Kommentti: Dohan MM-kisat ovat yleisurheilulle historian suurin farssi, mutta sitä ne eivät ole suomalaisille urheilijoille – uskomaton fakta ruotsalaismestarista kiteyttää kaiken

Suomalaiset yleisurheilijat ovat kauden tasoonsa nähden kilpailleet joukkueena lähes yhtä hyvällä tasolla kuin norjalaiset ja jopa paremmin kuin ruotsalaiset, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

Daniel Ståhlin ei tarvinnut venyä kauden parhaaseensa voittaakseen kiekonheiton MM-kultaa. Kuva: AFP / Lehtikuva

DOHA. Skandaalimainen, häpeällinen, epäinhimillinen. Yleisurheilun Dohan MM-kisoissa saavutettiin tiistaina puolimatkan krouvi, ja edellä mainitut adjektiivit ovat vilahdelleet yleisurheilua seuraavien huulilla oli kyse sitten kisojen tuomisesta Qatariin, stadionin yleisömääristä tai sen ulkopuolella käytyjen kilpailujen sääoloista. Kisaisäntä on saanut raippaa niin urheilijoilta, valmentajilta kuin Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sisältä.

Kun 40 000-paikkaisen stadionin penkeistä yli puolet peitetään ennen ensimmäistäkään kisasuoritusta ja kun senkään jälkeen jäljellä olevien alakatsomoiden täyttöaste ei yllä edes puoleen, stadionilla kisoja seuraavan on mahdotonta saada positiivisen puolelle kallistuvaa yleisvaikutelmaa. Tyhjästä on paha nyhjäistä.

Tilannetta voi kuvata myös seuraavasti: jos jalankulkija kävelee ohi sadan metrin päästä stadionista, ilman MM-kisojen mainoksia hän ei tietäisi, että stadionilla kilpaillaan. Näin siksi, että stadionille viileää ilmaa täydellä teholla puhtaltavan ilmastoinnin humina peittää alleen vähäistenkin katsojien äänet. Toimittajille, jotka ravaavat stadionin ja 200 metrin päässä sijaitsevan mediakeskuksen väliä, tilanne on arkipäivää.

Kun suuren urheilujuhlan tuntu loistaa poissaolollaan paikan päällä, se ei voi olla vaikuttamatta myös kotisohvilla median välityksellä kisoja seuraavan yleistunnelmaan. Kun yhtälöön lisätään se odotetuin pala eli suomalaissuoritukset, mielikuvat ja todellisuus sekoittuvat helposti. Tällöin lopputulos ei tee oikeutta ainakaan urheilijalle.

Nollaa näyttää

Viiden kisapäivän jälkeen Suomen 22 urheilijan joukkueesta 12 on antanut näyttönsä. Tulos: 0 ennätystä, 0 pistesijaa, 0 finaalipaikkaa ja 0 välieräpaikkaa. Parhaana suomalaisena maratoonari Anne-Mari Hyryläinen on ainoana mahtunut 20 parhaan joukkoon, 19:s. Miten kisat ovat siis suomalaisittain menneet?

Jos mittariksi otetaan kunkin kotimaisen urheilijan kesän parhaan tuloksen tuoma rankingsijoitus ja verrataan sitä MM-kisoissa nähtyyn tulokseen, vain korkeushyppääjä Ella Junnilalla oli rankingin valossa saumaa finaaliin. Junnila lähti MM-kisoihin 11. parhaalla tilastotuloksella, mutta sijoitus valahti karsinnassa 28:nneksi – ei jatkoon.

Toistaiseksi kovin suomalaisvenyjä on ollut Hyryläinen, joka lähti epäinhimilliselle maratonille 52. parhaalla tilastoajalla mutta oli maalissa 19:s. Muilla rankingsijoitus 20–30 on realisoitunut tulokseksi myös kauden pääkisassa.

Anne-Mari Hyryläisen 19:s sija maratonilla on toistaiseksi Suomen paras sijoitus Dohan MM-kilpailuissa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Toistaiseksi kahdeksasta stadionilla kisanneesta suomalaisesta kukaan ei ole pystynyt tekemään kauden parasta tulostaan tärkeimmällä hetkellä – maantielajit jätetään nyt suosiolla pois laskuista. Suomalaisista lähimmäksi kesän parastaan on päässyt seiväshyppääjä Wilma Murto, jonka kesän kolmanneksi kovin tulos 435 riitti sijaan 22. Se on seitsemän pykälää parempi kuin rankingsijoitus, jolla Murto lähti karsintaan. Rankingissa sijalla 28 majailleen Simo Lipsasen kesän neljänneksi kovin tulos riitti puolestaan kolmiloikkakarsinnassa sijaan 23.

Kun lasketaan stadionilla esiintyneiden suomalaisten MM-tulos ja suhteutetaan se kesän kuntoon, suomalaisilta on keskiarvolla nähty Dohassa kauden kuudenneksi paras suoritus. Faktisesti joukkue ei siis ole ollut lähellä parastaan, ja jokainen voi kotisohvallaan todeta, että perustaso ei yksinkertaisesti riitä näissä kekkereissä.

Tulosta perustasolla

Toisin on esimerkiksi ruotsalaisella kiekkosankarilla Daniel Ståhlilla. Ståhlin varmuudesta kertoo uskomaton fakta, että hänelle MM-kultaan riitti kesän 15. kovin tulos. Dohan MM-finaalitulosta huonommin hän on heittänyt kesällä vain kahdesti. Suomalaisittain lähes vastaavalla tasolla takavuosina urheili Tiina Lillak, jolle Helsingissä 1983 keihäskultaan riitti kauden 12. kovin laaki.

Toinen pohjoismainen kultamitalisti, 400 metrin norjalaisaituri Karsten Warholmkaan ei päässyt lähellekään kauden parastaan, mutta oma viidenneksi nopein noteeraus riitti sekin ylivoimaiseen voittoon. Joukkueena Suomen keskiarvo 6,75 on itseasiassa parempi kuin Ruotsin, 7,56. Norjalaisten keskiarvo on toistaiseksi 5,25. Ruotsin tason laajuudesta kertoo kuitenkin, että kiekkokullan ja Armand Duplantisin seiväshopean lisäksi sinikeltaisilla on jo yksi pistesija, Angelica Bengtssonin 6. sija seipäästä, ja kaksi muuta finaalipaikkaa, Simon Pettersson oli kiekossa 9:s aivan kuten Thobias Montler pituudessa. Silti vain Bengtsson on toistaiseksi tehnyt ainoana ruotsalaisena Dohan MM-kisoissa kauden parhaansa, 480. Se on samalla Ruotsin ennätys.

Vertailua kauden tasoon voi huoletta tehdä stadionlajeissa, sen ovat osoittaneet ainakin lajiensa maailman parhaat. Dohan kisat ovat toistaiseksi olleet tulostasonsa ja tiukkojen voittotaisteluidensa puolesta yhdet kaikkien aikojen parhaista. Urheilijat ovat kantaneet oman kortensa kekoon siinä, että Dohan MM-kisat muistetaan esimerkiksi myös adjektiiveista loistava, huikea ja sensaatiomainen.

Lue myös: