Huuhkaja-pelaajilla on yhteinen EM-unelma, mutta sen tiellä on vielä pari kompastuskiveä – "Me lähdemme voittamaan peliä, emme pelaa vain jotain tasuria"

Jasse Tuominen sai runsas vuosi sitten tilaisuuden, jonka hän käytti hyväkseen. Nyt hän haluaa toteuttaa EM-unelman Suomen jalkapallomaajoukkueen kanssa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Jasse Tuominen
Jasse Tuominen on muodostanut Teemu Pukin kanssa tehokkaan hyökkäyskaksikon Huuhkajissa.Lehtikuva / Markku Ulander

Jasse Tuominen sai näyttöpaikan miesten maajoukkueessa, kun Joel Pohjanpalo loukkaantui reilu vuosi sitten.

Päävalmentaja Markku Kanerva haistoi Valko-Venäjän suurseura BATE Borisovissa pelaavan 23-vuotiaan hyökkääjän kyvyt ja osoitti tälle paikan Teemu Pukin rinnalta, kun Huuhkajat aloitti Kansojen liigan ottelut.

Kaksikko teki tämän jälkeen tuhoisaa jälkeä monessa ottelussa. Useimmiten Teemu Pukin nimi komeili maalintekijänä, mutta maalin taustalla oli häärinyt Jasse Tuominen.

Tuomisen kohdalla käänteet ovat olleet nopeita, sillä ennen Kansojen liigaa Tuominen oli pelannut ainoastaan neljä A-maaottelua. Nyt hän on aina varteenotettava vaihtoehto kärkeen – jos on vain pelikuntoinen.

Tuominen kärsi jo nuorempana loukkaantumisista, ja hänen viime kautensa alku meni piloille nilkkavamman takia. Tuominen pääsi pelaamaan kunnolla vasta toukokuussa ja oli EM-karsintojen alussa sivussa loukkaantumisen takia.

Nyt Tuominen on kuitenkin palannut Huuhkajien vahvuuteen, ja odottaa innokkaana tulevia EM-karsintaotteluita Bosnia ja Hertsegovinaa sekä Armeniaa vastaan.

– Odottava on tunnelma, sillä on isot matsit edessä, Tuominen totesi Yle Urheilulle ja myönsi, ettei uskonut nousevansa maajoukkueen avauskokoonpanopelaajaksi näin nopeasti.

– En ennen Kansojen liigaa ajatellut, että hyppään suoraan avaukseen. Hienoa, että sain “tsäänssin” ja pystyin jotenkin vastaamaan huutoon. En kuitenkaan kuvitellut, että asiat menisivät noin nopeasti.

Jasse Tuominen ja Kreikan Carlos Zeca pallon tavoittelussa Kansojen liigan ottelussa.
Jasse Tuominen (vas.) ja Kreikan Carlos Zeca pallon tavoittelussa Kansojen liigan ottelussa.Getty Images

Voitto molemmista tyydyttäisi

Tuominen on saanut nyt itselleen jälleen kirittäjän, sillä Pohjanpalo on palannut takaisin maajoukkueeseen puolentoista vuoden tauon jälkeen. Tuomisen mukaan pelaajalle on tärkeää, että valmennusjohto osoittaa luottavansa.

– Se on pelaajalle aina tärkeää, että saa sen pelipaikan. Silloin pystyy omalla tekemisellään näyttämään, että on sen paikan arvoinen.

Suomella on EM-karsintoja jäljellä enää neljä ottelua. Lauantaina se kohtaa vierasottelussa Bosnia ja Hertsegovinan ja tiistaina kotiottelussa Armenian. Kaikki on vielä omissa käsissä, mutta taistelu EM-kisapaikasta on tiivistynyt juuri Suomen, Bosnia ja Hertsegovinan sekä Armenian välillä.

Vaikka yksikään joukkue näistä kolmesta ei menetä eikä varmista EM-kisapaikkaa lauantaina, olisi voitto Suomelle jälleen yksi askel lähemmäksi tavoitetta.

– Voitto molemmista peleistä tyydyttäisi. En ole miettinyt lopputulosta sen suuremmin, mutta joka peliä lähdemme voittamaan, Tuominen totesi ja sanoi voiton avainten löytyvän ennen kaikkea joukkuepelaamisesta.

– Vierasvoitto lauantaina vaatii onnistuneen puolustuspelin. Sitten käytetään meidän paikat hyväksi, kun niitä saadaan.

Jasse Tuominen (vas.) sekä Viron Joonas Tamm ja Mihkel Aksalu Kansojen liigan ottelussa.
Jasse Tuominen (vas.) sekä Viron Joonas Tamm ja Mihkel Aksalu Kansojen liigan ottelussa.Getty Images

Kaikki haluavat pelata Suomelle

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on onnistunut viimeisen vuoden aikana nostamaan melkoisen huuman kotikatsomoihin. Joukkueen toimiva peli, vankkumaton itseluottamus ja tietenkin voitot ovat tuoneet iloa kannustajille sekä tärkeitä pisteitä EM-karsintaan.

Mutta miksi Suomen joukkueen peli nyt toimii Markku Kanervan alaisuudessa? Tuomisen mukaan tästä joukkueesta puhutaan Joukkueena isolla J:llä. Tässä joukkueessa jokaisella on oma rooli, jonka he myös tietävät.

Onnistumisten myötä kunnianhimo on vain kasvanut, eivätkä yhteishenki tai itseluottamus ole rakoilleet. Suomi on tätä nykyä vaikea vastustaja melkein kenelle tahansa.

– Me lähdemme voittamaan peliä, emme pelaa vain jotain tasuria. Kaikki haluavat pelata tuolle merkille tuossa rinnassa, Tuominen sanoi viitaten Suomen logoon.

– On kunnia kantaa Suomen pelipaitaa. Se on jo tarpeeksi iso motivaattori ihan kenelle vain, joka laittaa Suomi-paidan päälle. Se yhteinen unelma, EM-kisapaikka, siinä on ainakin minulle motivaattoria ihan tarpeeksi.

Bosnia ja Hertsegovinan ja Suomen välistä ottelua voi kuunnella lauantaina Yle Puheelta.

Lue myös:

Huuhkajien puolustukselle helpotusta: Bosnia-Hertsegovinan tähtihyökkääjä on sivussa tärkeästä EM-karsintaottelusta

Armenialle takaisku – tähtipelaaja Mkhitarjan ei pysty pelaamaan Suomea vastaan

Huuhkajilla edessä jopa historiallisen tärkeät ottelut – päävalmentajalla on hyvä fiilis joukkueesta: "Mitään ei ole vielä saavutettu"

Pohjanpalo palaa maajoukkueeseen – Huuhkajat lokakuun tärkeisiin EM-karsintaotteluihin nimetty

Huuhkajat mursi viimeisetkin muurit jalkapallohuuman tieltä – "En ole kokenut tällaista koskaan"

Huuhkajien hienot otteet näkyvät myös Fifa-rankingissa – suunta on ylöspäin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat