Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä
  • Kuudes kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kuopiossa juhlitaan historiallista Suomen mestaruutta – Jani Honkavaaran värisuora on perinteinen kasvutarina

Tuore Suomen mestari KuPS ei hätkähtänyt vaikeaa kauden alkua, vaan oli vahvimmillaan syksyn tärkeimmillä hetkillä, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Veikkausliiga
KuPS:n mestaruusjoukkue yhteiskuvassa
Tässä vuoden 2019 jalkapallon Suomen mestarit yhteiskuvassa. AOP

Suomen mestaruuden varmistaneen Kuopion Palloseuran kauden alku jalkapallon Veikkausliigassa oli kaikkea muuta kuin ruusuinen. Kärkipäähän povattu KuPS tahkosi neljä ensimmäistä otteluaan ilman voittoa. Niistä viimeinen päättyi tylyyn 0–3-kotitappioon FC Hongalle.

Puoli vuotta myöhemmin KuPS varmisti mestaruutensa lauantain "loppuottelussa" Turussa FC Interin vieraana. Paljon ehti muuttua kauden aikana. Vai muuttuiko sittenkään?

Päävalmentaja Jani Honkavaara päätti kolmen vuoden KuPS-pestinsä makeimmalla mahdollisella tavalla. Kulta täydensi värisuoran, sillä kahdelta aiemmalta kaudelta palkintokaappiin oli tarttunut jo hopea ja pronssi. KuPS otti uudesta sarjajärjestelmästä kaiken hyödyn irti ja sulki kolmen vuoden kasvutarinansa kannet mestareina.

Honkavaara puhuu mielellään joukkueensa arjesta. Siitä suurelle yleisölle näkymättömästä työstä, jota tehdään harjoituskentällä ja joukkueen yhteisissä palavereissa. Myös HIFK:ta Veikkausliigassa valmentanut luokanopettaja korosti aiemmin Yle Urheilun haastattelussa, ettei mestaruustaistelun kulminoituminen ole vaikuttanut joukkueen arkisiin toimenpiteisiin millään tavalla.

Joukkeen arkea Honkavaaran johdolla tuskin hetkauttivat edes alkukauden heikot tulokset. Vierasvoitto Rovaniemeltä viidennellä kierroksella helpotti pahinta tuskaa, ja seuraavan kierroksen nousu kolmen maalin takaa voittoon Maarianhaminassa herätti viimeistään keltapaidat horroksesta.

Yli 7 100 hengen kotiyleisön edessä pelattu tasapeli katkaisupaikassa Honkaa vastaan kaksi viikkoa sitten ei sekään sekoittanut kuopiolaisten konsepteja. KuPS piti hermot kurissa loppuun saakka.

KuPS juhlii Reuben Ayarnan 0-2-maalia jalkapallon Veikkausliigan mestaruusottelussa 2019
Kuopiolaiset juhlivat mestaruusottelussa Reuben Ayarnan 0–2-maalia. Mestaruuspokaalin nostelun aika oli vain vähän myöhemmin.Roni Lehti / Lehtikuva

Oivaa reagointia

Honkavaara halusi valmennusryhmäänsä "ylimääräiset silmät", ja toukokuun alussa Keith Armstrong liittyikin yllättäen KuPSin valmennusryhmään. Sittemmin KuPS on hävinnyt liigassa vain kolmesti.

Mitä pidemmälle kausi on edennyt, sitä vahvemmalta KuPS on kentällä näyttänyt. Puolustuslinjan vakiinnuttua kuopiolaisia vastaan on ollut yhä vaikeampi onnistua. Mestaruuteen huipentuneen yhdeksän ottelun tappiottoman putken aikana KuPSin verkkoon tehtiin vain kaksi maalia.

KuPS joutui kauden aikana reagoimaan muutoksiin. Muutoin vakiintuneessa kokoonpanossa hyökkääjän paikalla miehet ovat vaihtuneet tiuhaan. Alkukaudesta maalinteko-odotukset kohdistuivat Lucas Rangeliin ja kesken kauden Hollantiin siirtyneeseen Rasmus Karjalaiseen. Rangel vastasi huutoon, mutta maajoukkueeseen Honkavaaran aikakaudella nousseelta Karjalaiselta olisi voinut aiemman perusteella odottaa enemmän.

Karjalaisen lähdettyä Honkavaara sai miehistöönsä Veikkausliigasta hyvin tutun maaliruiskun Tucon. Alkuvaikeuksien jälkeen kamerunilainen on ollut mies paikallaan. KuPS-kannattajien iloksi virolainen kulttihyökkääjä Ats Purje äityi loppukaudesta kovaan maalivireeseen, vaikka kärsi kauden mittaan loukkaantumisista.

Keskikentän korvaamattoman dynamon Ville Saxmanin merkitystä Honkavaaran paletissa ei voi kyllin korostaa. Joka paikkaan ehtivä suomifutiksen konkari oli vain kahdesta liigaottelusta sivussa. KuPS hävisi molemmat. Siinä sivussa Saxman on rikkonut henkilökohtaisen maaliennätyksensä: liigamaaleja on kasassa jo kuusi.

Jani Honkavaara ja Ville Saxman KuPS-Ilves -pelin jälkeen 27.9.2019.
Päävalmentaja Jani Honkavaara ja keskikenttämies Ville Saxman ovat tehneet pitkän päivätyön mestaruuden eteen. Timo Hartikainen / AOP

Europelit kypsyttivät

Kun soppaan lisätään liigan kiistatta parhaat ulkomaalaisvahvistukset, laitapelaaja Ilmari Niskasen unelmakausi ja Otso Virtasen erinomainen maalivahtipeli, on mestaruuden resepti lähes valmis. Viimeisenä mausteena kapteeni Petteri Pennanen sai nostaa kasvattajaseuransa paidassa liigamestarin pokaalia ensimmäistä kertaa urallaan.

Esimerkillään johtavaan Pennaseen on henkilöitynyt koko kauden KuPSista huokunut itsevarmuus.

Veikkausliigan lisäksi KuPS huokui tervettä itseluottamusta Eurooppa-liigassa. Valkovenäläinen Vitebsk kaatui suomalaiselle seurajoukkueelle harvinaisen vakuuttavalla tavalla. KuPS haastoi tasaväkisesti myös puolalaisjätti Legia Varsovan ja joutui koville myös kotimatkalla.

Ei sovi unohtaa, että jo viime kaudella KuPS esiintyi eurokentillä mallikkaasti ja haastoi FC Kööpenhaminan tosissaan. Honkavaaran mukaan europelit kypsyttivät joukkuetta koviin paikkoihin kotimaassa. Se on näkynyt sekä kentällä että tilastoissa. Itsevarmuus on tarttunut myös kannattajiin. Tunnelma Kuopion keskuskentällä on noussut syksyn mittaan ennennäkemättömäksi, vaikka mestaruus ei vielä kotiyleisön edessä varmistunutkaan.

Ensi kaudella KuPS astuu uuteen aikaan. Jani Honkavaara tuli, näki ja voitti, mutta kaikella oli hintansa. KuPSissa koko joukkueen arki oli laadukasta, mutta perheestään erossa olleelle Honkavaaralle liian raskasta.

Kun Veikkausliigan uusi kausi käynnistyy, Honkavaaran ei tarvitse enää ajaa Kuopion ja Helsingin väliä saadakseen olla rakkaimpiensa seurassa. Kuopiosta jääneet kultaiset muistot painuvat kuitenkin suoraan Honkavaaran rakkaimpien joukkoon.

Lue myös:

KuPS on jalkapallon Suomen mestari! 43 vuoden mittainen odotus päättyi

Seurasimme jalkapallon Veikkausliigan päätöskierrosta: KuPSille mestaruus 43 vuoden odotuksen jälkeen!

HS: Jani Honkavaarasta SJK:n päävalmentaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat