Suora

  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Urheiluruutu

Kohuvalmentaja Salazarista paljastuksia tehnyt juoksija avautuu BBC:lle: Vanhat testinäytteet analysoitava uudestaan, Salazarille elinikäinen dopingpanna

MM-hopeaa vuonna 2007 voittanut Kara Goucher on tehnyt viime vuosina merkittäviä paljastuksia menestysvalmentaja Alberto Salazarin epäilyttävästä toiminnasta.

yleisurheilu
Kara Goucher
10 000 metrin MM-pronssia Osakassa 2007 ottanut Kara Goucher nostettiin myöhemmin hopealle kisassa toiseksi sijoittuneen Turkin Elvan Abeylegessen käryttyä dopingista.EPA

Nike Oregon Project -juoksutallin entinen jäsen Kara Goucher haluaa, että tallin entisten ja nykyisten juoksijoiden kaikki dopingnäytteet analysoidaan uudelleen. Tallin valmentaja Albert Salazar sai neljän vuoden toimintakiellon kaksivuotisen oikeudenkäyntiprosessin päätteeksi dopingrikkeiden takia.

– Kaikkien Salazarin urheilijoiden verinäytteet täytyy testata nyt uudelleen. Myös omani. Siten voidaan selvittää, rangaistaanko myös joitakin urheilijoita, Goucher kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalainen Goucher juoksi Salazarin tallissa vuosina 2004–2011 ja otti vuonna 2007 hopeaa Osakan MM-kisojen 10 000 metrillä. Goucher, 41, erosi ryhmästä vuonna 2011 nähtyään Salazarin harjoittavan epäilyttävää toimintaa. Hän ilmiantoi entisen valmentajansa FBI:lle vuonna 2012 ja Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usadalle vuonna 2013.

Usadan raportin mukaan Oregonin osavaltiossa Portlandissa sijainneessa Salazarin valmennuskeskuksessa syyllistyttiin useisiin dopingrikkomuksiin. Listaan kuuluvat testosteronin salakuljettaminen tai sen yritys, kielletyn lääkeainemäärän antaminen urheilijoille ja dopingkontrollijärjestelmän peukaloiminen.

Alberto Salazar
Alberto Salazarille määrättiin neljän vuoden toimintakielto ja hänen pääsynsä Dohan MM-kisoihin evättiin.Andy Lyons / Getty Images

BBC:n mukaan Salazar on myöntänyt testanneensa testosteronivoidetta omilla pojillaan, mutta väitti tehneensä kokeita vain suojellakseen omia urheilijoitaan siltä, että joku hieroisi heihin testosteronia ennen dopingtestiä aiheuttaen positiivisen testituloksen.

– Todellisuudessa hän teki kokeita vain nähdäkseen, kuinka paljon testosteronivoidetta voi käyttää ennen kuin se ilmenee positiivisena testituloksena. Pitää olla hullu, että uskoo hänen olleen huolestunut sabotaasista, Goucher tuhahti.

Myös ryhmän lääkäri Jeffrey Brown sai neljän vuoden pannan määrättyään Usadan raportin mukaan urheilijoille suuria määriä reseptillä saatavaa D-vitamiinia ja kilpirauhaslääkkeitä. Kara Goucher kertoi BBC:lle jo vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun), että Salazar oli vuonna 2011 kannustanut häntä käyttämään kilpirauhasen vajaatoimintaan tarkoitettua reseptilääkettä palautuakseen raskauden jälkeen alkuperäiseen painoonsa. Pian tämän jälkeen hän jätti juoksutallin.

Goucher kertoi tuolloin, että Salazar oli hankkinut urheilijoilleen kiellettyjen aineiden erivapauksia väärin perustein. Yksikään ryhmän urheilijoista ei ole koskaan antanut positiivista dopingnäytettä.

Goucherin tavoin näytteiden uudelleentestausta on ehdottanut (siirryt toiseen palveluun) Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach. joka kertoi pitävänsä Salazarin tapausta erityisen huolestuttavana. Usadan pomo Travis Tygart on kiittänyt julkisesti Goucheria ja yhdeksää muuta Oregon Projectin toiminnan ilmiantanutta urheilijaa. Osan henkilöllisyyttä ei ole paljastettu julkisuuteen.

Hassanille ja Farahille toruja

Kara Goucher ihmettelee, miksi esimerkiksi Salazarin valmentama hollantilaisjuoksija Sifan Hassan on ärähdellyt epäilijöilleen, kun hänen pitäisi ennemmin olla vihainen Salazarille, jonka hämärän toiminnan takia myös MM-tuplamestari Hassanin tuloksia on kyseenalaistettu.

Goucher kertoo, ettei hän käsitä, miksi Hassan liittyi Oregon Projectiin vuonna 2016, vaikka tiesi käynnissä olevasta dopingtutkinnasta.

– Vaikka Salazaria syytetään vakavista dopingrikkomuksista, monet hänen urheilijansa silti sanovat, etteivät he usko hänen tehneen mitään väärää ja aikovat pysyä tallissa. Se on huolestuttavaa enkä ymmärrä sitä ollenkaan.

Mo Farah
Mo Farah lähti Alberto Salazarin ryhmästä pari kuukautta sen jälkeen, kun hän voitti 10 000 metrin maailmanmestaruuden Lontoossa 2017.AOP

Goucherilta toruja saa myös nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah, jokajatkoi vielä kahden vuoden ajan Salazarin valmennuksessa sen jälkeen, kun Usada oli julkistanut tutkivansa Salazarin toimintaa. Vuonna 2017 ryhmästä poistunut brittitähti ei ole koskaan antanut positiivista dopingnäytettä. Salazarin jouduttua viime viikolla toimintakieltoon, Mo Farah julkaisi tiedotteen, jossa hän painotti, että hän tuomitsee jyrkästi sääntöjen rikkomisen.

– On surullista, että Mon perintö on turmeltunut, koska hänet yhdistetään Salazariin. En tarkoita, että Mo on tehnyt mitään väärään, mutta siltä se näin jälkeenpäin näyttää, Goucher latasi.

"Oregon Project pitää lopettaa"

Coloradosta lähtöisin oleva Goucher ja hänen miehensä Adam juoksivat molemmat pitkään Oregon Projectissa. Sittemmin he ovat tehneet runsaasti paljastuksia Salazarin toimintaan liittyen vannoen kuitenkin omien tulostensa puhtautta siltä ajalta. Kara Goucher kertoo, että tietää tallin usean nykyisen urheilijan olevan täysin viattomia. Hänen mielestään Oregon Projectissa jatkaminen tuhrii kuitenkin kenen tahansa maineen ja antaa väärän kuvan julkisuuteen.

– Oregon Project pitää ehdottomasti lopettaa. Urheilijoille pitää antaa mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä uuden valmentajan alaisuudessa.

Salazar
Alberto Salazar seuraamassa Galen Ruppin (ensimmäisenä), Mo Farahin ja Cam Levinsin harjoituksia.Getty Images

Goucher kertoo olevansa helpottunut Salazarin toimintakiellosta "vuosien taistelun jälkeen". Hän uskoo, että lisäpaljastukset ja dopingtestitulosten uudelleenanalysointi saattaa pidentää Salazarin toimintakieltoa entisestään.

– Välimiehet eivät todenneet Salazaria syylliseksi muihin asioihin, joista todistin henkilökohtaisesti. Hänen olisi pitänyt joutua vastuuseen myös niistä ja saada elinikäinen toimintakielto, Goucher sanoi.

Lue myös:

Historiallisen tuplamestaruuden voittanut Sifan Hassan tulistui epäilijöilleen: "Jos dopingtestaajat haluavat testata minua joka päivä, sehän sopii"

Yhdysvaltojen ennätyksen rikkonut Brazier joutui vastaamaan Salazar-kytköksiin mestaruutensa jälkeen – "Olin todella pettynyt, kun kuulin uutisen"

Mo Farahin entiselle valmentajalle neljän vuoden toimintakielto

Tuore maailmanmestari Hassan kuuluu dopingista tuomitun valmentajan tiimiin – "Olen shokissa, omatuntoni on puhdas"

BBC: Mestarijuoksija Farah jätti kiistellyn valmentajansa

Lähteet: BBC

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat