Huntingtonilla hieman alavireinen päivä, valmentaja hehkutti kuulakisan henkistä nousua – “Olen ylpeä likasta”

Maria Huntingtonin ensimmäinen päivä Dohan MM-kisojen 7-ottelussa sujui vaihtelevasti. Ison-Britannian Katarina Johnson-Thompson haastaa hallitsevan mestarin, Belgian Nafissatou Thiamin kultataistossa.

Maria Huntingtonilla oli vaikeuksia kuulantyönnössä. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Maria Huntington lähti Dohan otteluun ennätysjahtiin, mutta ei saanut siihen unelmastarttia. Tamperelaisottelija jäi heti avauslajissa, 100 metrin aidoissa, ennätyksestään reilut pari kymmenystä. Nopea rata aiheutti hänelle ongelmia, ja hän ajautui liian lähelle paria aitaa. Hän sai ajakseen 13,32, kun ennätyssarjassaan hän juoksi 13,09.

Korkeushypyssä Huntington pystyi korjaamaan pika-aitojen pistemenetyksen, sillä hän hyppäsi tuloksekseen saman kuin ennätyssarjassaan eli 183. Lisäksi korkeuden 186 ylitys oli todella lähellä. Hyppyjen välissä Huntington ehti pelastaa kameramiehenkin, ettei ohimenneet juoksijat talloneet häntä.

Kuulantyöntö oli koitua Huntingtonin kompastuskiveksi, sillä kaksi ensimmäistä työntöä toivat varsin vaatimattomat tulokset. Huntington pystyi kuitenkin kasaamaan itsensä ja sai kolmannellaan kelpo tuloksen 12,21. Ennätyssarjassaan hän pukkasi 46 senttiä pidemmälle.

Illan viimeisessä lajissa, 200 metrillä, Huntington ei saanut haluamaansa rentoa juoksua, mutta tästä huolimatta hän juoksi uransa toiseksi nopeimman ajan 24,72. Ennätyssarjassaan hän juoksi ennätyksensä 24,29.

Huntington on ensimmäisen päivän jälkeen ennätyssarjaansa 105 jäljessä, mutta uskoo, että tämä on vielä kiinniotettavissa toisena päivänä.

– Vähän alavireinen päivä, mutta ottelu on kaksipäiväinen. Huomenna mitataan, onko minusta oikeasti ottelijaksi, Huntington sanoi Yle Urheilulle.

– Tämä on nyt vähän vaikeampaa, mutta loppuun asti tehdään.

Maria Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen seurasi suojattinsa ottelua tiiviisti katsomosta. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen kommentoi suojattinsa ottelua tiiviisti pitkin iltaa ja oli ajoittain varsin tyytyväinen näkemäänsä.

– Kuula oli taisteluvoitto, ja se pelasti paljon. Se oli loistava suoritus, ja olen ylpeä likasta. Liimataisen mukaan Huntington otteli Berliinin EM-kisoissa lapsen riemulla, joten silloin se oli helppoa. Nyt Huntingtonilla on ensimmäistä kertaa arvokisoissa paineita.

– Pikkuisen lähti vaikeasti käyntiin, kun aidoissa oli teknisiä vaikeuksia. Korkeus oli hyvää perushyppäämistä. Kuulassa oli loistava pään kasaaminen ja 200 metrillä arvioni oli kovempi, mutta se on tällaista kokemattoman valmentajan vääriä arvioita, vuosikausia Huntingtonia valmentanut Liimatainen veisteli.

– 200 metrillä viimeisellä 50 metrillä tuli ero siihen uran parhaaseen. Se ei ihan kantanut maaliin asti. Katselen tämän jälkeen peiliin, että mikä siinä oli vikana.

7-ottelun mestaruustaistelu on varsin mielenkiintoinen, sillä Katarina Johnson-Thompson on odotetusti kärkipaikalla. Hallitseva mestari Nafissatou Thiam ei ole ollut täydessä vireessä, kun taas britti on ollut odotettua kovemmassa kunnossa.

Johnson-Thompson sai suorastaan unelmastartin kisaan, kun hän juoksi heti avauslajissa ennätyksensä 13,09. Johnson-Thompson ja Thiam jakoivat korkeudessa voiton 195, mutta kuulassa Johnson-Thompson teki huiman parannuksen ennätykseen. Hän työnsi tulokseksi 13,86, kun hänen edellinen ennätyksensä oli 13,15.

Illan päätöslajissa Thiam juoksi perustuloksen 24,60, kun taas Johnson-Thompson paransi kauden parastaan ajalla 23,08.

Johnson-Thompson on 4138 pisteellään ennätyssarjaansa 104 pistettä edellä, kun taas belgialainen on ennätyssarjaansa 14 pistettä jäljessä. Yhdysvaltojen Kendell Williams on kolmantena 3855 pisteellään. Huntington on 13:ntenä 3681 pisteellään.

Lue myös: