7-ottelun SE-lukemat tehtiin jo 28 vuotta sitten, mutta asiantuntija luottaa Huntingtoniin: "Kaiken mennessä kohdalleen Suomen ennätys voi nähdä päivänvalon"

Dohan MM-kisoissa otellaan samaan aikaan sekä 7-ottelu että 10-ottelu. Suomen menestysmahdollisuudet lepäävät Maria Huntigtonin harteilla.

Maria Huntington on ollut tänä kesänä ennätyskunnossa. Kuva: Oliver Hardt/Getty Images

Keskiviikko on Dohan MM-kilpailuissa ilon päivä, ainakin Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finnille, sillä tänään käynnistyvät sekä 7-ottelu että 10-ottelu. Entisenä ottelijana ja moniotteluiden lajivalmentajana Finni on nähnyt elämänsä aikana monta ottelua, mutta ei kertaakaan niin, että niitä olisi oteltu arvokisoissa samaan aikaan.

– Muutenhan se on arkipäivää, kun ollaan esimerkiksi Götzisissä tai Eurooppa-cupissa, mutta arvokisoissa, jossa on muitakin lajeja, tämä on ihan uusi kokemus. Katsotaan minkälaista ruuhkaa tulee, Finni totesi.

Suomalaisille 7-ottelu on varsin mielenkiintoinen, sillä Maria Huntington on ollut tänä kesänä loistavassa vireessä. Hän ylitti maagisena pidetyn 6 000 pisteen rajan kesäkuussa, otteli ennätyksensä 6339 Kalevan kisoissa ja teki vielä ennätyksensä keihäänheitossa elokuussa.

Finnin mukaan Huntingtonin vahvoja lajeja ovat ennen kaikkea aitajuoksu ja korkeushyppy, joita hän voi MM-kisoissa jopa parantaa. Kuulantyönnössä Huntingtonin olisi tärkeä pystyä pitämään perustasonsa, ja 200 metriä sekä 800 metriä ovat olleet hänen ennätyssarjassaan erinomaisia.

– Pituudessa jäi ennätyssarjassa petrattavaa, sillä siellä olisi ollut pidempiinkin hyppyihin mahdollisuus. Se isoin parannusmahdollisuus on kuitenkin keihäänheitossa, ja sitä kautta pistepotin kasvattamiselle, Finni pohti.

Kévin Mayer voitti maailmanmestaruuden kaksi vuotta sitten Lontoossa. Kuva: Getty Images

Huntingtonin kunto edellyttää ennätyspisteitä

Nähdäänkö sitten Dohassa Suomen ennätys? Siihenkin on Finnin mukaan mahdollisuudet.

– Sieltä toisen päivän alusta löytyvät ne parhaat mahdollisuudet parantaa tuloksia, mutta ottelu on haastavaa puuhaa. Siinä täytyy onnistua lajista toiseen hyvin. Kaiken mennessä kohdalleen Suomen ennätys voi nähdä päivänvalon. Marian kunto edellyttää tällä hetkellä uusia ennätyspisteitä.

Suomen ennätys 6404 on vuodelta 1991, ja se on Satu Ruotsalaisen nimissä. Sen sijaan 10-ottelun maailmanennätys 9126 on viime vuodelta, kun Ranskan Kévin Mayer otteli sen Talencessa.

– Yksittäisten tulosten perusteella sekin on mahdollista. Olen aika monta ottelukisaa elämässäni nähnyt, mutta en ole koskaan ollut paikan päällä näkemässä, kun Suomen ennätys tai maailmanennätys syntyvät, joten odotan todella mielenkiinnolla otteluja, Finni sanoi.

Sara Kuivisto juoksee 1 500 metrin ensimmäisessä alkuerässä. Kuva: AOP / Rex Features

Kuivisto joutui kovaa erään

Dohassa nähdään toinenkin suomalaislaji, kun Sara Kuivisto starttaa päämatkalleen 1 500 metrille. Kuivisto juoksee samassa alkuerässä Tšekkiä edustavan, Lahden Ahkeran juoksijan Kristiina Mäen sekä 10 000 metrin tuoreen maailmanmestarin Sifan Hassanin kanssa.

– Kuivisto ja Mäki ovat kohdanneet todella usein, joten siinä on Kuivistolle varmasti hyvä kilpakumppani, Finni sanoi.

– Hassan juoksi tuossa 10 000 metrillä viimeisen 1 500 metriä alle neljään minuuttiin, joten hän on aivan ylivoimainen ykkössuosikki tuohon erään ja ehkä jopa koko kilpailuun.

Välieriin selviytyy kuusi ensimmäistä jokaisesta erästä sekä kuusi ajan perusteella. Finnin mukaan tärkeintä on, että Kuivisto lähtee hakemaan kauden parasta juoksuaan. Tällä kaudella hän juossut parhaaksi ajakseen 4.09,25, kun hänen ennätyksensä on 4.08,96 viime kesältä.

– Tässä erässä pidetään sen verran vauhtia, että siinä on todellakin mahdollista juosta kauden paras juoksu, Finni sanoi.

Lue myös: