Kalle Rovanperä kohtaa herra Hollywoodin pojan – jäähyväiset jättävä mestari-isä paljasti mielenkiintoisen faktan Ylelle: "Tämä on Harrin vika"

Rallin kohutut superlupaukset Kalle Rovanperä ja Oliver Solberg ovat MM-rallitasolla ensimmäistä kertaa samassa kisassa mukana. Walesissa ajaa myös viimeisen MM-rallinsa Oliverin isä Petter Solberg.

Rallin MM-sarja
Oliver Solberg
Oliver Solberg odottaa innolla Walesin MM-rallia.AOP/imago sport

Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.

Tänä viikonloppuna nähdään esimakua rallin tulevaisuudesta, kun 18-vuotias Oliver Solberg ja 19-vuotias Kalle Rovanperä ovat kumpikin mukana Walesin MM-rallissa. Skodalla ajavalla Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa WRC 2 Pro-luokassa maailmanmestaruus.

Oliver Solbergille tämä viikonloppu Walesissa merkitsee ensimmäistä kisaa koskaan rallin MM-sarjassa. Solberg ajaa Volkswagenilla WRC 2 -luokassa, mutta kummallakin huippulupauksella on allaan perussäädöiltään samanlainen R5-auto.

Vastakohtia riittää, kun vertaa WRC-luokassa ajavaan Jari-Matti Latvalaan. Toyotan suomalaiskonkari kisasi ensimmäisen kerran Walesin MM-ralliteillä 17 vuotta sitten vuonna 2002.

34-vuotias Latvala tietää, mikä erottaa 17 vuoden takaisen huippulupaus Latvalan nykyisistä nuorista toivoista.

– Pääsin ajamaan rallia, kun täytin 17 vuotta. Nyt molemmat Oliver ja Kalle ovat päässeet ajamaan rallia jo ennen 17 ikävuotta. He ovat ajaneet Baltian maissa kilpaa ja päässeet tekemään harjoitustyötä aikaisessa vaiheessa, Latvala painottaa Walesin huoltoparkissa.

Oliver Solberg on muutenkin Walesissa mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä myös hänen maailmanmestari-isänsä Petter Solberg kisaa viimeistä kertaa MM-ralleissa nyt Walesissa. Hän paljastaa mielenkiintoisen faktan siitä, miten Oliver Solbergin ja Kalle Rovanperän uria on lähdetty rakentamaan Latvalan mainitsemalla samanlaisella tavalla.

Taustalla oli Kallen isä Harri Rovanperä, joka aikanaan kisasi samaan aikaan Petterin kanssa MM-sarjassa.

– Itse asiassa Harri auttoi Oliveria siinä, että Oliver pääsi ajamaan Latviassa. Harri auttoi lisenssien ja muiden vastaavien asioiden kanssa. Itse asiassa tämä on Harrin vika, että aloimme ajaa rallia Latviassa niin ajoissa. Kiitos Harrille, Petter Solberg naureskeli Yle Urheilulle.

Kaksivuotias Oliver Solberg, äiti Pernilla Walfridsson Solberg ja isä Petter Solberg vuonna 2003.
Kaksivuotias Oliver Solberg, äiti Pernilla Walfridsson Solberg ja isä Petter Solberg vuonna 2003.AOP/Tor Lindseth

Oliver Solberg on voittanut Latvian rallisarjassa tällä kaudella samoja kisoja kuin Kalle Rovanperä kausilla 2016 ja 2017. Petter Solbergin mukaan Kallen ja Oliverin välillä on vielä aikaista tehdä vertailuja.

– Kalle on todella hyvä kuljettaja. Hän on tasainen. Olen ollut todella vaikuttunut siitä kaikesta, mitä Kalle on tehnyt, Solberg kehaisee.

Kalle Rovanperää ei haittaa vertailut

Isät Harri ja Petter kisasivat samaan aikaan rallin MM-sarjan huipulla 2000-luvun alussa. Petter Solberg on viimeisin ei-ranskalainen rallin maailmanmestari. Solberg vei mestaruuden vuonna 2003. Harri Rovanperä oli parhaimmillaan MM-pisteissä viides vuonna 2001. Harri Rovanperän viimeinen MM-rallivuosi oli 2006.

Kalle Rovanperä kertoo, että hänellä ei ole mitään mielikuvia hänestä ja Oliverista pieninä poikina pyörimässä MM-rallien huoltoparkissa. Keskinäinen vertailu ei nuorta suomalaista haittaa.

– Totta kai on aina hyvä, että vertaillaan. Mikäs siinä. Oliver antaa täällä Walesissakin kovan vastuksen. Hän oli R5-autoista shakedownin toiseksi nopein, itse kärkiajan kellottanut Rovanperä sanoo.

– Olen katsonut, että Oliverilla on ollut tosi hyvä vauhti tänä vuonna. He ovat valmistautuneet tähän kisaan todella hyvin. Oliver on varmasti nopea täällä. En epäile yhtään.

Oliver Solberg
Oliver Solberg vauhdissa Walesin MM-rallin shakedownilla eli testierikoiskokeella.AOP/imago sport

Kalle Rovanperän mukaan huippulupaava kaksikko ei ole kovinkaan tuttuja toisilleen. Muutaman kerran kaksikko on suomalaiskuskin mukaan höpötellyt Latvian kisoissa.

– Onnittelemme toisiamme syntymäpäivinä ja sen sellaista. Emme juttele paljoa. Mutta olemme ystäviä, Oliver Solberg kertoo.

Norjalaisnuori ei lämpene vertailulle suomalaisnuoreen, vaan pitää vertailua Rovanperään liian aikaisena.

– Kallella on jo useampi vuosi takana MM-sarjassa. Hänellä on paljon kokemusta. Kalle on liian nopea minulle tällä hetkellä. Minun pitää saada lisää kokemusta. Tämä on vasta kuudes rallini R5-autolla, nuorempi Solberg sanoo.

Petter Solberg korostaa myös voittotaiston sijaan sitä, että Walesissa Oliverin on hyvä lähteä heti kartuttamaan kokemusta kovista MM-ralleista.

– Wales on yksi vaikeimmista kisoista koko rallin MM-sarjassa Monte Carlon kanssa. Pitää olla kokemusta, jotta voi olla nopea Walesissa, Petter Solberg pohtii.

Mihin sitten kaksikon rahkeet riittävät tulevaisuudessa?

Latvala uskoo, että sekä Rovanperä että Solberg nuorempi pystyvät olemaan valmiita tehdastiimin kuskeja 20–21-vuotiaina. Huippulupauksen mainetta itse pitkään kantanut Latvala oli tehdastiimissä vasta 22-vuotiaana.

Latvalalla on myös antaa vinkki Rovanperälle ja Solbergille. Hän opettelisi nuotitusta eri tavoin kuin itse teki nuorempana.

– Nuorena opittu nuotitustapa kantaa aika pitkälle. On tärkeää, että nuotitustapa on oikeilla raiteilla heti alusta lähtien. Ei opettele vääränlaisia asioita. Nuottiin alkaa kertoa helposti liikaa asioita ja tietoa. Suuren informaation käsittely on aina hankalampaa, kun tulee vanhemmaksi. Yksinkertaisella nuotilla ajaminen helpottaa tulevaisuutta, Latvala avaa.

Solbergit haluavat pitää hauskaa, Oliver ei ollut päästä läpi teoriakokeesta

Solbergin ja Rovanperän poikien ensimmäiselle kohtaamiselle rallipoluilla ehti tulla kuitenkin jo mustia pilviä. Oliver Solberg suoritti ajokortin pari viikkoa sitten, eikä ajo-osuus ollut luonnollisesti mikään ongelma rallikuskille. Mutta teoriakoetta Oliver Solberg ei päässyt läpi.

Omien sanojensa mukaan norjalainen vastasi yhteen kysymykseen väärin (siirryt toiseen palveluun). Hän oli jo ehtinyt ajatella, että unelma rallikuskin urasta kuihtui. Mutta Walesin MM-rallin huoltoparkissa nuori kuski on taas iloisella päällä.

Tunne on erityinen ja hetki on tunteellinen, kun pääsee aloittamaan oman MM-ralliuran isänsä jäähyväiskisassa. Oliver ja Petter-isä kiistävät, että heillä olisi joku keskinäinen veto paremmuudesta Walesissa.

– Ehkä tiimillä on veto. En tiedä. Mutta hyvän ja puhtaan kisan jälkeen toivottavasti päihitän isän, viiden parhaan joukkoon WRC2-luokassa tavoitteleva Oliver Solberg sanoo.

Petter Solberg
Petter Solbergille jäi huono fiilis viime vuonna Katalonian MM-rallissa.Joan Cros/NurPhoto via Getty Images

Petter Solberg veti vielä täyden MM-rallikauden vuonna 2012. Sittemmin rallicrossin MM-sarjaan siirtynyt Solberg palasi MM-ralleihin viime vuonna Kataloniassa, mutta se oli pettymys. Norjalaislegenda kisasi esimerkiksi kipeänä.

Nyt 44-vuotias Solberg haluaa tyylikkään lopetuksen ralliuralleen hienossa perhetapahtumassa Walesissa.

– Olen ajanut viimeksi Walesissa vuonna 2011. Maanantaina ajoin testejä 45 kilometrin verran. Teen parhaani. Täällä on paljon ystäviä ja perhettä paikalla. Tämä on myös viimeinen kisani walesilaisen kartanlukijani Phil Millsin kanssa. Tästä pitää nauttia, Petter Solberg korostaa.

Mutta eipä hauskanpitoakaan ole unohdettu. Petter Solberg muistaa mainita Yle Urheilun haastattelussa melkein joka vastauksessaan sen, että Walesissa on hänen ja Oliver-pojan tarkoitus nauttia.

Petter Solberg tunnettiin aktiiviurallaan lempinimellä Mr. Hollywood, sillä norjalainen tykkäsi viihdyttää yleisöä kisoissa.

– Tästä tulee upea juttu, kun pääsemme ajamaan yhdessä Oliverin kanssa. Haluamme luoda tarinoita ja tehdä viihdettä moottoriurheilussa. Miksi siis emme ajaisi samassa kisassa samassa tallissa ja samanlaisella autolla, Petter Solberg muistutti WRC:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Yle Urheilun lähetykset Walesin MM-rallista

Torstai 3.10.

21.35–21.55 Ennakkolähetys TV2

Lauantai 5.10.

00.50–01.20 Kooste 1. kisapäivän tapahtumista TV2

16.00-17.05 Erikoiskoe 14, suora lähetys Areena

19.05-19.50 Erikoiskoe 14, TV2

22.30–23.00 Koostelähetys 2. kisapäivän tapahtumista TV2

Sunnuntai 6.10.

10.00–11.00 Erikoiskoe 19, suora lähetys TV2

14.00-15.30 Power Stage, suora lähetys TV2

21.50–22.50 Kooste koko rallin tapahtumista TV2

Lue lisää:

Juhliiko Kalle Rovanperä maailmanmestaruutta kovia vastustajia vastaan? Nämä asiat sinun pitää tietää ikonisesta Walesin MM-rallista

Suomalaiset kertovat huolestuttavista piirteistä uudessa MM-rallikaudessa – Esapekka Lappi avautuu pelostaan: ”Ei huvita mennä sinne”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat