Hyppää sisältöön

Hallitseva Euroopan mestari Mira Potkonen hakee MM-kehästä vain mestaruutta, kun edellisvuoden pettymykset on karisteltu harteilta: "Uskoisin, että Siperiassa on raitista ilmaa"

Viime vuoden MM-kisat Intian saasteisessa Delhissä olivat Potkoselle pettymys paitsi kisapaikan, myös puolivälierätappion vuoksi. Itä-Siperian vuoristomaisemissa tähtäin on nyt korkeimpaan eli mestaruuteen.

Euroopan mestari Mira Potkonen hakee MM-kisoista mestaruutta. Kuva: Imago Images / Eduard Bopp / AOP

Kumpi opettaa, Siperia vai Mira Potkonen? Asenteesta päätellen kenties jälkimmäinen. Itä-Siperiassa, Ulan-Uden kaupungissa järjetettävistä MM-kisoista nyrkkeilyn 60-kiloisten sarjan hallitsevalla Euroopan mestarilla on vain yksi tavoite: mestaruus.

– Tavoitteet ovat totta kai kaikkein korkeimmalla. Ei siitä sen enempää, nauraa Potkonen Yle Urheilun haastattelussa.

Potkosella on takanaan vilkas nyrkkeilykausi. Elokuun lopulla Espanjassa otellun voitokkaan EM-turnauksen jälkeen Potkonen suuntasi Italian-leirille, josta hän palasi koti-Suomeen vasta reilu viikko sitten.

Italiassa oli paikallisten lisäksi sparrivastustajia Kiinasta, Intiasta ja Koreasta. Erityisesti aasialaisten nyrkkeilijöiden kohtaamiset antoivat tärkeitä huomioita tulevaa ajatellen.

– Leiri toi monipuolisuutta, koska aasialaiset ovat erityylisiä kuin eurooppalaiset. Esimerkiksi korealainen oli ihan venkura kehässä ja se oli hyvää ajatustyötä Miralle pohtia, miten hän pärjää, Potkosen valmentaja Maarit Teuronen kertoo ja naputtaa pääkoppaansa sormellaan kuin terästääkseen viestiään, miten tärkeää vastustajan tunteminen on nyrkkeilyssä.

MM-kehässä odotan kovaa taistelua. Siellä varmasti jokainen haluaa antaa kaikkensa, kuten minäkin.

Nyrkkeilijä Mira Potkonen

Myös Potkonen kiinnitti huomiota sparrileirin vastustajien erilaisiin tyyleihin. MM-kisoissa esimerkiksi yhdysvaltalais- ja brasiliaisnyrkkeilijät ovat valmentajan mukaan kovaiskuisia, kun taas aasialaiset ovat usein pitkiä, hoikkia ja hyviä liikkumaan.

– Liikettä siellä on paljon. Saa katsoa tarkkaan, että mitä tekee ja mihin väliin lyö. Tuli paljon tilanteiden lukua ja hallintaa sekä ottelun hallintaa, Potkonen kertoo.

Samaa MM-titteliä havittelee yli 50 nyrkkeilijää

Kauaa Tampereen Voimailuseuraa edustavan Potkosen laukut eivät Italian-leirinkään jälkeen ehtineet komerossa levätä ennen kuin ne kaivettiin esiin. Potkonen ja valmentaja Teuronen lähtivät kohti MM-kisapaikkaa viime lauantaina.

Euroopan mestaruuden voittanut Potkonen on turnauksen ykkössijoitettu eikä hänen tarvitse otella ensimmäisellä kierroksella. Avausottelussaan tulevana sunnuntaina Potkonen kohtaa voittajan ottelusta Huswatun Hasanah Indonesia–Sandra Brügger Sveitsi.

Vastus jatkossakin on kova, sillä pelkästään Potkosen 60-kiloisten sarjaan on Teurosen tietojen mukaan jo yli 50 ennakkoilmoittautunutta.

– Määrä on ihan huikea ja melkeinpä puolet niistä on oikeinkin kovia. En ole ehtinyt tarkemmin nimilistaa vielä katsomaan, mutta kovaa vääntöä on luvassa, odotan mielenkiinnolla ja innolla, Teuronen kertoo ja into paistaa hänen kasvoiltaan.

Siperia on Intiaa mieluisampi

Perillä Ulan-Udenissa suomalaiskaksikko oli paikallista aikaa varhain sunnuntaiaamuna. Noin 15-tuntinen taival oli pitkä, mutta Potkosella on omat keinonsa aikaeron taltuttamiseen.

– Totun aikaeroon aika hyvin ja yleensä on mennytkin hyvin. Olen oikeastaan heti laakista rykäissyt siihen rytmiin, missä olen, ja pitänyt vaikka sitten vähän luomia ylhäällä, etten simahda liian aikaisin. En anna itseni nukkua silloin, kun ei saa nukkua ja nukun sitten, kun pitää nukkua, Potkonen nauraa.

Vaikka matka Siperiaan oli pitkä, on kisapaikka silti mieluisampi kuin viime vuoden ottelupaikka Intian Delhissä. Kisat päättyivät tuolloin jo puolivälieriin, mutta sen lisäksi Potkosta harmitti Delhin saasteinen ilma.

– Sanotaanko näin, että sieltä ei ole hirveän hyviä muistoja minkään suhteen. Uskoisin, että Siperiassa on raitista ilmaa, kaipaan sitä ja se on minulle erittäin tärkeää, Nokialla asuva Potkonen rävähtää nauramaan.

Turnaus opettaa meille, missä pitää kehittyä ja mitä pitää ottaa huomioon treenaamisessa. Tykkäämme kovista kisoista ja haluamme kovia skaboja.

Valmentaja Maarit Teuronen

Kovat kisat sytyttävät

Menestyksen lisäksi MM-kisoista haetaan myös tärkeää kokemusta. Tokion olympiakarsinnat alkavat ensi vuoden alkupuolella, ja mahdollisimman monen kovan nyrkkeilijän kohtaaminen ennen sitä on eduksi.

– Turnaus opettaa meille, missä pitää kehittyä ja mitä pitää ottaa huomioon treenaamisessa. Tykkäämme kovista kisoista ja haluamme kovia skaboja, Teuronen kertoo.

Kovia otatuksia on varmasti luvassa MM-kehässä, mutta nyrkkeilijän kunto on kohdillaan, vaikka kausi on ollut vilskettä täynnä. Jaksamisessa on auttanut, kun kisa-aikataulu on suunniteltu jo alkuvuodesta ja toisaalta Potkonen on levännyt, kun kroppa on sitä vaatinut.

– MM-kehässä odotan kovaa taistelua. Siellä varmasti jokainen haluaa antaa kaikkensa, kuten minäkin.

Lue myös:

.
.