Suora

  • Urheiluruutu

Kymppiottelijat järjestivät kunnon jännitysnäytelmän – äänensäkin menettäneestä Kaulista tuli kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari

Vastikään nuorten Euroopan mestaruuden voittanut Saksan Niklas Kaul teki huiman nousun 10-ottelun toisena päivänä. Miesten ottelu oli kutkuttavan tasainen ja ratkesi vasta päätöslajissa.

Yleisurheilun MM 2019
Niklas Kaul
Niklas Kaul nousi toisena päivänä voittotaisteluun 10-ottelussa.Getty Images

Kun hallitseva maailmanmestari ja ME-mies Kévin Mayer joutui jättämään 10-ottelun kesken seiväshypyssä, muodostui kultataistelusta täysin uusi ja herkullisen tasainen. Neljä ensimmäistä miestä olivat 24 pisteen päässä toisistaan ja keihäänheiton jälkeen tilanne oli vieläkin kutkuttavampi.

Keihäänheitossa mestaruustaistoon astui mukaan nimittäin vasta 21-vuotias saksalainen Niklas Kaul. Hän oli voittanut jo aiemmin kesällä alle 23-vuotiaiden kisoissa EM-kultaa, ja keihäänheittospesialistina hän täräytti nyt kehiin uuden ennätyslukemansa: 79,05!

Kaul oli lähtenyt toiseen päivään sijalta 11, mutta pystyi nousemaan tasaisen varmasti mitalitaistoon tekemällä muun muassa ennätyksensä niin kiekonheitossa kuin seiväshypyssä.

Ennen 1 500 metriä Viron Maicel Uibo johti 15 pisteen turvin Kanadan Damian Warneria ja 19 pisteellä Kaulia. Kaulin piti tulla maaliin ennen Warneria voittaakseen tämän ja jättää Uiboa kolme sekuntia.

Niklas Kaul ja 10-ottelijat
Niklas Kaul (keskellä) otti yllätysvoiton 10-ottelussa.Getty Images

Ja sen Kaul tekikin. Hän ylitti maaliviivan ensimmäisenä, 16 sekuntia ennen Uiboa ja 25 sekuntia ennen Warneria. Hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin 10-ottelun maailmanmestari. Aiemmin tätä titteliä oli pitänyt hallussaan vuodesta 1987 lähtien itäsaksalainen Torsten Voss, joka oli voittaessaan 24-vuotias.

Kaikkien aikojen nuorimman arvokisavoittajan titteli pysyy kuitenkin yhä yhdysvaltalaisella Bob Mathiasilla, sillä hän oli vuonna 1948 Lontoon olympialaisissa voittaessaan vasta 17-vuotias.

– Minulla ei ole mitään hajua, mitä tapahtui. Tarvitsen pari päivää, että ymmärrän tämän. En ollut paras 10-ottelija, kun tulin tänne, mutta ehkä olin tasaisin, villisti voittoaan tuulettanut Kaul totesi saksalaiselle ARD:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Minulta menee varmasti pari päivää, että saan äänenikin takaisin. Menetin sen radalla.

Uibo sai hopeaa ennätystuloksellaan 8604 ja Warner pronssia pisteillän 8529.

Kaulin pisteet 8691 ovat uusi alle 23-vuotiaiden Euroopan ennätys ja hänen saavuttamansa toisen päivän pistemäärä 4527 on kaikkien aikojen toiseksi kovin. Kaul on aiemmin voittanut myös alle 18- ja 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Lue myös:

Mitä draamaa 10-ottelussa! Mestaruustaiston ykkösmies Mayer ei pystynyt hyppäämään seivästä ja murtui kyyneliin

Käsittämätön veto! Bahrainin Naserin edellä enää Koch ja Kratochvílová!

Dohan MM-helteessä alkoivat yleisurheilun hullut päivät: jo toinen reilun pelin mitali sai suomalaistuomarin puhaltelemaan – "Älä kysy noin vaikeita"

Taas iso tuomariratkaisu MM-yleisurheilussa! Espanjalaisaituri nostettiin viidenneltä sijalta pronssille

Karsintaraja oli paperia miesten kuulassa – hallitseva mestari valmis puolustamaan titteliä

Mäkelä loikki finaaliin, valmentaja latasi täyslaidallisen kisajärjestelyistä: "Suomessa ei näin huonolla kasantasoituksella hypättäisi yhtään kisaa"

Huntington joutui keskeyttämään ottelunsa

Annimari Korte nautti mojitoja rannalla, kun 100 metrin aitojen MM-mitalit olivat edellisen kerran jaossa – "En uskonut, että ikinä urheilisin uudestaan"

Ensimmäiset MM-kisat ilman Usain Boltia, ja Jamaikan paletti meni heti täysin sekaisin – järjestääkö pieni ryhmä Dohassa historiallisen vallankumouksen?

Suomalaisaiturit yrittävät olla häiriintymättä pahamaineisista lähtötelinekameroista – epäimarteleva kuvakulma puhuttaa: "Ei tuo mitään lisäarvoa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat