Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Kommentti: Kaapo Kakon NHL-debyytti Madison Square Gardenilla oli onnistunut, mutta hän oli vasta kaukalon kolmanneksi paras suomalainen

New York Rangersin Kaapo Kakon ensimmäinen NHL-piste antaa odottaa itseään.

NHL
Kaapo Kakko NHL-avausottelu
Kaapo Kakko sali peliaikaa NHL-debyytissään reilut 15 minuuttia.Getty Images

Aikaisin perjantaiaamuna se vihdoin tapahtui: Vasta 18-vuotias turkulaislupaus Kaapo Kakko sai tehdä NHL-debyyttinsä legendaarisessa Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Ensimmäinen ikimuistonen hetki nähtiin jo ottelun alla, kun Rangers-pelaajisto lähetti NHL-perinteiden mukaisesti tulokkaat (Kakko ja Adam Fox) alkulämmön alla kahdestaan jäälle luistelemaan.

Itse otteluun Kakko ei saanut parasta mahdollista lähtöä. Joukkuetoveri Ryan Stromen kahden peräkkäisen jäähyn vuoksi TPS-kasvatti istui pitkiä pitkiä penkillä kylmissään. Avauserän tullessa puoliväliin Kakko oli vetänyt vasta kaksivaihtoa. Avauserän jääaika jäikin Kakolla vain reiluun neljään minuuttiin.

Minkäänlaisia vaikeuksia Kakolla ei kuitenkaan NHL-debyytissään ollut, ei liikkeen, fysiikan eikä minkään muunkaan osa-alueen osalta. Silti tuntui, että parhaalla tavalla Chris Kreiderin ja Stromen vierellä pelannut nuori suomalaistähti ei pelin ytimeen perjantaina päässyt.

Kakko ei varsinkaan ottelun ensimmäisellä puoliskolla tuntunut pääsevän pelivälineeseen kiinni juuri lainkaan, jos ei paria ylivoimatilannetta lasketa lukuun. Tämä tosin johtui hyvin pitkälle siitä, että tappiosta huolimatta Winnipeg hallitsi kiekkoa valtaosan ottelusta.

Kakon paras mahdollisuus kirjata tililleen uran ensimmäinen NHL-piste nähtiin toisessa erässä ylivoimalla. Pyörittäjän paikalla pelannut Kakko pääsi kävelemään vasemmasta laidasta hyvin laukaisupaikkaan, mutta vielä ei Kaapo Kakon nimeä NHL-tilastoihin kirjattu.

Kakon NHL-debyytti oli lopulta kaikilta osin ehjä kokonaisuus. Suomalainen pysyi hyvin vauhdissa mukana eikä muutenkaan arkaillut, mitä kamppailupelaamiseen tai haastamiseen tuli. Jos Kakko pelaa jatkossa, kuten perjantaina – ja vielä parantaa – tulosta alkaa tulla väkisinkin.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että perjantaina Kakko oli vasta kaukalon kolmanneksi paras suomalainen.

Winnipegin harjoitusleirillä sensaatiomaisia otteita esittänyt Ville Heinola onnistui nimittäin Kakon tavoin erinomaisesti NHL-debyytissään. Siitäkin huolimatta, että Heinola oli jäällä Rangersin voittomaalin aikana. Heinola ei ole erityisen nopea pelaaja, mutta pysyi tälläkin kertaa hienosti vauhdissa mukana terävän pelipään, hyvän sijoittumisen ja vahvan mailapelaamisen kautta.

Kakon NHL-debyytti oli lopulta kaikilta osin ehjä kokonaisuus.

Kaiken lisäksi toisessa erässä Heinolasta tuli NHL-historian ensimmäinen vuonna 2001 syntynyt pelaaja, joka on kirjannut tililleen tehopisteen. Heinolan avaus johti Jets-kapteeni Blake Wheelerin illan toiseen osumaan.

Myös Winnipegin Patrik Laine oli kauden avausottelussa loistavalla pelipäällä alusta alkaen. Vaikka Laineen tehotilastoon kirjattiin masentava -3, kaukalossa tekeminen oli raikasta läpi illan. Laine oli terävänä niin kiekolla kuin ilman sitä. Yli kaksikymmentä minuuttia pelanneella Laineella oli useita paikkoja tehdä kauden avausmaali, mutta viimeinen terävyys viimeistelystä puuttui.

Laine kirjasi kuitenkin tililleen Heinolan tavoin syöttöpisteen alustettuaan Kyle Connorin iskemän ylivoimaosuman.

Vaikka maalia ei syntynyt, Patrik Laine oli kaukalon näkyvin suomalainen kauden avauksessa. Hyvällä työmoraalilla operoinut tamperelaishyökkääjä riisti kiekkoja, teki peliä, väänsi kulmissa ja pyrki ahnaasti ratkaisuihin paikat saatuaan. Laine lupasi uuden sopimuksen tehtyään tehdä jatkossakin paljon maaleja ja nähdyn kaltaisilla otteilla näihin lupauksiin on helppo uskoa.

Summa summarum: New Yorkissa vietettiin perjantaina erinomaista suomalaisiltaa. Vaikka Laine oli suomalaisista lähimpänä maalintekoa, ilahduttavin asia oli kuitenkin nähdä 2001 syntyneiden huimat valmiudet pelata jo 18 vuoden iässä maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa.

Etenkin Ville Heinolan sensaatiomainen syksy jaksaa edelleen hämmästyttää.

Tästä on hyvä jatkaa – kaikkien yllä mainittujen suomalaisten.

Lue myös:

Ville Heinolalla komea NHL-debyytti – Kaapo Kakolle kovat peliminuutit

Viime kauden nolosti päättänyt Tampa Bay on edelleen täynnä tulivoimaa ja alkaneen NHL-kauden suursuosikki – kestääkö jättidiilejä tehnyt Toronto paineet?

Auston Matthews liekehti NHL-avauksessa – toisen erän rynnistys liikaa Ottawalle

Kommentti: Entinen pesäpalloilija Ville Heinola teki todellisen läpilyöntinsä NHL-leirillä – 18-vuotias puolustaja saa tulikasteen heti legendaarisessa Madison Square Gardenissa Unelmia NHL:n pudotuspeleissä murskannut tuomio poiki sääntömuutoksen – videotarkastuksia luvassa aiempaa enemmän

Patrik Laine sai huojentavia uutisia, kun harjoitusmäärät alkoivat tulla korvista – suomalaistykki nähtäneen NHL-kauden avauksessa: "Jos vain mahdun kokoonpanoon"

NHL-kausi käynnistyy ensi yönä – nämä suomalaiset aloittavat NHL:ssä alkavalla kaudella

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat