Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian Cup, puolivälieräottelu Napoli - Lazio
  • Urheiluruutu

Tuore maailmanmestari Hassan kuuluu dopingista tuomitun valmentajan tiimiin – "Olen shokissa, omatuntoni on puhdas"

Kohuvalmentaja Alberto Salazarin neljän vuoden toimintakielto on herättänyt paljon puhetta myös Dohan MM-kisoissa.

Yleisurheilun MM 2019
Sifan Hassan
Sifan Hassan voitti lauantaina ylivoimaisesti 10 000 metrin mestaruuden pitkällä kirillään. AOP / European Pressphoto Agency EPA

Valmentaja Alberto Salazarin neljän vuoden toimintakiellosta kerrottiin tänään, ja se aiheutti kohinaa myös Dohan MM-kilpailuissa. Tiistaina kaksi Salazarin valmennettavista, yhdysvaltalaiset Donovan Brazier ja Clayton Murphy, osallistuu miesten 800 metrin finaaliin ja yksi valmennettavista, Alankomaiden Sifan Hassan, voitti naisten 10 000 metrin mestaruuden lauantaina.

Yksikään näistä urheilijoista ei ole antanut positiivista dopingnäytettä tai tehnyt dopingrikettä, eikä heitä myöskään mainittu Yhdysvaltojen antidopingtoimiston (Usada) 134-sivuisessa tapauksen tutkimusmateriaalissa.

Etiopiassa syntynyt Hassan on kuulunut Salazarin vetämään valmennustiimiin, Nike Oregon Projectiin, vuodesta 2016. Hassan vakuutti omatuntonsa olevan puhdas.

– Olen shokissa kuullessani uutiset tämänpäiväisestä tuomiosta, etenkin kun se tulee aikaan, jolloin keskityn täysillä seuraavaan kisaani Dohan MM-kisoissa, Hassan sanoi.

26-vuotias juoksija hakee seuraavaksi menestystä 1 500 metriltä. Näiden alkuerät juostaan keskiviikkona.

– Tämä tutkinta on keskittynyt aikaan ennen kuin liityin Oregon Projectiin, ja siksi sillä ei ole yhteyttä minuun, Hassan vakuutti.

Hassan sanoi olleensa tietoinen tutkinnasta jo ennen kuin hän liittyi tiimiin.

– Minulla on aina ollut puhdas omatunto, sillä tiedän, että Usada ja Wada (Maailman antidopingtoimisto) valvoo meitä erittäin tarkkaan.

Myös brittiläinen olympiavoittaja ja maailmanmestari Mo Farah kommentoi tapausta. Hän lopetti yhteistyönsä Salazarin kanssa jo kaksi vuotta sitten. Hän sanoi olevansa helpottunut, että Usada on saanut neljän vuoden jälkeen tutkimuksensa päätökseen.

– Olen aina sanonut, että en suvaitse ketään, joka rikkoo sääntöjä tai ylittää rajoja. Tuomio on annettu, ja olen iloinen, että siihen on vihdoin saatu päätös.

Usadan mukaan Salazarin Yhdysvalloissa sijainneessa valmennuskeskuksessa syyllistyttiin lukuisiin dopingrikkomuksiin. Listaan kuuluvat testosteronin salakuljettaminen tai sen yritys, kielletyn lääkeainemäärän antaminen urheilijoille ja dopingkontrollijärjestelmän peukaloiminen.

Lue myös:

Mo Farahin entiselle valmentajalle neljän vuoden toimintakielto

Uskomaton kirikamppailu kympin voitosta – hollantilaisen viimeinen tonni oli kylmää kyytiä

BBC: Mestarijuoksija Farah jätti kiistellyn valmentajansa

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat