Kristiina Mäkelä selätti hermotusongelmat ja tavoittelee uran ensimmäistä ulkoratojen MM-finaalipaikkaa: "Jos tulee hullu päivä, mikä vain on mahdollista"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on valmistautunut Dohan MM-kisoihin Espanjan Sierra Nevadassa ja Turkin Belekissä.

Kristiina Mäkelä tavoittelee uransa ensimmäistä finaalipaikkaa ulkoratojen MM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on totutellut Dohan kuumiin olosuhteisiin jo sunnuntaista lähtien. Tänään hän pääsee vihdoin tositoimiin kolmiloikan karsinnassa.

– Ei paljon Suomesta erilaisempaa ympäristöä voisi olla, mutta kaikkeen pitää sopeutua ja sitä täällä on tehty. Olen viettänyt aikani pääosin sisätiloissa. Ihan turhaa tuolla on kiduttaa itseään, kun stadionkin on viilennetty, Mäkelä sanoi keskiviikkona.

Ennen Dohaan matkustamista Mäkelä vietti kaksi viikkoa harjoittelemassa Sierra Nevadassa Espanjassa ja sopeutui sen jälkeen viikon verran lämpöön Turkin Belekissä. Valmistautuminen sujui toivotulla tavalla.

– En tiennyt tänne tullessa, mitä tulee vastaan. Tämä on ollut totuttautumista ja kohdallani hyvin paljon sellaista omien fiilisten tutkimista: miltä minusta tuntuu ja miksi tuntuu. Ei niille fiiliksille tarvitse mitään tehdä, mutta tavallaan hahmotan, missä itse olen ja kerään siitä tsempin.

Mäkelä loikkasi kauden parhaan tuloksensa 14,15 Kalevan kisoissa Lappeenrannassa elokuussa. Muutamaa viikkoa myöhemmin hän joutui jättämään Ruotsi-maaottelun väliin hermotusongelmien vuoksi. Nyt ongelmat on selätetty.

– Jalat vain yksinkertaisesti väsyivät, kun tuli kovia hyppyjä useasti ja putkeen. Huomasi, että hermosto väsyi. Nyt viimeisissä hyppytreeneissä on taas löytynyt hyvä vire. Pieni tauko ennen kisoja sopi minulle, Mäkelä totesi.

"Ei mitään ylimääräistä"

Kolmiloikan karsintaraja on kova 14,30. Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen muistuttaa, että arvokisoissa ei yleensä tarvitse hypätä karsintarajaa finaaliin pääsemiseksi. 12 parasta hyppääjää etenee loppukilpailuun.

– Se ei tietenkään tarkoita, etteikö nyt tarvitsisi (rikkoa karsintarajaa). Hyppypaikka on erittäin nopea, ja hyviä tuloksia tuntuu tulevan. Tasainen karsinta. Yli 14 metriä pitää hypätä joka tapauksessa, Sallinen arvioi.

Mäkelä itse lähtee karsintaan luottavaisena tavoittelemaan uran ensimmäistä finaalipaikkaa ulkoratojen MM-kisoissa. Pekingissä vuonna 2015 se jäi vain yhden senttimetrin päähän.

– Sinne 14 metrin paremmalle puolelle on rahkeita, kunto on ihan selkeästi sellainen. Pitää vain rauhassa juosta ja loikkia loppuun asti. Ei mitään ylimääräistä eikä mitään rempomista, Mäkelä totesi.

Mäkelä kertoi kertoi jännittäneensä tulevaa koitosta ensimmäisen kerran keskiviikkona. Kolmiloikan finaali on kilpailuohjelmassa lauantai-iltana, eikä Mäkelä aio tyytyä pelkkään finaalipaikkaan.

– Kahdeksan parhaan joukkoon olisi tosi hyvä ja kova saavutus. Jos tulee hullu päivä, niin ihan mikä vain on mahdollista. Sen olen huomannut aikaisemmissa arvokisoissa. En laita mitään kattoa, vaan kilpailen tiukasti ja annan itsestäni varmasti kaiken, Mäkelä sanoi päättäväisenä.

Kolmiloikan karsinta kilpaillaan tänään kello 16.40. Suora lähetys Dohan illan tapahtumista alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 16.15 ja Yle Puheessa kello 16.30.

Lue myös: