtajana valittu Sebastian Coe kertoi Dohan MM-kisojen alla, että toivoo seuraavien vuosien olevan yleisurheilulle edellisiä kevyempiä.

Clothierin tavoin pitkästä tiestä puhuu myös Pihlakoski. Hän myöntää, että yleisurheilu taistelee nyt mielikuvia vastaan: jatkuvat käryotsikot tapahtumista jopa kahdeksan vuoden takaa eivät helpota lajin markkinointia.

– Moni muu lajiliitto on valmis katsomaan toisaalle, koska tutkiminen on kallista, kun väännetään ja käänetään vanhaa ja yritetään putsata urheilua. Siihen päälle monen silmissä lajin maine vielä likaantuu, kun puhutaan dopingista koko ajan. Tietysti olisi paljon helpompaa olla tekemättä mitään.

– Vaikka yleisurheilu saa tästä kuraa niskaansa, uskomme, että työ maksaa itsensä takaisin ja tuo luotettavuutta, jota koko urheilu tarvitsee, Pihlakoski sanoo.

Lue myös:

Keniasta lisää dopinguutisia! Kahdelle kestävyysjuoksijalle ei tullut lupaa MM-kisoihin – "Emme voi tehdä nyt virheitä"

Moukarin olympiavoittaja kärysi dopingista uusintatesteissä – näytteestä löytyi DDR:n ihmeaineena tunnettua steroidia

Jos Wadan epäilyt manipuloidusta datasta pitävät paikkansa, Venäjä saatetaan sulkea pitkäksi aikaa arvokisoista: "Ei mitään asiaa Tokioon"