Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa

Mitä tapahtuu Tommi Mäkisen Toyotalla ensi kaudella? Suomalaispomo vastaa kolmeen kuumaan kysymykseen

Tommi Mäkinen uskoo nopeaan ratkaisuun Ott Tänakin kohdalla heti Walesin MM-rallin jälkeen.

Rallin MM-sarja
Tommi Mäkinen
Tommi Mäkinen on vielä vaitonainen ensi kauden kuvioista Toyotalla.Tomi Hänninen

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen on yhä vaitonainen ensi kauden kuljettajakokoonpanostaan. Kellään hänen nykyisestä kolmesta kuskistaan ei ole sopimusta ensi kaudelle. Rallipiireissä on jo pitkään odotettu, että MM-sarjan kärkinimen Ott Tänak tekisi jatkosopimuksen Toyotalle. Mutta vahvistusta ei ole saatu kuulla.

Edellisessä MM-rallissa Turkissa Hyundailta myönnettiin, että sopimusneuvottelut Tänakin kanssa ovat ohi. Virolaistähden entisestä tallista M-Sportilta puolestaan sanottiin, että Tänakin hankkiminen olisi vaikeaa. Huhut ovat Tänakin jatkamisesta Toyotalla ovat koko ajan kuumentuneet.

– Meillä ei ole vielä nimiä paperissa. Katsotaan heti rallin jälkeen, miten mennään. Kisaviikonlopun aikana emme tietysti keskustele tällaisista asioita. Mutta uskon, että saadaan ymmärrystä asioihin hyvin nopeasti rallin jälkeen, Mäkinen sanoo Yle Urheilulle Walesissa.

Aiemmin Tommi Mäkinen on puhunut myös mahdollisuudesta laittaa pystyyn ensi kaudeksi satelliittitalli, jotta Toyotan japanilaissuojatti Takamoto Katsuta pääsisi ajamaan enemmän MM-ralleja. Katsuta oli mukana jo tällä kaudella Saksan MM-rallissa Toyotan WRC-autolla.

– Satelliittitallista ei ole vielä päätetty. Meillä on tarkoitus tuoda Katsuta WRC-auton ratin taakse. Sitä koitetaan nyt jo. Seuraavaksi Katsuta ajaa Espanjassa MM-rallissa ja menee sen jälkeen vielä ajamaan Japaniin, Mäkinen sanoo.

– Nyt katsotaan ensi kauden ohjelmaa. Lähdetäänkö Katsutalle rakentamaan koko ohjelma WRC-autolla vai onko jotain muuta. Ohjelma on kuitenkin vielä rakenteilla.

Onko ensi kaudella Toyotalla kolme tehdasautoa ja sitten yksi tai jopa kaksi niin sanottua muuta autoa?

– Kokonaisuus on keskustelun alla. Siitä ei ole vielä lopullista päätöstä. En voi sanoa tuosta mitään.

Toyota-kuskeista Jari-Matti Latvala joutui keskeyttämään Walesin rallinsa perjantain rajuun ulosajoon. Turvakaari vaurioitui niin paljon, että suomalaiskonkari ei päässyt jatkamaan kisaa edes ralli 2 -säännöllä. Muista kuskeista Kris Meeke on neljäntenä. Kultakimpale Ott Tänak johtaa kisaa ja on repinyt kohtuullisesti eroa kovimpiin kilpakumppaneihinsa Thierry Neuvilleen ja Sebastien Ogieriin.

Tänak on ainakin ennen illan viimeistä pätkää onnistunut kenties ratkaisevana päivänä koko maailmanmestaruustaiston kannalta. Wales on MM-sarjan kolmanneksi viimeisin kilpailu tällä kaudella. Tällä hetkellä Tänak johtaa sarjaa 17 pisteellä. Pahimpien kilpakumppanien kepittäminen Walesissa saattaa olla erittäin merkittävää mestaruuden kannalta.

– Ei ole varaa virheisiin. Jos tekee virheen nyt, on aika vaikea jatkaa kamppailua. Kaksi kisaa on enää jäljellä Walesin jälkeen, Mäkinen alleviivaa.

Lue lisää:

Tommi Mäkisen virolaistähdeltä hurja näytös mestaruustaistossa, Rovanperän oma kultajahti näyttää hyvältä – näin eteni Walesin MM-rallin lauantai hetki hetkeltä, katso kooste klo 22.30

"Mitäh?" Suomen urheiluhistorian kuuluisimmasta puhelusta pian 21 vuotta – Tommi Mäkisen veli kertoo tuntemattomasta puolesta

Katso Jari-Matti Latvalan silmin hänen suurin ulosajonsa kolmeen vuoteen – jatkostaan tietämätön konkari myönsi: ”Nyt tuli huonoon paikkaan”

MM-rallin minipätkällä mielenkiintoinen tilanne: Vain Tommi Mäkisen suojatit ja Suninen jättivät oikaisematta – Toyota ei protestoi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat