1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. hiihto

Naisten hiihtomaajoukkueen uusi valmennuskaksikko on avannut kevään solmut ja myllännyt harjoittelun: "Kun on ollut tyytymättömyyttä, on helpompi ajatella uudella tavalla"

Ville Oksanen ja Ilkka Jarva ovat tuoneet naisten hiihtomaajoukkueen leiriharjoitteluun tehoa ja kilpailua.

Ryhmähenki, kilpailullisten ominaisuuksien treenaaminen ja nopea tuloksen teko. Siihen naishiihtäjien valmennuskaksikko nyt panostaa. Arkistokuvassa naisten viestijoukkue Sotšin olympialaisten juhlatunnelmissa. Kuva: EPA

VUOKATTI. Viime keväänä Suomen hiihtomaajoukkueessa elettiin sekavia ja tyytymättömiä aikoja. Suomi sai Seefeldin MM-kisaladuilta tuomisenaan vain yhden pronssimitalin. Välähdyksiä maajoukkueen päävalmentajan Matti Haaviston ja urheilijoiden välisen keskusteluyhteyden katkeamisesta nähtiin mediassakin. Arvostelevat sanat sivalsivat huollosta urheilijoille, urheilijoilta päävalmentajalle ja oikeastaan jokaiseen suuntaan.

Kevään lopulla Haavisto siirtyi yhden päävalmentajakauden jälkeen hiihtomaajoukkueen joukkueenjohtajaksi. Samalla miesten ja naisten valmennukseen nimettiin omat vastuuhenkilönsä, kun aiemmin yksi päävalmentaja oli vastannut molempien harjoittelusta.

Naisten valmennuksesta vastaavat nyt päävalmentaja Ville Oksanen ja valmentaja Ilkka Jarva. He istahtivat kevään lopulla ensimmäisellä harjoitusleirillä pitkään palaveriin naisten kanssa ja rakensivat harjoittelun rungon hiihtäjien toiveiden pohjalta.

– Kävimme joukkueen kanssa oikeasti läpi, millä tavalla me toimimme. Annoimme urheilijoiden luoda sen, millaisilla arvoilla he haluavat toimia sekä millaista toimintaa he haluavat henkilökunnalta, toisilta urheilijoilta ja itseltään, päävalmentaja Ville Oksanen kertoo Yle Urheilulle.

Naishiihtäjien päävalmentaja Ville Oksasen henkilökohtaisessa opissa ovat Eveliina Piippo ja Johanna Matintalo. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Muutoksia toivottiin erityisesti harjoittelun rytmitykseen ja leireihin. Lähtökohdaksi leireillä tehtäviin treeneihin on otettu kilpailutilanne.

– Ryhmäharjoittelussa on ollut tavoitteena lisätä niitä elementtejä, joita tarvitaan suoraan kilpailussa. Se ei tarkoita pelkästään vauhteja tai ryhmähiihtoa, vaan molempia. Olemme treenanneet tilanteita, joissa voimme sanoa suoraan, että tällä tavalla pitää pystyä kilpailuissakin tekemään, Ilkka Jarva selventää kaksikon valmennusmetodeita.

On ollut kiva olla leireillä, kun emme ole vain urheilijat ja valmentajat erikseen, vaan olemme yksi tiimi, jossa on hyvä balanssi.

Johanna Matintalo

Tyytymättömyys olikin hyvä asia

Ennen päävalmentajan pestiään Oksanen valmensi Suomen naisten maajoukkueen haastajaryhmää ja on muiden muassa Eveliina Piipon ja Johanna Matintalon henkilökohtainen valmentaja. Jarva puolestaan on ollut muun muassa Tšekin hiihtomaajoukkueen sekä Suomen nuorten ja B-maajoukkueen valmentajana.

Vaikka kasvot olivat hiihtäjille tuttuja, sai kaksikko aloittaa naisten valmennuksen puhtaalta pöydältä. Kevään aikana eskaloituneet ongelmat olivat kaikkea muuta kuin ongelmia tälle valmennuskaksikolle.

– Kun tulee ulkopuolelta tällaisessa tilanteessa, niin se on helppoa. Kun on ollut tyytymättömyyttä, on helpompi ajatella asioita uudella tavalla, Jarva vakuuttaa ja Oksanen nyökyttää hyväksymisen merkiksi vieressä päätään.

Ilkka Jarva on panostanut kilpailussa tarvittaviin ominaisuuksiin. Kuva: Lucas Holm / Yle

Kaksikko onkin rohkeasti uskaltanut kokeilla uutta.

– Valmentaminen on kokeilemista, ja joskus saattaa olla, että kaikki ei mene ihan täydellisesti. Pystyn luottamaan Ilkassa täysin siihen, että olemme rehellisiä näistä asioista, Oksanen kiittelee.

Isoin muutos naishiihtäjien harjoittelussa on, että nykyisin leirit ovat aiempaa lyhyempiä, mutta selvästi tehopainotteisempia. Kun on oltu yhdessä, on laitettu kaikki paukut ryhmäharjoitteluun ja maksimoitu siitä saatava hyöty.

Seuraavaa sukupolvea ei kannata aliarvioida, sen verran potentiaalia siinä on. Se, mihin suuntaan huippu-urheilussa lähdetään kallistumaan ja miten nopeasti, on kuitenkin aika pienestä kiinni.

Valmentaja Ilkka Jarva

Yksilöistä tiimiksi

Myös maajoukkueen yhteishenkeen on panostettu. A-maajoukkuestatuksella urheilevan kuuden naisen kokoonpano onkin tälle vuodelle poikkeuksellinen. Anita Korva, 20, Piippo, 21, ja Matintalo, 22, kuuluvat nuoriin tulokkaisiin, kun taas Kerttu Niskanen, 31, Anne Kyllönen, 31 ja Laura Mononen, 34, edustavat kokenutta kaartia.

– Joukkueen urheilijoiden ominaisuudet ja persoonallisuudet ovat todella kirjavia. Ikähaitari on iso ja ominaisuudet, joilla tulosta tehdään, ovat hyvin erilaisia, Jarva selventää.

Jokaisen henkilökohtaisia ominaisuuksia on koitettu sovittaa kokonaisuuteen. Keskustelu on valmentajien mukaan avain paitsi muutosten tekemiseen, myös omien ja muiden tarpeiden ymmärtämiseen.

– Haluamme lisätä keskustelua, jotta eri sukupolvet ja erilainen ajattelutapa lähenisivät toisiaan, mutta myös, jotta ymmärrys kasvaisi ryhmän jäsenten välillä, kun asioita keskustelutetaan, Jarva jatkaa.

– Urheilijoilla on paljon tietotaitoa ja haluamme sen käyttöön ryhmän hyväksi. Emme halua, että valmennus on pelkästään ylhäältä päin johdettua ja määrättyä toimintaa, vaan että teemme porukalla hommia tavoitteiden eteen, Oksanen säestää.

Eveliina Piippo (vas.) ja Johanna Matintalo (oik.) ovat tälläkin kaudella A-maajoukkueessa. Riitta-Liisa Roponen (toinen vas.) päätti arvokisauransa ja Krista Pärmäkoski (toinen oik.) ei treenaa omasta halustaan maajoukkueessa. Kuva: EPA

Hiihtäjät ovatkin nauttineet ryhmäleireistä selvästi aiempaa enemmän.

– Viime kausi oli monelle meistä urheilijoista aika haastava ryhmätoiminnan osalta maajoukkueessa, mutta tänä vuonna on ollut paljon mukavampaa. On ollut kiva olla leireillä, kun emme ole vain urheilijat ja valmentajat erikseen, vaan olemme yksi tiimi, jossa on hyvä balanssi, Johanna Matintalo kertoo.

Kärjen tarkkailu ei kannata

Yksi ryhmädynamiikkaan vaikuttava asia on, että Suomen kärkihiihtäjä Krista Pärmäkoski ei omasta päätöksestään harjoittele tulevalla kaudella maajoukkueen kanssa. Sitä valmentajat pitävät muiden urheilijoiden kannalta myönteisenä asiana.

– Porukasta puuttuu se, joka on ollut maailman kärjessä. Se voi vapauttaa energiaa, sillä ryhmässä on nyt paljon nälkäisiä urheilijoita, jotka haluavat ottaa ykköspaikan, Oksanen pohtii.

Emme halua, että valmennus on pelkästään ylhäältä päin johdettua ja määrättyä toimintaa, vaan että teemme porukalla hommia tavoitteiden eteen.

Päävalmentaja Ville Oksanen

Jarva puolestaan uskoo, että suomalaisessa kestävyysharjoittelun kulttuurissa ja ryhmäharjoittelussa maailman kärjen seuraaminen on ylikorostunutta.

– Jos kärki tuntuu olevan liian kaukana, se voi alentaa omaa suorituskykyä. On hyvä rehellisesti käyttää aikaa siihen, että kehittää omia juttuja ja treenaa sen mahdollisimman hyväksi. Sillä tavalla voi nousta kärkeen aivan yhtä lailla kuin ryhmän kautta.

Ryhmäharjoittelusta saa elintärkeää palautetta ja olennaisia harjoitteita, mutta kärjen seuraamista Jarva ei pidä pakollisena. Anne Kyllöselle uudenlainen tehoharjoittelu ryhmässä on tuntunut antavan juuri sopivasti palautetta omasta kunnosta.

– Leirit ovat lyhyempiä, mutta myös kovempia. Teemme leireillä aika paljon tehoharjoittelua ja ryhmässä sen tekeminen on ollut mukavaa. Siinä saa enemmän irti itsestään ja näkee aina hetkittäin omaa tasoa, Kyllönen kertoo.

Anne Kyllönen (vas.), Laura Mononen ja Kerttu Niskanen kuuluvat A-maajoukkueen kokeneeseen kaartiin. Krista Pärmäkoski (oik.) treenaa tämän kauden maajoukkueen ulkopuolella. Kuva: AOP

"Tuloksen pitää näkyä pian"

Naishiihdossa ollaan valmennuksen näkökulmasta uuden edessä. Muutaman kuukauden ajan pestiä hoitaneet valmentajat ovat löytäneet yhteisen sävelen nopeasti, ja se on tuntunut sopivan myös hiihtäjille.

– Valmentajat ovat olleet tosi innokkaita. He antavat hyvin palautetta ja ovat motivoituneen oloisia. On ollut mukava tässä tehdä hommia, Laura Mononen kertoo.

Toisaalta arvokisaton kausi antaa valmentajille tietynlaisen työrauhan etsiä urheilijoille sopivia valmennusmetodeja.

– Meidän ei tarvitse keskittyä yhteen tiettyyn kisaviikonloppuun, vaan voimme vapaammin ajatella, että toiminta kehittää ja parhaat tulokset tulevat eri ihmisillä eri kohdassa, Oksanen selventää.

20-vuotias Anita Korva on naisten A-maajoukkueen nuorin jäsen. Kuva: AOP

Laakereilla lepäilyyn valmentajat eivät kuitenkaan aio sortua.

– Omaa valmentamista olen arvottanut niin, että positiivisen tuloksen pitää näkyä suhteellisen pian. Muuten ei ole löydetty oikeita palasia, Jarva toteaa.

Jarvan mukaan selittelyihin ei ole varaa, jos kehityskäyrä on tasainen tai osoittaa alaspäin. Siinä kohtaa on hänen mielestään juuri valmennuksen arvioitava työtään uusiksi. Toisaalta kehitystä ei kannata hänen mielestään tavoitella liian hitaalla tahdilla ja tähdätä huipulle nöyrästi vaikkapa 6–10 vuoden sisällä.

– Seuraavaa sukupolvea ei kannata aliarvioida, sen verran potentiaalia siinä on. Se, mihin suuntaan huippu-urheilussa lähdetään kallistumaan ja miten nopeasti, on kuitenkin aika pienestä kiinni.

Lue myös:

Huono menestys ja toive paremmasta johtajuudesta pakottivat maastohiihdon valmennustiimin muutoksiin – Sami Jauhojärvi: "Henki ei ollut paras mahdollinen"

MM-hiihdoissa kritiikkiä saanut Suomen huoltoryhmä puhuu suunsa puhtaaksi ja toivoo hiihtäjiltä käytöstapoja: "Jos latuja on kisoissa suolattu, niin on huoltoakin"

Kommentti: Matti Haavisto oli pääosassa, kun Suomen joukkueessa oli ilmiriita Lahden MM-kisoissa – Kerttu Niskasen ulostulo kertoo huolestuttavasta ongelmasta

Hiihdon tulevaisuuden jalokivet ovat Ville Oksasen käsissä, mutta vastuu ei huimaa – "Jos haluaa olla hyvä valmentaja, vaikeita hetkiä tarvitaan melkein päivittäin"

Maajoukkueryhmän ulkopuolelta uutta virtaa hakeva Pärmäkoski ottaisi treeniseurakseen mieluiten Marit Björgenin