Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli

Rikkoutuuko maratonennätys laboratorio-olosuhteissa? Maailmanennätysmies yrittää alittaa lähes mahdottoman rajan: "Tässä on kyse jostain suuremmasta"

Kenialaistähti Eliud Kipchoge yrittää juosta maratonin historiallisesti alle kahdessa tunnissa.

yleisurheilu
Kipchoge
Kenialainen vaihtoi 5000 metrin maratoniin menestyksekkäästi.EPA

Qatarin Dohassa kilpailtiin syys-lokakuun vaihteessa maailmanmestarin tittelistä, mutta Eliud Kipchoge loisti vain poissaolollaan.

Saavutustensa puolesta hän olisi varmasti ollut yleisurheilun MM-kisojen mielenkiintoisimpia nimiä, ja nykyisen leipälajinsa ehdoton ennakkosuosikki.

Kenialainen on maailmanmestari ja kolminkertainen olympiamitalisti, jonka mitaleista neljä on radalta - 5000 metrin matkalta. Nykyisin hänen tavoitteensa ovat kuitenkin toiset, sellaiset joita kukaan ei ole koskaan saavuttanut.

Hänelle vuoden tärkein juoksu oli edessä vasta yleisurheilukisojen päättymisen jälkeen.

Kipchoge juoksee tänä päivänä vain maratoneja. Niillä hän on tehnyt itsestään miljonäärin nimenomaan ratajuoksu-uransa jälkeen. Lähtökohtana on, että hänen nimensä lähtölistalla tekee voittajasta helpon arvattavan.

Kultaa on tullut muun muassa Lontoossa neljästi ja Berliinissä kolmesti. Tämän hetken pakkomielle ei kuitenkaan ole sijoituksissa, vaan ajassa.

Viime vuosien aikana hän on asettanut ensisijaiseksi tavoitteekseen juosta maratonin alle kahteen tuntiin, eli alittaa alittamattomana pidetyn rajan.

Kilpaolosuhteissa Kipchogen ennätys on tällä erää 2.01.39, Berliinistä viime syksyltä. Tulos on myös maailmanennätys. Vuonna 2017 hän juoksi Monzan maineikkaalla autoradalla varta vasten järjestetyssä tapahtumassa 25 sekunnin päähän kahden tunnin rajasta, mutta muun muassa yrityksessä hyödynnetyistä kirittäjistä johtuen tulos ei vastaa kansainvälisen yleisurheiluliiton ehtoja.

Nyt on uuden yrityksen aika. Tällä kertaa Kipchoge juoksee lokakuun puolivälissä Wienissä. Kyse on taas poikkeuksellisesta tapahtumasta, johon ei osallistu muita kilpailijoita. Ainoana tarkoituksena on tehdä historiaa.

– Tämä on kuin kuun pinnalle astumista, korkeimman vuoren valloittamista tai menemistä keskelle valtamerta, Kipchoge hehkutti uutistoimisto Reutersille elokuussa.

– Minulla on jo maailmanennätys. Olen jo saavuttanut sen. Tässä on kyse jostain suuremmasta.

"Nautin maratonin yksinkertaisesta harjoittelusta ja elämästä"

Kipchoge nousi alkujaan maailmanmaineeseen vuonna 2003, kuin yleisurheilun MM-mitaleista kisattiin Pariisissa. Kenialainen oli tuolloin vasta 18-vuotias, mutta kiri suureksi yllätykseksi 5000 metrin kultamitalistiksi.

Vastassa oli tuolloin muiden muassa Kenenisa Bekele, joka myöhemmin dominoi 5000 metrin matkaa. Palatessaan kotiin Kipchoge käytti ensimmäiset merkittävät palkintorahansa rakentaakseen uuden talon äidilleen.

Neljän lapsen perheen kuopus kasvoi pienessä Kapsisiywan kylässä. Opettajana työskennellyt äiti elätti perheen, varhain kuollutta isäänsä Kipchoge ei tavannut koskaan.

Pikkupoikana Kipchoge juoksi noin viiden kilometrin koulumatkansa päivittäin. Koulujen päätyttyä teini-ikäinen Kipchoge osallistui myös kilpailuihin ja osoittautui poikkeuslahjakkuudeksi, joka jätti kilpakumppaninsa taakseen kevyesti.

Kipchoge
Kipchoge on viime vuosina kilpaillut noin kahdesti vuodessa.Getty Images

Samoihin aikoihin hän tapasi myöhemmän valmentajansa ja oppi-isänsä, juoksijasuuruus Patrick Sangin. Kenialainen menestyi 3000 metrillä 1990-luvun alussa ja teki vaikutuksen nuoreen maanmieheensä. Sangilta Kipchoge sai sekuntikellon kehittymisensä mittaamiseen ja myöhemmin harjoitusohjelman tavoitteellisempaan treenaamiseen.

– Patrick kasvoi vain kolmen kilometrin päässä kotoani. Koulusta tullessa näimme hänet aina juoksemassa. Kuulimme hänestä radiosta, muun muassa silloin kun hän voitti olympiahopeaa Barcelonassa. Ajattelin, että harjoittelisin kuin hän, ja ehkä voisin tulevaisuudessa olla hänen kaltaisensa, Kipchoge kertoi IAAF:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2005.

Arvokisamenestyksessä Kipchoge lopulta ohittikin mentorinsa, vaikka hän ei koskaan kyennytkään toistamaan Pariisin yllätyskultaansa. Osakassa vuonna 2007 hän oli toinen, olympiatasolla Ateenasta tuli pronssia ja Pekingistä hopeaa.

Kun olympiakarsinta Nairobissa päättyikin pettymykselliseen seitsemänteen tilaan, päättyi myös Kipchogen siihenastinen urapolku. Pian Lontoon kisojen jälkeen painopiste siirtyi maratonille - vaihdos myös palkittiin seuraavissa olympialaisissa Kipchogen palatessa kotiin maratonin kultamitalistina.

Miljoonistaan huolimatta Kipchogen on kerrottu harjoittelevan useimmiten yhä alkeellisissa olosuhteissa kotimaassaan. BBC:n mukaan hän viettää noin 300 päivää vuodesta poissa perheensä luota harjoittelemassa pikkukylässä osana suurempaa ryhmää.

– Nautin maratonin yksinkertaisesta harjoittelusta ja elämästä. Juoksen, syön, nukun ja kävelen, sellaista se on. Monimutkaisuuksille ei ole tarvetta. Kun monimutkaisuus alkaa, keskittyminen herpaantuu, hän kuvaili BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) keväällä.

New York Timesin mukaan aamut alkavat yleensä juoksulenkillä viiden aikaan. Merkittävä osa harjoittelusta tapahtuu korkealla, yli kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella, ja epätasaisilla sorateillä. Matkat ovat usein pitkiä, joskus jopa maratonia pidempiä. Lokakuun tapahtumaan valmistautuessaan Kipchoge juoksi loppuvaiheessa vähän yli 200 kilometriä viikossa. Hän kuitenkin harvoin vie itseään lähellekään rajojaan harjoitellessaan, vaan rakentaa kuntoaan kärsivällisesti ja pitää sykkeensä alhaalla.

Haastatteluissa hän toistelee usein syvällisiä ajatuksia mielensä vahvistamisesta sekä kehon ja mielen vahvistamisesta. Sillä hän on selitellyt taipumustaan alkaa hymyillä kilpailusuorituksen lopussa, silloin kun kipu alkaa olla korkeimmillaan.

Nimekkäät jänikset kirittämässä

Vuodesta 2013 alkaen Kipchoge on juossut kaksitoista kansainvälisen yleisurheiluliiton tunnustamaa maratonia. Näistä hän on voittanut kaksitoista. Ainoa tappio tuli uran toisessa kilpailussa, yli kuusi vuotta sitten.

Moisella voittoputkella on täysin ymmärrettävää, että panostukset kohdistetaan nyt toiseen saavutukseen. Kilpailussa Kipchoge olisi lähes varmasti ykkönen, mutta kahden tunnin rajan alittamisesta ei ole moni pystynyt edes haaveilemaan.

Samalla on hyvin todennäköistä, että taianomainen raja ei alittuisi missä tahansa, vaan edellyttää erikoistapahtumien järjestämistä. Esimerkiksi olympiaennätys on 2.06.32 ja MM-kisojen ennätys 2.06.54.

Siitä syystä Kipchogen yritykseen on suhtauduttu myös nihkeästi. Monzan ja Wienin kaltaisia tilaisuuksia on kritisoitu keinotekoisiksi pyrkimyksiksi juosta ennätysaika laboratorio-olosuhteissa.

Kipchoge
Kipchoge ja Mo Farah Lontoon maratonin mediatapahtumassa.Rex Features / All Over Press

Esimerkiksi tapahtumapaikka on valittu tarkasti. Maaston halutaan olevan mahdollisimman tasaista ja suoraa, jotta tiukat mutkat eivät hidastaisi etenemistä.

Sääolosuhteiden halutaan olevan ihanteelliset, minkä vuoksi lokakuun 12. päivälle suunniteltu tapahtuma voitiin tarpeen tullen siirtää mille tahansa kahdeksasta seuraavastakin päivästä.

Kipchogea kirittämään on hankittu iso joukko jäniksiä. Heidän joukossaan ovat esimerkiksi norjalaiset Ingrebritsenin veljekset sekä kuusinkertainen maailmanmestari Bernard Lagat. Mediatietojen mukaan peräti 30 kirittäjää vuorottelisivat, jotta tahti pysyisi sopivana. Lisäksi Kipchogen edellä kulkee auto halkomassa tuulta.

– Maraton ei ole enää yksilösuoritus, vaan joukkueurheilua. Jänikset ovat yrityksessäni avainasemassa, hän sanoi Reutersille.

Kaikkien näiden apuvälineiden on määrä nipistää reilut puolitoista minuuttia pois Kipchogen maailmanennätysajasta. Juuri niistä johtuen IAAF ei kuitenkaan tunnusta aikaa viralliseksi kilpailusuoritukseksi.

Kipchogen mukaan sillä ei ole merkitystä. Kuten ei myöskään IAAF:n säännöillä. Kyse on hänen mielestään jostakin niin poikkeuksellisesta. Verrokkia on haettu yli 60 vuoden takaa Roger Bannisterin ensimmäisestä alle neljän minuutin mailista.

Se on myös helposti hyväksyttävissä, kaikista olosuhdekysymyksistä huolimatta.

Oli kirittäjiä kuinka monta tahansa, Kipchogen tavoite tarkoittaa kilometrin juoksemista keskimäärin noin kahdessa minuutissa ja 50 sekunnissa - 42 kertaa peräkkäin.

Lähteet: BBC, Runner's Weekly, The Guardian, New York Times, IAAF

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat