Duplantis ja Kendricks hehkuttivat seiväshyppääjien yhteishenkeä fantastisen MM-finaalin jälkeen: "Kun kisaa kavereiden kanssa, menestyskin tuntuu erityisemmältä"

Miesten seiväshypyn loppukilpailu oli Dohan MM-kisojen tiistai-illan kohokohtia. Sam Kendricks ja Armand Duplantis haastoivat toisensa ikimuistoiseen kaksintaisteluun.

Yleisurheilun MM 2019
Piotr Lisek, Sam Kendricks ja Armand Duplantis MM-finaalin jälkeen Dohassa 2019.
Yli kuusi metriä tällä kaudella hypänneet Piotr Lisek, Sam Kendricks ja Armand Duplantis pääsivät juhlimaan MM-mitaleita tiistaina. Christian Petersen / Getty Images

Yleisurheilun MM-kisojen suorat lähetykset, aikataulut, kisauutiset ja videot löydät Yle Urheilun Kisaoppaasta.

Miesten seiväshypyn MM-kulta meni toista kertaa peräkkäin yhdysvaltalaiselle Sam Kendricksille. 27-vuotias Kendricks ylitti kolmannella yrityksellään 597, kun vain hetkeä aiemmin Ruotsin Armand Duplantis oli tehnyt saman tempun.

602 oli molemmille liian kova pala, joten Kendricks otti kultaa hieman paremmalla sarjallaan. Viimevuotisen EM-kullan jatkeeksi MM-hopeaa saanut Duplantis, 19, ei voinut kuin pyöritellä päätään hyvän ystävänsä huippusuorituksen edessä.

– Hänellä oli yksi yritys, hän oli selkä seinää vasten ja hän teki sen vain muutama minuutti minun jälkeeni. Se oli ihan uskomatonta, ja hän ansaitsi kullan täysin tuollaisen jälkeen, Duplantis hehkutti Yle Urheilulle.

Hopeamitali tyydytti, vaikka kultakin oli todella lähellä.

– Nämä olivat toiset MM-kisani ja olen vasta 19-vuotias. Pitää hyväksyä tämä ja olla ylpeä siitä, mitä minulla elämässäni on. Tämä on jotain, mitä ei voi ottaa itsestäänselvyytenä ja monet seiväshyppääjät haluaisivat olla tilallani.

– Kulta olisi ollut hieno juttu, mutta annoin 100-prosenttisesti kaikkeni. Se on ainoa, mitä voin tehdä.

Seiväsveljeys kantaa

Kisaa ennen, sen aikana ja sen jälkeen nähtiin hienoja esimerkkejä seiväshyppääjien yhteisöllisyydestä, kun toisia hyppääjiä kannustettiin avoimesti ja heidän onnistumisistaan riemuittiin yhdessä. Kärkikaksikko höystettynä pronssia voittaneella kolmannella tähtihyppääjällä Piotr Lisekillä kävi vielä pomppaamassa porukalla voltit patjalla taiston tauottua.

Kendricksin mukaan seiväsvirtuoosit haluavat vaalia perinteitä ja tehdä niille kunniaa.

– Pitää katsoa historiaan ja miettiä, mistä olemme tulleet. Armandin isä (Greg Duplantis) muistuttaa aina, ettemme ole ensimmäisiä ystävyksiä lajin historiassa. Me olemme osa seiväshypyn tarinaa ja historiaa. Haluamme olla eduksi lajille ja tehdä kunniaa sille.

– Kun kisaa kavereiden kanssa, voi tehdä erityisiä asioita ja menestyskin tuntuu erityisemmältä, Kendricks myhäili Duplantis vieressään.

Armand Duplantis ja Sam Kendricks MM-finaalin jälkeen Dohassa.

Kultamitalistin mukaan muiden huippusuoritukset finaalissa ruokkivat yrittämään entistäkin kovemmin.

– Sanoimme toisillemme, että jos sinä teet tuon, minäkin teen. Olimme molemmat rajoilla monesti ja annoimme kaikkemme. Jokainen hieno kisa syntyy vain, kun on hienoja suorituksia ja urheilijoita.

Duplantis halusi nähdä juuri tämän tähtikolmikon kolmen kärjessä.

– Sanoin ennen kisaa ja sen aikanakin, että ei mitään muilta pois, mutta haluan olla juuri heidän kanssaan palkintokorokkeella. He ovat niin hienoja kilpailijoita.

– Koko kisa oli ihan uskomaton. Olimme isoimmalla estradilla MM-kisoissa ja teimme vain sitä, mitä olemme tehneet koko vuoden, eli hyppäämme hyvin ja viihdytämme ihmisiä. Olemme viihdyttäjiä, ja tiesin jo ennen kisaa, että pystymme antamaan ihmisille paljon.

Kisakausi on ollut pitkä, ja lepo tulee tarpeeseen kaikille. Mikäli tästä vuodesta voi vetää ennusmerkkejä ensi kaudelle, myös Tokion olympiafinaalista on tulossa aikamoinen näytelmä.

– Rakastamme matkustaa yhdessä ja hypätä seivästä, mutta täytyy myöntää, että on ihan kivaa saada vähän lepoakin. 2020 on hieno vuosi ja odotan innolla, mitä se tuo tullessaan.

Kendricks vihjaili, että kaksikko voisi ainakin leireillä yhdessä keväällä.

– Isännöimme sellaista treenileiriä keväällä matkalla kohti Tokiota, ja toivottavasti hän tulee muutamaksi päiväksi ainakin käymään. Ehkä näemme nyt muutenkin toisiamme enemmän, kun hän palaa taas Yhdysvaltoihin.

Lue myös:

MM-kisojen ensikertalainen Noah Lyles on tarvittaessa malli ja rap-artisti, mutta ei halua olla uusi Usain Bolt – "Minä olen minä"

Naisten keihäässä nähtiin jättiyllätys: 12 kisaa putkeen voittanut Lyu jätettiin pronssille, Barber teki historiaa

Yhdysvaltojen ennätyksen rikkonut Brazier joutui vastaamaan Salazar-kytköksiin mestaruutensa jälkeen – "Olin todella pettynyt, kun kuulin uutisen"

Kylmähermoinen Duplantis haastoi Kendricksin, mutta mestari ei taipunut – seiväsmiesten huipputaisto päättyi triplavolttiin

Hetki, jota et nähnyt tv:ssä – Dohan MM-stadionilla todistettiin erikoista katsomoepisodia

Raitanen ei selitellyt hyytymistään: "Kello ei valehtele, ja tämä on raaka laji"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat