Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaisaiturit yrittävät olla häiriintymättä pahamaineisista lähtötelinekameroista – epäimarteleva kuvakulma puhuttaa: "Ei tuo mitään lisäarvoa"

Pika-aiturit Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri kohtaavat kohukamerat lauantaina 100 metrin aitojen alkuerissä.

Yleisurheilun MM 2019
Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri
Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri pääsevät radalle lauantaina pika-aitojen alkuerissä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen aitajuoksukolmikko aloittaa yleisurheilun MM-kisojen rupeamansa lauantaina. Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri joutuvat alkuerissä kohtaamaan kovien vastustajien lisäksi kisojen puhuttavimman ilmiön, lähtötelinekamerat.

Urheilijat ovat läpi kisojen kritisoineet uutta innovaatiota, joka kuvaa lähtötelineisiin asettunutta juoksijaa alhaalta päin. Erityisesti naisurheilijat ovat kokeneet kamerat ahdistavina ja lähtötapahtumaa häiritsevinä.

Seitsenottelija Maria Huntingtonia kuvattiin lähtötelinekameralla ennen hänen starttiaan 100 metrin aitajuoksuun.

Vasta Dohaan saapuneet suomalaisaiturit eivät ole vielä päässeet testaamaan kohuttuja lähtötelineitä, joten ajatus niistä ei aiheuta ahdistusta. Annimari Korte ei näe kameroissa "mitään järkeä", mutta ei välitä siitä, että hänen kuvansa näkyy vähintäänkin ohjaamoissa eri puolilla maailmaa.

– En tiedä, haluaako kukaan katsella toisen naamaa, kun se on aivan jännittynyt. Pitäisi keskittyä lähtöön ja siinä onkin kamera naaman alla, niin ei se varmasti ole urheilijan kannalta hyvä asia, Annimari Korte pohtii Yle Urheilulle Dohassa.

Korte
Dohan MM-kilpailut ovat Annimari Kortteen ensimmäiset urheilijana.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kokenut arvokisakävijä Nooralotta Neziri ei ole nähnyt aiemmin vastaavaa urallaan. Oman kuvansa näkeminen kisan jälkeen saattaa aiheuttaa ahdistuksen tunteita, vaikka Nezirin ensireaktio kameroista oli enemmänkin huvittunut.

– Eihän ne mitkään imartelevat ole, mutta tavallaan hauska idea. Ei se ehkä ole urheilijan näkökulmasta kaikista mukavin asia.

Neziri on ehdolla Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n urheilijakomissioon, johon valitaan Dohan MM-kisojen aikana kuusi edustajaa. 27-vuotias pika-aituri haluaisi komission kautta päästä vaikuttamaan urheilijoiden asioihin.

Neziri toivookin, että lähtökameroiden keksijä olisi tajunnut hyväksyttää ideansa urheilijakomissiossa ennen kuin urheilijat joutuivat kuvatuksi vasten tahtoaan.

– Kannattaisi ensin konsultoida urheilijoita. Lähettää vaikka juuri sinne urheilijakomissioon lähettää kyselyä, että onko tämä ok, Neziri naurahtaa.

Kameroiden ensisijainen tarkoitus oli tuoda katsoja lähemmäs urheilijaa. Siinä kenties onnistuttiin, mutta kyseenalaisen kuvakulman takia palaute on ollut negatiivista.

Reetta Hurskeen mielestä kamerat ovat täysin turha ja huonosti sijoitettu lisäys. MM-kisojen ensikertalainen ei halua ajatella kameroita lähdössä, jottei keskittyminen herpaannu.

– Kuva on huonoa laadultaan, eikä se tuo mitään lisäarvoa kisan katsomiseen, Hurske sanoo.

Lue myös:

MM-moukarin tuloksiin hämmentävä käänne, pronssi jaettiin protestin jälkeen kahdella eri tuloksella – suomalaistuomari: "Erikoista ja epätavallista"

Otteluiden ennätykset jäänevät näkemättä, asiantuntija nostaa kaksi kysymysmerkkiä esiin Kristiina Mäkelän tilanteesta

Britti Asher-Smith jälleen huippuvauhdissa – 200 metrin ylivoimainen mestari muistuttaa: "Kisat eivät ole vielä ohi"

Fajdek osoitti olevansa MM-kisojen moukariringin kuningas – "Nyt minulla on lomaa, joten vihdoin olen onnellinen"

Pika-aidat jälleen täynnä draamaa! Suomalaistuomari odottaa protesteja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat