Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Puolitoista vuotta maajoukkueesta sivussa ollut Pohjanpalo ei tullut vain katselemaan, vaan taistelemaan peliajasta – "Joukkueen suunta on ollut oikea ja olemme nyt melkein huipulla"

Joel Pohjanpalo on palannut Suomen jalkapallomaajoukkueeseen puolentoista vuoden tauon jälkeen. Pohjanpalo ei odota avauskokoonpanon paikkaa – ainakaan ensimmäisessä ottelussa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Joel Pohjanpalo
Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen ilmapiiri on muuttunut yhä positiivisemmaksi Joel Pohjanpalon poissaolon aikana.Lehtikuva / Markku Ulander

Joel Pohjanpalon odotus on vihdoin ohi.

25-vuotias suomalaishyökkääjä on palannut puolentoista vuoden tauon jälkeen Huuhkajien pelaajarinkiin, juuri kun Suomella on mahdollisuus varmistaa itselleen historiallinen EM-kisapaikka.

Pohjanpalo puki edellisen kerran Suomen maajoukkuepaidan päälleen maaliskuussa 2018. Tuolloin Huuhkajat pelasi Makedoniaa vastaan, ja Pohjanpalo sai ottelun tuoksinassa nilkan telaluuhun luumustelman.

Vamma osoittautui varsin sitkeäksi, eikä sille aluksi ollut löytyä selitystä. Pohjanpalo kävi näyttämässä nilkkaansa kuudella eri spesialistilla ja sai kuusi eri mielipidettä siitä, miten vammaa pitäisi hoitaa.

Nyt Pohjanpalo on helpottunut, kun ongelmat ovat takanapäin. Hän myöntää, että puolitoista vuotta on ollut pitkä aika kulutettavaksi.

– Ensimmäiset pari kolme kuukautta ei ollut helppoa, kun en saanut kävellä tai tehdä mitään enkä edes tiennyt, pystynkö koskaan pelaamaan, Pohjanpalo myönsi Yle Urheilulle.

– Mutta kun pääsin siitä yli ja tiesin, että nyt alkaa työnteko, niin keskityin vain siihen. Jos pysyy negatiivisena, ei ainakaan pääse omaan maaliinsa.

Joel Pohjanpalo
Joel Pohjanpalo on joutunut kuntouttamaan nilkkaansa puolitoista vuotta.Getty Images

Fyysisesti kovemmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin

Ja töitä Pohjanpalo onkin joutunut tekemään päästäkseen takaisin pelikuntoon. Luumustelma on vammana haastava, sillä sen kanssa edetään hitaasti ja takapakkia tulee usein takuuvarmasti. Niin Pohjanpalonkin kohdalla kävi. Hän eteni kaksi askelta eteenpäin ja otti yhden taaksepäin.

– Luu on liian hauras, kun se on ollut niin pitkään ilman iskutusta ja painetta. Ja aina kun menin eteenpäin, se reagoi, Pohjanpalo kertasi.

– Ensimmäisen kerran se reagoi juoksemiseen ja keräsi vähän verta sisään. Mutta kun veri lähti pois luusta, se oli taas kovempi.

Seuraavaksi nilkan luu reagoi hyppimiseen. Sitten siihen, että Pohjanpalo oli viikon ajan kentällä harjoittelemassa. Sitten kuukauden ajan. Ja lopulta nilkka kesti rasitusta täydellisesti. Pohjanpalo oli valmis palaamaan tositoimiin.

Ja mikä parasta, hän oli kuntoutusvaiheessa pystynyt keskittymään myös fyysisen kuntonsa parantamiseen.

– En ole fyysisesti varmaan koskaan ollut näin hyvässä kunnossa, hän naurahti.

– Kun en ole päässyt treenaamaan tai pelaamaan normaalisti, niin olen keskittynyt paljon heikkouksiini ja kehittänyt niitä siinä samalla. Se on näkynyt kentällä niin treeneissä kuin treenipelissäkin.

Positiivinen Hradecky mutrusuuna

Maalinälkäänsä Pohjanpalo on joutunut tähän mennessä tyydyttämään ainoastaan harjoituksissa, mutta toisaalta sekin on luonnistunut. Maalit ovat yhä samassa kohtaa kuin aikaisemminkin.

Pohjanpalon kovuuden on saanut huomata myös Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky, joka on joutunut poimimaan palloa selkänsä takaa kerran jos toisenkin. Tilanne on "syönyt" muuten niin positiivisena henkilöna tunnettua Hradeckya.

– Pari treeniä kesti, että löysin takakulman, mutta "Lukelta" voi kysyä, mitä hän on sen jälkeen sieltä löytänyt, Pohjanpalo virnuili Suomen maajoukkueen ykkösmaalivahdista.

– Kyllä hän on välillä vähän mutrusuuna treenikentältä lähtenythimaan.

Joel Pohjanpalo
Joel Pohjanpalo on tehnyt maajoukkueessa kuusi maalia. Näistä viisi on syntynyt silloin, kun Markku Kanerva on ollut päävalmentaja.AOP / Rex Features

Maalivainu toiminut Kanervan alaisuudessa

Sillä välin kun Pohjanpalo on ollut “telakalla”, hänen paikkansa on ottanut Jasse Tuominen. Hän on ollut tehokas maalipaikkojen rakentaja, mutta muuttuuko tilanne nyt, kun Pohjanpalo on jälleen pelikunnossa?

Päävalmentaja Markku Kanerva on kaavaillut Pohjanpalolle tuleviin EM-karsintaotteluihin jokeripelaajan roolia. Suomi kohtaa lauantaina Bosnia ja Hertsegovinan vieraskentällä ja tiistaina Armenian Turussa.

Pohjanpalo on ollut tehokas Kanervan alaisuudessa, sillä hän on tehnyt kuudesta maaottelumaalistaan viisi silloin, kun “Rive” on ollut maajoukkueen päävalmentajana. Vuonna 2015 Pohjanpalo teki kolme osumaa EM-karsinnoissa, kun Kanerva oli tullut Mixu Paatelaisen tilalle. Vuoden 2017 MM-karsinnoissa hän viimeisteli kaksi maalia, kun Kanerva oli korvannut Hans Backen.

Vaikka Pohjanpalo arvelikin saaneensa kutsun maajoukkueeseen sen takia näin nopeasti, hän ei kuitenkaan odota avauskokoonpanon paikkaa itselleen – ainakaan ensimmäisessä ottelussa.

– Missään nimessä tänne ei tultu vain katsomaan, miten asiat sujuvat, vaan taistelemaan peliajasta. Toivottavasti käsky käy mahdollisimman pian, jotta pääsen näyttämään osaamistani ja auttamaan joukkuetta kisapaikkaa kohti.

Suunta on oikea

Kun Pohjanpalo edellisen kerran oli Huuhkajien matkassa mukana, oli Suomi vasta aloittanut matkan kohti menestystä. Jalkapallohuumaa oli vasta alettu rakentaa. Pohjanpalo myöntääkin, että ilmapiiri on muuttunut vieläkin positiivisemmaksi tänä aikana.

– Kyllä tämä aika huikealta tuntuu. Joukkueen suunta on ollut oikea ja olemme nyt melkein huipulla. Toivottavasti näiden kahden ottelun jälkeen olemme siellä aivan huipulla.

Pohjanpalo ei halua hypätä ajassa liikaa eteenpäin, vaan keskittyy peleihin yksi kerrallaan. Mutta molempien otteluiden tavoite on kuitenkin selvä: kumpaakin lähdetään voittamaan ja sitä kautta Suomi varmistaisi paikan historiallisesti EM-kisoihin.

Pohjanpalo tietää myös, mitä häneltä odotetaan ja mitä hän haluaa tuoda joukkueeseen.

– Kovaa työntekoa. Ja maaleja. Se on se yksi ja ainoa asia, mitä meiltä hyökkääjiltä odotetaan, hän hymähti.

Lue myös:

Huuhkaja-pelaajilla on yhteinen EM-unelma, mutta sen tiellä on vielä pari kompastuskiveä – "Me lähdemme voittamaan peliä, emme pelaa vain jotain tasuria"

Huuhkajien puolustukselle helpotusta: Bosnia-Hertsegovinan tähtihyökkääjä on sivussa tärkeästä EM-karsintaottelusta

Armenialle takaisku – tähtipelaaja Mkhitarjan ei pysty pelaamaan Suomea vastaan

Huuhkajilla edessä jopa historiallisen tärkeät ottelut – päävalmentajalla on hyvä fiilis joukkueesta: "Mitään ei ole vielä saavutettu"

Pohjanpalo palaa maajoukkueeseen – Huuhkajat lokakuun tärkeisiin EM-karsintaotteluihin nimetty

Huuhkajien hienot otteet näkyvät myös Fifa-rankingissa – suunta on ylöspäin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat