Helmarien leveä pelaajamateriaali ja kasvanut itseluottamus ilahduttaa – "Kenet vaan voi laittaa kentälle"

Helmarit kohtaa Vaasassa EM-karsintottelussa Albanian. Yle näyttää ottelun suorana TV2:ssa tiistaina kello 18.45 alkaen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Ria Öling
Helmarien keskikenttäpelaaja Ria Öling tietää, minkälaista vastusta Albaniasta sopii odottaa.Jaakko Stenroos/AOP

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen valmentaja Maiju Ruotsalainen myhäilee tyytyväisenä ennen Helmarien EM-karsintaottelua. Vaasassa tiistaina pelattavassa pelissä Suomea vastaan asettuu Albania, jonka Suomi kaatoi vieraskentällä syyskuun alussa vakuuttavasti 3–0.

Vaikka Helmarit lähtee otteluun ennakkosuosikkina, ei ottelu Ruotsalaisen mukaan suinkaan ole Suomelle läpihuutojuttu tai kolme pistettä itsestäänselvyys. Esimerkiksi EM-karsintalohkon suosikki Portugali pelasi viime perjantaina tasaisen ottelun Albaniaa vastaan vieden voiton 1–0.

– Naisten jalkapallo menee niin kovaa eteenpäin, ettei helppoja pelejä enää ole. Tietenkin on mukavaa, että tulee paljon maaleja, mutta meille yksikin maali riittää. Voittojen perässä tässä mennään peli peliltä lähemmäs tavoitetta eli EM-kisoja, Ruotsalainen kertoo Ylelle Vaasassa.

Ruotsalainen odottaa tiistain otteluun kovaa alkua ja toivoo näkevänsä Suomen hyökkäyspäässä nopeaa, iloista ja energistä peliä.

– Meidän pitää ansaita se, että olemme joukkue, joka vie peliä eteenpäin meidän kontrollissamme. Albanialla on hyviä yksilöitä, joten meidän pitää olla puolustuksessa hereillä koko ajan.

Ongelmakohdat ovat tiedossa

Helmareiden Ria Öling kokee, että Suomella on huomattavasti parempi joukkue, vaikka Albanialla on muutamia todella taidokkaita yksilöitä. Vielä reilu kuukausi sitten vastustaja oli Helmareille täysin vieras, mutta yhden pelin perusteella se tietää nyt, mitä odottaa.

– Meidän täytyy tiedostaa, missä se tila kentällä on, käyttää sitä ja liikuttaa palloa nopeasti. Jos pelaamme joukkueena ja liikutamme palloa, eivät heidän yksilönsä pääse esille niin hyvin, Öling sanoo.

Päävalmentaja Anna Signeul oli edellisessä Albania-ottelussa tyytyväinen ensimmäiseen puoliaikaan, mutta ruotsalaisvalmentajan mielestä toinen puoliaika jätti selvästi parantamisen varaa. Öling kertoo, että joukkueen kesken on käsitelty toisella puoliajalla ilmenneitä vaikeuksia.

– Toisella puoliajalla he olivat vähän alempana kentällä ja tiiviimpänä blokkina. Meidän täytyy pystyä murtamaan se blokki, Tanskan Bröndbyssä pelaava Öling kertoo.

Leveä pelaajamateriaali

Helmarien kokoonpanosta puuttuu Vaasassa Chelseassa pelaava Adelina Engman, joka on sivussa reisivamman takia. Valmentaja Maiju Ruotsalainen harmittelee "Adden" poisjääntiä, mutta muistuttaa joukkueen hyvästä pelaajamateriaalista.

Kovissa Euroopan sarjoissa pelaavista suomalaisista löytyy useita, jotka pystyvät pelaamaan Engmanin paikkaa hyvällä menestyksellä.

Adelina Engman
Adelina Engman on sivussa ALbania-ottelusta loukkaantumisen takia.AOP/Jarno Kuusinen

– Olemme tällä 23 pelaajan joukkueella pelattu paljon treeneissä 11 vastaan 11. Pelaajat ovat osoittaneet, että kenet vaan voi laittaa kentälle, Ruotsalainen kehuu.

Ruotsalainen on todistanut pelaajien itseluottamuksen kohentumista samalla, kun otteet pelikentällä muuttuvat jatkuvasti fyysisempään suuntaan. Kehityksen salaisuus piilee hyvissä harjoitusolosuhteissa, joissa moni huippuseuraan täksi kaudeksi siirtynyt Helmari on päässyt kehittymään.

Ruotsalainen pitää tärkeänä, että suomalaiset pelaavat kovissa joukkueissa Euroopassa.

– Kun fyysinen kunto alkaa näkyä, on totta kai helpompi joukkueena prässätä eteenpäin. Eikä tarvitse huolehtia, jaksaako tulla takaisin. Se kovuus on paljon itseluottamuksesta kiinni ja pitkälti hyvän arjen ansiota, että uskoo omaan tekemiseen. Kentällä näkyvä itseluottamus on realistista tuoda tähän ympäristöön kansainväliseen peliin.

Helmarit kohtaa Albanian tiistaina kello 19.00. Yle näyttää ottelun suorana TV2:ssa kello 18.45 alkaen.

Maiju Ruotsalaista haastatteli Sebastian Backman ja Ria Ölingiä Marianne Nyman.

Lue myös:

Helmareiden kapteeni: “En edes tiennyt, että Suomella on naisten maajoukkue”

Ajaxin Iina Salmi korvaa loukkaantuneen Adelina Engmanin Helmareissa

Anna Signeul julkisti joukkueen lokakuun EM-karsintaotteluun – Chelseassa mainiosti kauden aloittanut Adelina Engman loukkaantuneena sivussa

Chelseassa mainiosti kautensa aloittanutta Adelina Engmania voi odottaa pitkä huili: "Tuntui, että koko etureisi räjähti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat