Mäkelä loikki finaaliin, valmentaja latasi täyslaidallisen kisajärjestelyistä: "Suomessa ei näin huonolla kasantasoituksella hypättäisi yhtään kisaa"

Kristiina Mäkelä oli kuudenneksi paras hyppääjä naisten kolmiloikan karsinnassa. Hän hyppäsi kaikki kolme hyppyään, sillä karsintaraja jäi neljän sentin päähän.

Kristiina Mäkelä
Katso video kuvaa klikkaamalla.
Tekijät

Kristiina Mäkelä palasi kilpailutauolta tositoimiin tehokkaana, sillä jo hänen ensimmäinen hyppynsä riitti kolmiloikan finaaliin. Mäkelä hyppäsi tästä huolimatta kaikki kolme hyppyään.

– Siitä karsintarajasta jäi neljä senttiä, joten en uskaltanut jättää sitä sen varaan, etenkin kun olin ryhmäni ensimmäinen hyppääjä, kauden parhaansa hypännyt Mäkelä kertoi Yle Puheen haastattelussa.

Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen myönsi, että hänen suojattinsa hyppääminen meni jännittämiseksi ja etenkin viimeinen hyppy oli väkinäinen. Hän oli kuitenkin koko ajan luottavainen siihen, että 14,26 riittää finaaliin. Mäkelä sijoittuikin koko karsinnan kuudenneksi, kun ainoastaan viisi naista ylitti karsintarajan 14,30.

– Tämä karsinta oli vaihteleva niin kuin yleensäkin. Joku rämpii, joku hyppää paremmin, Sallinen sanoi ja manasi kisajärjestäjien aiheuttamia teknisiä ongelmia.

– Toinen hyppypaikka laahaa perässä, kun ei ole saatu tuloksia mitattua. Hiekkakasan tasaisuus on ihan surkea. Suomessa ei näin huonolla kasantasoituksella hypättäisi yhtään kisaa. Kaikkea tällaista räpellystä. Mutta kolmiloikka on silti samaa, ja se on aina kivaa.

"Pitää olla hullun uskoa itseensä"

Mäkelä pääsee nyt uransa ensimmäisen kerran MM-kisojen finaaliin. Hänen mielestään itsevarmuus on ollut avainsana hänen tekemisessään.

– Jos lähtee epävarmana, niin varmasti on epävarma koko kisan ajan. Silloin on vaikeampaa rakentaa hyvää hyppyä. Itsevarmuudella pitää mennä, ja pitää olla vähän sellaista hullun uskoa itseensä, hän totesi.

Mäkelä on kilpaillut tänä kesänä varsin harvoin, sillä hän on keskittynyt harjoittelussaan täysin MM-kisoihin. Tämä valinta oli toimiva.

– Teimme oikeat valinnat ja seisomme niiden takana. Toivottavasti saamme tästä oppia jatkoon, jotta ne oikeat tavoitteet ja hyvät hypyt finaalissa toteutuvat, Mäkelä sanoi.

Mäkelä tavoittelee finaalissa sijoitusta kahdeksan joukkoon, mikä tietäisi kuutta hyppyä. Hänen mukaansa karsintahypyissä oli vielä varaa mokata, mutta lauantain finaalissa ei saa enää tehdä virheitä.

– Nyt pitää saada lataus pois, rentoutua ja palautua ja sitten latautua uudestaan. Jos nyt samoilla höyryillä yritän mennä pari päivää, niin olen aivan poikki, Mäkelä sanoi.

Lue myös: