Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Barcelonan uusi ihmelapsi hullaannutti maailman ja katosi sitten kokoonpanosta – siirtokieltojen ja jalkamurtuman haastama 16-vuotias on legendaarisen akatemian pitkään kaipaama timantti

Ansu Fatiin kohdistunut huomio räjähti minuuteissa, kun Barcelonan nuori superlupaus nousi yllättäen edustusjoukkueen sankariksi.

Ulkomaiden jalkapallo
Ansu Fati
Maailma sai maistiaisen Ansu Fatista, mutta vielä hänestä ei pidä odottaa sateentekijää.Rex Features / All Over Press

Todennäköisesti et vielä kesällä ollut koskaan kuullutkaan Ansu Fatista. Ei ollut moni muukaan.

Syyskuussa hänen elämänsä ja julkinen profiilinsa kuitenkin ponnahtivatmuutamissa minuuteissa nollasta sataan. Varsin tuntemattomasta nuorukaisesta Barcelonan kaltaisen jättiseuran "tulevaisuuden toivoksi". Espanjalaisessa mediassa kansikuvakasvoksi, jota alettiin heti verrata Lionel Messiin.

Barcelonan yllättävä hyökkääjäpula petasi paikan unelmadebyytille. Kun Messi, Luis Suárez ja Ousmane Dembele olivat kaikki loukkaantuneina, Ernesto Valverde poimi paikkaajan takavasemmalta.

Sen jälkeen alkoi tapahtua, ja nopeassa tahdissa.

Fatin ensiesiintymisessään tekemä maali pelasti Barcelonan nöyryytykseltä Osasunaa vastaan. Vaihdosta kentälle tullut 16-vuotias vastasi joukkueen 1-1-tasoituksesta 2-2-tulokseen päättyneessä ottelussa.

Seuraavassa ottelussa hän pääsi jo avauskokoonpanoon ja iski jälleen, jo toisella peliminuutilla. Kului viisi minuuttia, ja Fati alusti Barcelonan seuraavan osuman.

Tullessaan vaihtoon hän poistui kentältä 81 000 katsojan osoittaessa suosiotaan seisaaltaan.

– Ei tuo ole normaalia. Ei ole normaalia, että ensimmäinen kosketus on maali, toinen maalisyöttö ja kolmas meinaa mennä yläkulmaan, Valverde toppuutteli The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

– Meidän on rauhoiteltava tilannetta ja suojeltava pelaajaa.

Valverde tiesi, millainen mylly pukukopin ulkopuolella käynnistyi viimeistään Valencia-ottelun jälkeen.

Fati nousi pikatahdissa hetkellisesti jopa maailman puhutuimmaksi jalkapalloilijaksi, jota suorastaan vaadittiin aloittavaan kokoonpanoon Mestareiden liigan avaukseen.

Malttia ylistyslauluun

Jalkapallon lähihistoria, Barcelonan sisälläkin, tuntee monta maasta taivaisiin hehkutettua nuorukaista, joiden kehityskaari ei lopulta noudattanutkaan kaavailuja. Valverde ei turhaan kiiruhtanut muistuttamaan maltin merkityksestä.

Kenties nimekkäin varoittava esimerkki on Bojan Krkic. La Masian kasvatti sai nuorena "uuden Messin" pelottavan leiman, eikä koskaan kyennyt vastaamaan lähes mahdottomiin odotuksiin.

Bojan on nyt 29-vuotias, eikä ole edustanut Barcelonaa enää vuosiin. Hän kävi Italiassa, Hollannissa, Englannissa ja Saksassa ennen kuin päätyi aiemmin tänä vuonna Pohjois-Amerikkaan. Vastedes hän tekee uraa MLS:ssä Montreal Impactin paidassa.

Fatin kannalta parasta lieneekin Barcelonan nimekkäiden hyökkäystähtien kuntoutuminen. Hän ehti tehdä vaikutuksen ja saanee näyttöpaikkoja jatkossakin, joutumatta kuitenkaan kantamaan suurta sateentekijän vastuuta aivan liian varhain.

– Tiedämme mihin hän pystyy. Fanit ovat innoissaan ja häntä verrataan huimiin pelaajiin. Meidän pitää pystyä tukemaan häntä, koska vaikeatkin ajat tulevat. Toivottavasti tämä on vasta alkua pitkälle tarinalle, keskikenttäpelaaja Sergio Busquets muotoili Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Ansu Fati
Yhtäkkiä Fati kamppaili Mestareiden liigassa Dortmundia vastaan.Ullstein Bild

Valencia-ottelun jälkeen Messi julkaisi Instagram-sivullaan kuvan itsestään ja Fatista halaamassa pukukoppikäytävällä. Nopeimmille se oli jo megatähden siunaus manttelinperijälle. Messin kaltaiselta pelaajalta tuleva hyväksyntä on jo itsessään valtava tunnustus 16-vuotiaalle nuorukaiselle.

Kaksikolla on jo entuudestaan yhteys, sillä Fatin pikkuveli pelaa samassa juniorijoukkueessa kuin toinen Messin pojista. Lisäksi argentiinalaisen veli toimii nykyisin yhtenä Fatin edustajista.

Polku on ollut paljon hohdokkaampi kuin mitä Fatin isä olisi koskaan voinut kuvitella. Hän lähti tulevana isänä Länsi-Afrikan Guinea-Bissausta Portugaliin löytääkseen töitä ja keinon elättää kasvava perheensä. Matka jatkui Espanjaan, missä tämä asettui Sevillan lähettyvillä sijaitsevaan kylään.

Paikallisten avulla löytyi töitä ja toimeentulo oli turvattu, mikä mahdollisti muunkin perheen muuton. Ansu Fati oli tuolloin niin nuori, että hän sai tänä vuonna käytännössä valita maajoukkueensa. Isä toivoi Portugalia, mutta Fati valitsi Espanjan.

Kaivattu kasvatti

La Masialle Fati-hullutus tuli hyvään aikaan.

Barcelonan akatemian tarunhohtoinen maine on kolhiintunut viime vuosien saatossa, kun uusia nuoria ei ole kyetty nostamaan edustusjoukkueen vakituiseen kokoonpanoon. Virta tyrehtyi pian Pep Guardiolan lähdettyä ja Barcelonan miehistön uudet kasvot ovat olleet pääosin muualta ostettuja, valmiita kärkipelaajia.

Paine kehittää omia pelaajia ja luoda uusia tähtiä akatemian kasvateista ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään, ja Fatin onnistumiset rauhoittanevat kritiikkiä ainakin hetkeksi.

– Monesti ollaan huolestuneita, kiirehditäänkö 18-vuotiaan pelaajan kanssa turhaan. Sanotaan, että on liian aikaista. Tämä kaveri on 16-vuotias. Hänen paikkansa on B-joukkueessa ja satunnaisesti edustusjoukkueessa, Fatia Barcelonan akatemiassa valmentanut Oscar Hernandez korosti silti Bleacher Reportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Fati päätyi Barcelonaan aikoinaan kiertotien kautta, sillä hän siirtyi suuremmista espanjalaisseuroista ensimmäiseksi Sevillaan. Kahdeksanvuotias taituri teki vaikutuksen akatemian päävalmentajaan ja vietti Andalusiassa kaksi vuotta.

Ansu Fati
Fatin vauhti ja taito toivat tehoja heti ensimmäisissä La Liga -otteluissa.Rex Features / All Over Press

Sen jälkeen ovella kolkuttelivat jo jätit. Lisäpisteitä Fati saa Barcelona-kannattajien keskuudessa siitä, että perhe aikoinaan kieltäytyi Real Madridin tekemästä tarjouksesta ja valitsi Katalonian.

– Madrid tarjosi enemmän rahaa ja kodin perheelle, mutta heillä ei ollut majoitustiloja nuorille pelaajille, kuten Barcelonalla, Fatin isä perusteli espanjalaiselle radiokanavalle (siirryt toiseen palveluun).

Fati löysi nopeasti tutkaparin japanilaisesta Takefusa Kubosta, yhtä lailla hehkutetusta nuorukaisesta joka on sittemmin päätynyt Real Madridin riveihin. Mutkia matkaan toi Barcelonalle määrätty siirtokielto, jonka vuoksi seura ei voinut hetkeen peluuttaa nuorukaista haluamaansa tapaan.

Pian tuon kiellon päättymisen jälkeen epäonni jatkui jalan kaksoismurtuman muodossa. Vaikea loukkaantuminen tarkoitti kymmenen kuukauden toipumisjaksoa. Paluunsa jälkeen Fati oli kuitenkin yhtä tehokas kuin ennenkin.

Pelipaikka vaihtui selkeästä hyökkääjästä laituriksi, mutta esimerkiksi viime kaudella Barcelonan junioreissa hän teki 29 ottelussa peräti 56 maalia.

Onnistumiset ja kasvu pitivät Fatin muidenkin seurojen kiikareissa. Ainakin Manchester Unitedin on laajalti uutisoitu olleen viime kesänä hänen perässään. Pelaaja halusi enemmän vastuuta ja uusia haasteita ja Barcelonan ympärillä pelättiin, että hän saattaisi karata muille maille.

Painetta lisäsi keskikenttäpelaaja Xavi Simonsin, toisen 16-vuotiaan lupauksen, siirtyminen kesällä PSG:n paitaan. Menetys oli merkittävä takaisku akatemialle, joka ei halunnut toisenkin nuorukaisen lipeävän käsistään.

Seuraus oli kolmen vuoden jatkosopimus, johon kirjattiin peräti sadan miljoonan euron ulosostohinta. Samalla Fatille taattiin näyttöpaikka miesten joukossa, ensisijaisesti reservijoukkueessa.

Sattumien seurauksena hän päätyi kuitenkin pelaamaan kirkkaimmissa mahdollisissa valoissa ennen virallista debyyttiään Barcelonan B-joukkueessa.

Mestareiden liigassa hänestä tuli 16 vuoden ja 321 päivän ikäisenä Barcelonan kautta aikain nuorin debytantti. Ennätyksen aiempi haltija oli 17 vuoden ja ja 22 päivän iässä debytoinut Krkic.

Alkulohkovaiheen toinen ottelu Interiä vastaan jäikin väliin. Syyksi kerrottiin, kirjaimellisesti, kasvukivut.

Lähteet: The Guardian, ESPN, Bleacher Report, Marca, Business Insider

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat