Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Kommentti: Jouko Myrrä on teilattu jo ennen ensimmäistä peliä, mutta näistä syistä hän on juuri oikea valinta Ilveksen päävalmentajaksi

Päävalmentajaksi nostettu Jouko Myrrä on juuri nyt sitä, mitä nuori Ilves tarvitsee synkän alkukauden jälkeen, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Kirsi Teiskonlahti.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jouko Myrrä, Ilves
Ilves on Jouko Myrrälle tuttu organisaatio. Myrrä valmentaa jo yhdettätoista kauttaan Ilveksessä, kun mukaan lasketaan kaikki joukkueet junioreista lähtien.Tomi Hänninen

Tampereen Ilves ilmoitti yllättäen maanantaina antaneensa potkut päävalmentajalleen Karri Kivelle. Hänen korvaajakseen nousi kevääseen 2021 ulottuvalla sopimuksella apuvalmentaja Jouko Myrrä.

Ei kestänyt kauaa, kun valtaosa kiekkokansasta oli teilannut Myrrän vääräksi valinnaksi ja liian nimettömäksi päävalmentajaksi.

Totta kai SM-liigassa debytoiviin päävalmentajiin liittyy aina riski. Kysykää vaikka JYPistä, miten viime kausi lähti käyntiin.

Vaikka Myrrä ei ole toiminut vielä päävalmentajana aikuisten sarjoissa, hänen valmennushistoriastaan löytyy juuri se syy, minkä vuoksi hän on Ilvekseltä nappivalinta.

Nuorten pelaajien kehittäminen hanskassa

Ilveksen tämän kauden joukkueen keski-ikä on hieman yli 22 vuotta. Vanhimmat pelaajat täyttävät tänä vuonna 29 vuotta. Kauden yllättäjäksi povattu Ilves on voittanut seitsemästä pelistään vain yhden, ja maaleja on kolissut omiin ottelua kohden keskimäärin neljä. Nuorten pelaajien itseluottamus kyntää vähemmästäkin pohjamudissa.

Kuka tahansa ei osaa käsitellä nuoria pelaajia siten, että heidän potentiaalinsa muuttuu kentällä tulokseksi. Kelkan kääntämiseksi tarvitaan "hyvää jätkää", joka saa luotua kovia kokeneeseen joukkueeseen turvallisen ilmapiirin. Silloin pelaajat uskaltavat käyttää omia vahvuuksiaan hyväksi kentällä ja se näkyy tulostaululla.

Tässä tilanteessa kuvaan astuu Jouko Myrrä.

Ilveksessä 50-vuotias Myrrä valmensi ensin neljä vuotta C-junioreita ja sen jälkeen kolme vuotta A-nuoria. Tänä syksynä alkanut kausi oli Myrrälle neljäs liigajoukkueen apuvalmentajana.

Junioreita Myrrä on valmentanut hyvällä menestyksellä. Ilveksen A-nuorissa hän onnistui joka vuosi kehittämään joukkueen peliä ja yksilöitä. Viimeinen kausi päävalmentajana päättyi mestaruusjuhliin. Edellisen kerran Ilveksen A-nuorten joukkue oli juhlinut Suomen mestaruutta 11 vuotta aikaisemmin. Tuolloin maalia tilkitsi muuan Tuukka Rask.

Myrrän mestaruusjoukkueen 31 pelaajasta neljä pelaa tällä kaudella AHL:ssä ja tavoittelee paikkaa maailman parhaaseen liigaan, NHL:ään. Viisi mestarijoukkueen pelaajaa kiekkoilee nykyisin SM-liigassa. Heidän lisäkseen useat pelaajat jatkavat uraansa edelleen Mestiksessä.

Ville Meskanen, Ilves
Ville Meskanen pelasi Jouko Myrrän luotsaamissa juniorijoukkueissa viisi vuotta. Nyt hän on aloittelemassa toista kauttaan NHL-seura New York Rangersin farmijoukkueessa.Jaakko Stenroos/AOP

Mestarijoukkueesta ammattilaisiksi jatkaneiden pelaajien prosentti on hyvä. Hyppäys A-nuorista SM-liigaan ja siitä eteenpäin on iso, ja sillä matkalla karsiutuu vielä useita nuoria.

Kaiken lisäksi Myrrä on vielä liigavalmentajanakin käynyt seuraamassa Ilveksen junioripelejä. Hän tuntee suuren osan nykyisestä liigajoukkueesta vuosien takaa ja tietää pelaajien taidot ja luonteen. Oikeista naruista on siten helppoa vetää.

Omat rajat tiedossa

Vuosien aikana vaihtoaitioiden välissä olen toimittajana ja kuvaajana nähnyt monenlaisia valmentajia. Oli niitä, jotka haukkuivat yhden huonon vaihdon jälkeen pelaajansa maanrakoon tai kirosivat pelaajat kiekonmenetyksistä siinäkin tilanteessa, kun oma joukkue johti kolmella maalilla pelin lopussa.

Sitten oli Myrrä, joka pysyi rauhallisena tilanteessa kuin tilanteessa. Jos virheet toistuivat kaukalossa, ne käytiin fläppitaulun kanssa läpi. Tuota tyyneyttä nuori Ilves-lauma juuri nyt tarvitsee.

Valmentajana Myrrä puhkuu kunnianhimoa ja kilpailuviettiä. Hän haluaa pärjätä siellä, missä valmentaa, mutta Myrrälle valmentaminen on aina yhtä arvokasta, tapahtuu se sitten SM-liigassa tai juniorisarjoissa. Pelkkä päävalmentajuus liigassa ei ole tamperelaiselle mikään itseisarvo tai ykköstavoite.

Tästä syystä analyyttinen Myrrä tuskin olisi suostunut Kiven korvaajaksi, ellei kokisi itse olevansa valmis päävalmentajadebyyttiinsä. Liigaan Myrrä on saanut kerätä uusia eväitä Olli Salon ja Kiven rinnalla kolme kautta.

Debyytti liigajoukkueen päävalmentajana tulee pahassa painepaikassa, eikä Myrrän työ ole helppo. Tamperelaisella on kuitenkin edellytykset nostaa Ilves pohjamudista pudostuspeleihin, jos kaikki menee nappiin.

Todellisuudessa Myrrä mitataan vasta ensi kaudella, kun hän saa koota ympärilleen juuri sellaisen valmennustiimin, jonka hän haluaa. Siinä hän on onnistunut ennenkin.

Ilves kohtaa Pelicansin vieraskentällä kello 18.30. Ottelu on Ilveksen ensimmäinen Myrrän alaisuudessa. Kiekkokierros lähetetään Yle Areenassa kello 18 alkaen.

Lue myös:

Kivelle nopea lähtö Ilveksen peräsimestä – "Olihan tämä yllättävää"

Kommentti: Karri Kiven potkut eivät olleet yllätys – Ilves teki nyt kaksi isoa virhettä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat