Otteluiden ennätykset jäänevät näkemättä, asiantuntija nostaa kaksi kysymysmerkkiä esiin Kristiina Mäkelän tilanteesta

Dohan MM-kisojen otteluissa jäätiin ensimmäisenä päivänä ennätysvauhdista, mutta Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni uskoo koviin tuloksiin. Kristiina Mäkelän karsintakunto on tällä hetkellä arvoitus.

Kristiina Mäkelä palaa pitkältä kilpailutauolta tänään suoraan MM-kisoihin. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Miesten 10-ottelussa aloitettiin ensimmäisenä päivänä vahvasti, ja maailmanennätysmies Kévin Mayer oli kolmen lajin jälkeen jälleen ME-vauhdissa. Ranskalaisen vauhti hiipui tämän jälkeen, ja hän on ensimmäisen päivän jälkeen kolmantena. Kanadalaisilla on kaksoisjohto, kun Damian Warner johtaa ja Pierce Lepage on toisena.

– Miesten ME jäänee näkemättä, myönsi Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

– Mayer teki viime vuonna niin kovan sarjan, että nyt kun hän on sitä vajaa sata pinnaa perässä, niin sitä sarjaa on vaikea parantaa toisena päivänä.

Sama koskee myös naisten 7-ottelussa Suomen ennätyspisteitä jahdannutta Maria Huntingtoniakin. Tamperelainen on noin sata pistettä ennätyssarjaansa perässä ja on kokonaistuloksissa 13:ntena.

Naisten ottelua johtaa britti Katarina Johnson-Thompson, ennen Belgian Nafissatou Thiamia ja Yhdysvaltojen Kendell Williamsia.

– Marialla ei ollut ihan nappipäivä. Ottelu on joskus tällaista, ettei saa ihan kaikkea irti, mitä kropassa olisi. Maria voi sijoittua hyvin, mutta se edellyttää hyvää toista päivää.

Pituus Huntingtonin avainlaji

Huntingtonilla on ottelun toisena päivänä heti hyvä laji edessä, sillä päivä alkaa pituushypyllä. Huntington hyppäsi Lappeenrannan Kalevan kisojen ennätyssarjassaan 643.

– Pituus on ihan avainlaji toisena päivänä. Maria on hyvin varma hyppääjä, mutta askelmerkin kanssa on joskus säätämistä. Hän on varmasti yli 6 ja puolen metrin kunnossa.

Keihäänheitto on ollut Huntingtonille usein kompastuskivi, mutta Finnin mukaan se on juuri se laji, missä hän voi myös eniten parantaa tulostaan. Jos päätöslaji 800 metriä jos kulkee samalla tavalla kuin Lappeenrannassa, voi Huntington olla 6200–6300 pisteen vauhdissa.

– Jos hän pystyy ottelemaan lähemmäksi 6300 pistettä, niin sillä sijoittuu pisteille.

Mäkelän kunto on mysteeri

Tänään Dohassa nähdään tositoimissa toinenkin suomalaiskilpailija, sillä Kristiina Mäkelä osallistuu kolmiloikan karsintaan. Hänen kuntonsa on pienoinen mysteeri, sillä hän on ollut pitkällä kilpailutauolla. Finni myöntääkin, että Mäkelältä voidaan odottaa ihan mitä vain.

– En tiedä, miten hän on pystynyt harjoituksissa tekemään kolmiloikkaa palvelevia tosi kovia harjoitteita ja millä teholla ne ovat sujuneet. Kilpailemattomuus on pieni kysymysmerkki, hän sanoi.

Mäkelä on kuitenkin ollut usein hyvä karsinnoissa ja pystynyt venymään niissä kauden parhaimpaansa. Finnin mukaan ongelmia on tullut, jos hän on mennyt karsinnasta finaaliin.

– Toinen kysymysmerkki on, että miten hypyt onnistuvat heti toisena päivänä. Etenkin nyt kun ei ole kilpailuja taustalla samalla tavalla kuin aiempina vuosina.

Naisten kolmiloikan taso on ollut noususuuntaista edellisvuosiin verrattuna, joten myös karsinnasta voidaan odottaa kovatasoista.

– Veikkaisin, että 14,20–14,25 vaaditaan finaaliin, Finni arvioi.

Mäkelä on hypännyt tällä kaudella sallituissa olosuhteissa 14,15 ja tuulituloksena 14,19.

Lue myös: