Suora

  • Uinnin EM, alkuerät 6.12.

"Mitäh?" Suomen urheiluhistorian kuuluisimmasta puhelusta pian 21 vuotta – Tommi Mäkisen veli kertoo tuntemattomasta puolesta

Tommi Mäkinen ei ollut uskoa alkuun kuultuaan voittaneensa rallin maailmanmestaruuden vuonna 1998.

Rallin MM-sarja
"Mitäh?" Suomen urheiluhistorian kuuluisammasta puhelusta 21 vuotta
"Mitäh?" Suomen urheiluhistorian kuuluisammasta puhelusta 21 vuotta

Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.

Suomalaisen urheiluhistorian kuuluisimmasta puhelusta on piakkoin 21 vuotta ja sitä on hyvä muistella juuri tänä viikonloppuna, kun ajetaan Walesin MM-rallia. Vuoden 1998 marraskuussa Walesin MM-rallissa nimittäin Tommi Mäkinen sai kuulla kolmannesta peräkkäisestä maailmanmestaruudestaan puhelimessa Tuomo-veljeltään.

Aiemmin kisan keskeyttänyt Tommi Mäkinen oli päätöserikoiskokeen aikaan Ylen haastattelussa, kun Tuomo-veli soitti. Carlos Sainzin auto oli hajonnut tai kuten Tommi Mäkinen selitti legendaariset sanat ”Carloksen auto oli syttynyt palamaan puoli kilometriä ennen maalia ja ne ei jaksa työntää maaliin sitä."

Tommi Mäkisen ensimmäinen ”Mitäh”-vastaus on jäänyt monen urheilun seuraan mieliin. Kaikki tietävät siis, mitä Tommin päässä puhelua tapahtui. Mutta mitä tapahtui Tuomo-veljen silmien edessä?

– Olimme katsomassa erikoiskoetta hyvin lähellä maalia, siinä missä auto särkyi. Aina on tapana mennä katsomaan kisaá jännittävimpiin paikkoihin, Tuomo Mäkinen kertoo Walesin rallin huoltoparkissa.

– Toki emme voineet tietää, että auto särkyy. Se selvisi kuitenkin nopeasti väliajoista. Sainz oli hävinnyt niin paljon, että Tommi voittaa mestaruuden väkisin.

Mäkisen mestaruuden todennäköisyys oli erittäin pieni kauden päätöskisan lopussa Mäkisen aiemman keskeytyksen takia. Hämmästys oli suuri. Puhelun taustalla oli kuitenkin jopa sovittu juttu.

– Heitin edellisenä päivänä huulta Tommille, että soitan sitten, kun auto särkyy. Sanoin Tommille, että vastaa sitten puhelimeen. Tommi totesi, että vastaa ihan missä tilanteessa vaan, Tuomo Mäkinen avaa.

– Enhän minä voinut tietää, että siellä juuri haastateltiin Tommia. Ihmettelin vaan, että Tommi ei uskonut minua. Tietenkin siinä oli ollut sitä vitsinheittoa edellisenä päivänä. Ehkä Tommille pikkuisen tuli mieleen siinä, että taas on joku vitsi takana.

Legendaariset mestaruussoittopuhelimet ovat löytyneet myös Mäkisen kotipaikalta Puuppolasta. Puhelimet ovat tarkoitus jossain vaiheessa toimittaa Suomen Urheilumuseoon.

Kysymyksiin ralliautoilusta ja rallin MM-sarjasta vastataan Yle Urheilun rallilähetyksissä osiossa Ralli-Mitäh. Lähetä oma kysymykseksi Whatsapp-viestinä numeroon 044 421 4530.

Tommi Mäkinen kuulee puhelimessa maailmanmestaruudestaan.
Katso otteita legendaarisesta puhelusta kuvaa klikkaamalla

Yle Urheilun lähetykset Walesin MM-rallista

Lauantai 5.10.

16.00-17.05 Erikoiskoe 14, suora lähetys Areena

19.05-19.50 Erikoiskoe 14, TV2

22.30–23.00 Koostelähetys 2. kisapäivän tapahtumista TV2

Sunnuntai 6.10.

10.00–11.00 Erikoiskoe 19, suora lähetys TV2

14.00-15.30 Power Stage, suora lähetys TV2

21.50–22.50 Kooste koko rallin tapahtumista TV2

Lue lisää:

Tommi Mäkisen virolaistähdeltä hurja näytös mestaruustaistossa, Rovanperän oma kultajahti näyttää hyvältä – näin eteni Walesin MM-rallin lauantai hetki hetkeltä, katso kooste klo 22.30

Katso Jari-Matti Latvalan silmin hänen suurin ulosajonsa kolmeen vuoteen – jatkostaan tietämätön konkari myönsi: ”Nyt tuli huonoon paikkaan”

MM-rallin minipätkällä mielenkiintoinen tilanne: Vain Tommi Mäkisen suojatit ja Suninen jättivät oikaisematta – Toyota ei protestoi

Suomalaiset sivuun voittokamppailusta: Lappi ja Latvala ajoivat ulos peräkkäisillä pätkillä – katso videot pahannäköisistä tilanteista

Hämmentävä tieto Jari-Matti Latvalasta kohahdutti – kaasutti kuitenkin myöhemmin kärkiajan ja naureskeli: "En tiedä, mitä touhusin"

Rovanperään rinnastettu suurlupaus heti ongelmissa – Petter Solberg kysyi suloisesti pojastaan ja päihitti suomalaiset hurjalla avauspätkällä

Mäkisen tähdet kovassa voittoväännössä, Rovanperällä mestaruus melkein takataskussa – näin Walesin MM-rallin hurja perjantai meni hetki hetkeltä, katso päiväkooste

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat