Suora

  • Uimahyppyjen EM

Patrik Laine sai huojentavia uutisia, kun harjoitusmäärät alkoivat tulla korvista – suomalaistykki nähtäneen NHL-kauden avauksessa: "Jos vain mahdun kokoonpanoon"

Winnipegin Jetsin Patrik Laine palasi työpaikalleen hyvällä mielellä ja tyytyväisenä tuoreeseen sopimukseensa.

Patrik Laine
Patrik Laine
Kohun keskellä ennen NHL-kauden alkua pyörineen Patrik Laineen jatkosopimus rustattiin viime viikolla.Getty Images

Patrik Laine, 21, on hyvällä tuulella. Ja miksi ei olisi, onhan Winnipeg Jetsin nuori suomalaishyökkääjä päässyt vihdoin palaamaan työpaikalleen. Syyskuun lopulle venyneet sopimusneuvottelut pitivät tamperelaisen pitkään sivussa Jetsin harjoitusleiriltä. Joukkueharjoitusten sijaan Laine harjoitteli muun muassa Sveitsissä Kari Jalosen luotsaamaan SC Bernin kanssa.

Nyt taskussa on kaksivuotinen jatkosopimus, joka takaa Laineelle 13,5 miljoonan jenkkitaalan tulot.

Uuden sopimuksen myötä Laine toteutti ensimmäisenä unelman, joka liittyi autoihin. Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) aiemmin viime viikolla Laineen ostaneen Lempäälästä noin puolen miljoonan euron arvoisen urheiluauton.

Myrsky laantunut

Nuoresta iästään huolimatta Patrik Laine on profiloitunut suorasanaiseksi ja polarisoivaksi persoonaksi jääkiekkomaailmassa, eikä taannoin päättyneistä sopimusneuvotteluistakaan selvitty ilman kohua. Iltalehden julkaisemassa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kauden alla Laine latasi suorat sanat tilanteestaan Winnipegissä.

Jutussa Laine kuulosti tyytymättömältä tilanteeseensa joukkueessa. Hän kertoi, että jossakin muualla hän pääsisi pelaamaan parempien pelaajien kanssa. Lausunnot synnyttivät arvatenkin kohun sekä Suomessa että Kanadassa.

– En minä noita oikein jaksa alkaa selittelemään, Laine sanoo Yle Urheilulle.

– Siinä nyt tehtiin erilaisia tulkintoja asioista, joita minä en ollut sanonut. Jokainen lukee tuollaisen eri tavalla ja muodostaa siitä oman mielipiteensä, ehkä se asian ydin siinä hieman hukkuu. Mutta turha tuosta on enää jauhaa, eteenpäin on jo menty tuon suhteen.

Patrik Laine Kyle Connor
Winnipeg Jetsin hyökkäääjä Kyle Connor teki myös jatkosopimuksen juuri ennen alkavaa kautta.Darcy Finley / NHLI via Getty Images

Winnipegin päässä kohuun reagoitiin odotetulla tavalla. Päävalmentaja Paul Mauricen ja kapteeni Blake Wheelerin johdolla seura toivotti Laineen edelleen tervetulleeksi Manitobaan. Tämä on ollut pelin henki Winnipegissä myös sen jälkeen, kun Laine sopimuksen synnyttyä palasi työpaikalleen.

– En ole huomannut mitään erikoista. Kaikki ovat tosi iloisia, että ollaan taas päästy takaisin hommiin. On tosi kiva nähdä joukkuekavereita pitkästä aikaa. On kiva päästä taas joukkuetreenien ja pelien mukaan, tätä on odotettu. Alkoi tulla treenaaminen jo korvista, 110 NHL-maalin Laine hymyilee.

Luistelumäärä kasvanut ja paino pudonnut

Laine on todellakin ehtinyt harjoittelemaan menneenä kesänä. Jo heinäkuussa luistelun aloittanut Laine on Winnipegistä saatujen raporttien mukaan solakassa kunnossa. Laine sanoo keventäneensä olemustaan tarkoituksella luisteluakin ajatellen.

– Aika paljon on luisteltu viime aikoina. Viime aikoina varmasti puolitoista tuntia joka päivä, onhan siinä paino lähtenyt putoamaan. Kovaa on menty. Kauden aikana paino aina hieman nousee, niin olen yrittänyt taas hieman keventää. Eikä siinä mitään, hyvin tuntuu nyt putki kulkevan.

Alkavan kauden näkökulmasta Laineen tuore sopimus syntyi kreivin aikaan. Takapakkia ei ehtinyt syntyä käytännössä lainkaan. Tamperelaishyökkääjä myöntää itsekin, että kauden alku oli jonkinlainen alkeellinen takaraja sopimusneuvotteluissa. Pelaaja ei halunnut antaa muille etumatkaa.

Patrik Laine maali
Patrik Laine iski viime kaudella 30 maalia.Getty Images

Muutenkin Laine vaikutti olevan erittäin tyytyväinen 6,75 miljoonan vuositulot takaavaan sopimukseen.

– Kyllä minä sen sopimuksen ennen kauden alkua halusin, ettei kauheasti missaisi pelejä. Kun pääsee heti mukaan, ei tarvitse antaa muille etumatkaa. Sopimuksen arvo oli aika lailla sitä, mitä oltiin puhuttu ja mitä haettiin. Kaikin puolin olen siihen tyytyväinen ja varmasti seurakin on, Laine sanoo.

Laineen pitäisikin olla kaukalossa, kun Winnipeg käynnistää kautensa torstaiaamuna New Yorkissa.

– Tarkoitus olisi pelata, jos vain mahtuu kokoonpanoon. Treeneissä tuntui hyvältä ja putki kulkee.

Pakisto uusiksi

On selvää, että uuden sopimuksen myötä myös odotukset Lainetta kohtaan kasvavat, sikäli kun ne ylipäätään voivat kasvaa. Jo viime kauden alla Laineen ounasteltiin iskevän parhaassa tapauksessa 50–60 osumaa. Mikäli Laineen pelaaminen kehittyy, tällaisia lukemia voidaan pitää realistisina.

Jo toisella NHL-kaudellaan 44 osumaa tehnyt Laine ei itse jaksa pyöritellä numerotavoitteita.

– En jaksa miettiä numeroita, koska jos niitä miettii, homma menee liiaksi niiden tuijottamiseksi. Menen vain rennosti pelaamaan, ei minun tarvitse siellä mitään sopimushommia tai odotuksia miettiä. Tarkoitus on parantaa pelaamista jokaisella kaudella. Kun tekee paljon hommia, pisteet tulevat mukana.

Joukkueena Winnipeg on kauden alla täysin eri tilanteessa kuin vuosi sitten. Siinä, missä Winnipeg oli tasan vuosi sitten suurimpia Stanley Cup -suosikkeja, nyt kyse on lähinnä siitä, selviääkö joukkue pudotuspeleihin. Etenkin puolustuskaluston dramaattinen heikentyminen panee Winnipegin ahtaaseen rakoon.

Jacob Trouba kaupattiin New York Rangersiin, Tyler Myers siirtyi Vancouveriin ja Dustin Byfuglien vetäytyi yllättäen kotiinsa miettimään uransa jatkoa. Kolmen huippupuolustajan poistuminen kerralla jätti Winnipegin tukalaan tilanteeseen.

– Kuudesta viime vuoden pakista neljä on nyt pois, Laine nauraa.

– Mutta turha sitä on murehtia, olemme saaneet hyviä jätkiä tilalle ja moni on vetänyt tosi ennakkoluulottomasti. Onhan tässä ollut kesällä seuran ympärillä kaikenlaisia kysymysmerkkejä, mutta tämä on nyt se porukka, millä lähdetään pelaalaan. Ei kauden aikana tällaisia juttuja kukaan mieti, Laine päättää.

NHL-kausi alkaa torstaiaamuna Suomen aikaa. Winnipegin kausi alkaa päivää myöhemmin, kun joukkue kohtaa vieraissa Kaapo Kakon edustaman New York Rangerisin.

Lue myös:

Kommentti: NHL:ssä edessä jälleen huima suomalaiskausi – kovimmat suomalaistykit jahtaamaan jopa sadan tehopisteen rajaa

Lukko saa kovan vahvistuksen – Rangers lainasi Tarmo Reunasen Raumalle

Coloradon päävalmentaja luottaa Mikko Rantasen olevan kunnossa – "Hän on iso osa joukkuettamme"

Winnipeg odottaa Laineen ehtivän sarja-avaukseen: "Saamme hänet kyllä vauhtiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat