Suomen maalitykki Linda Sällström voi tehdä jo tänä iltana historiaa, mutta tehohyökkääjä antaa silti kunnian muualle – "Hän on kaikkien aikojen paras hyökkääjä"

Linda Sällströmiä on pidetty Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen maaliahneena hyökkääjänä, mutta ennen EM-karsintojen avausta hän joutui kymmenen ottelun maalittomaan putkeen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Linda Sällström
Linda Sällströmin maalivainu löytyi edellisessä Albania-ottelussa. Tuolloin Sällström viimeisteli kaksi osumaa.AOP / Matti Raivio

Syyskuun toisena päivänä Helmarit kohtasi Albanian EM-karsinnan avausottelussa Elbasanissa. Helteinen päivä koki melkoisen muutoksen juuri ennen ottelua, kun paikkakunnalle iski sellainen rajuilma, että se siirsi peliä puolella tunnilla.

Rankkasade ei kuitenkaan kastellut Linda Sällströmin ruutia, pikemminkin päinvastoin. Kymmenen ottelua ilman maalia pelannut suomalaishyökkääjä onnistui vihdoin maalinteossa – ja vieläpä kahdesti.

Sällströmin osumat johdattivat Suomen EM-karsinnan avausvoittoon 3–0-lukemin, ja Paris FC:n pelaajan huulilla karehti syystäkin ottelun jälkeen leveä hymy.

– Oli ehdottoman tärkeää saada se apina pois selästä, hän myönsi Ylelle Vaasassa toisen EM-karsintaottelun alla.

Ketsuppipulloteoria toimi käytännössäkin

Sällströmiä on totuttu pitämään Helmareiden maalinteon kulmakivenä, sillä hän on onnistunut pöllyttämään verkkoja 98 pelaamassaan maaottelussa 39 kertaa. Siksi pitkä maalittomuus vaikutti pelaajaan ennen kaikkea henkisesti.

– Ensimmäinen maali oli suuri helpotus. Tarvitsin sen maalin. Nyt kun olen sen taas onnistunut maalinteossa, tiedän, että voin maalata uudelleenkin.

Sällström nauroi uskovansa ketsuppipulloteoriaan. Kun maali on kerran löytynyt, hän tietää, miten pallo pannaan sinne jatkossakin. Tämän hän osoitti runsas viikko sitten Ranskan sarjan ottelussa Olympique de Marseillea vastaan, jossa hän viimeisteli jälleen kaksi osumaa – kauden ensimmäiset maalit.

Ei ihmekään, että Sällström uhkuu nyt uutta itseluottamusta.

– Yhden onnistumisen jälkeen onnistuu helpommin, hän vakuutti.

Linda Sällström
Linda Sällström haluaa kirjoittaa nimensä suomalaiseen jalkapallohistoriaan, mutta samalla hän haluaa nauttia myös siitä, mitä on tähän asti saavuttanut.AOP / European Pressphoto Agency EPA

"Laura on ihan omassa kategoriassaan"

Linda Sällström on 39 maalillaan Suomen kaikkien aikojen tilastoissa toisena. Eniten maaleja tehnyt Laura Österberg Kalmari on häntä enää vain kaksi maalia edellä.

Jos Sällström jatkaa yhtä tehokkaana kuin edellisessä Albania-ottelussa, saattaa hän nousta jo uransa lopettaneen ja 130 maaottelua pelanneen Österberg Kalmarin rinnalle ja ohi varsin nopeasti.

Sällström itse yrittää olla ajattelematta titteliä.

– Tietenkin sitä voisi sanoa, että en ajattele ennätystä. Että se tulee, kun on tullakseen. Mutta mitä lähemmäksi tuo rajapyykki tulee, sitä enemmän sitä miettii, hän myönsi.

Sällström haluaa kirjoittaa nimensä suomalaisen jalkapalloilun historiankirjoihin, mutta hän ei omasta mielestään nouse Österberg Kalmarin yläpuolelle, vaikka ottaisikin parhaan maalintekijän tittelin itselleen.

– Vaikka tekisin enemmän maaleja kuin Laura Kalmari maajoukkueessa, niin mielestäni Laura on ihan omassa kategoriassaan. Hän on kaikkien aikojen paras hyökkääjä naisten maajoukkueessa, Sällström linjasi.

Laura Österberg Kalmari 2005
Laura Österberg Kalmari oli uransa aikana kahdesti ehdolla maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi.AOP

Tällä hetkellä Sällström nauttii siitä, että hän on viimeistellyt ainakin nuo 39 maajoukkuemaalia. Se on varsin huima saavutus.

Sällström on uransa aikana oppinut, että urheilussa voi tapahtua mitä tahansa. Voi tulla kymmenen ottelun maalittomia putkia tai loukkaantumisia. Niistä Sällströmillä on kokemusta enemmän kuin haluaisi.

– Muutama vuosi sitten, kolmannen polvivamman jälkeen, mietin pelaanko jalkapalloa enää ollenkaan. Nyt yhtäkkiä olen tällaisessa asemassa, hän muistutti.

– Mitään ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. Toivottavasti annan heille, jotka joutuvat kamppailemaan vastoinkäymisten kanssa uransa aikana, edes vähän toivoa. Asiat voivat kääntyä.

Ei paineita maalinteosta

Helmarit avasi EM-karsintansa vakuuttavalla voitolla, vaikka ennen Albania-ottelua pelaajat tunsivat painetta. Kaikki halusivat voittaa tuntemattoman vastuksen.

Nyt kun joukkue tunnetaan jo paremmin, on kotiyleisön eteen helpompi lähteä. Sällström haluaakin jatkaa joukkuekavereidensa kanssa siitä, mihin he Elbasanissa jäivät.

– Me lähdemme voittamaan kaikkia otteluita ja jokainen peli on tärkeä. Odotan, että tässä pelissä Albania tekee joitain muutoksia peliinsä. He ehkä pudottavat puolustuslinjaa vähän nopeammin, Sällström pohti.

Sällström manasi hukanneensa edellisessä ottelussa monia maalipaikkoja. Nyt hänen pitäisi olla tehokkaampi ja käyttää jokainen paikka hyväkseen.

Maaliahneena pelaajana Sällström on ollut monena vuotena maajoukkueen kovin maalintekijä, mutta hän ei koe tästä paineita. Hän luottaa joukkuekavereihinsa ja siihen, että heistä löytyy tarvittaessa tukea maalintekoon.

Sällström luottaa muun muassa pelikuntoon toipuneeseen Emmi Alaseen, maajoukkueessakin maalien makuun päässeeseen Eveliina Summaseen sekä edellisessä Albania-ottelussa onnistuneeseen Heidi Kollaseen.

– Meillä on monta hyvää pelaajaa, joiden tiedän pystyvän maalintekoon. En ole huolissani siitä, Sällström myhäili tyytyväisenä.

Suomen EM-karsintaottelua Albaniaa vastaan voi jännittää TV2:sta ja Areenasta suorana. Lähetys alkaa kello 18.45.

Linda Sällströmiä haastatteli Sebastian Backman.

Lue myös:

Tinja-Riikka Korpela odottaa Helmareiden ottavan Albania-ottelussa komennon heti – "Emme anna heille pienintäkään toivoa, että he voisivat saada pisteitä"

Helmarien leveä pelaajamateriaali ja kasvanut itseluottamus ilahduttaa – "Kenet vaan voi laittaa kentälle"

Naisten jalkapallomaajoukkueelle tyylikäs avausvoitto Albaniasta EM-karsinnassa – Linda Sällström iski kaksi maalia: "Olen 85-prosenttisen tyytyväinen"

Linda Sällström sylkee maaleja Ranskan liigassa supertähtien kanssa, mutta uran isoin tavoite on pelata vielä kerran EM-kisoissa: "Olen henkisesti ja fyysisesti paljon valmiimpi"

Häikäisevä suomalaishyökkääjä tykittää maaleja ja opettelee Pariisissa poskisuudelmia – Linda Sällström halusi miljonääriksi, mutta tulikin onnelliseksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat