Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Pelaako ensimmäisen NHL-maalinsa iskenyt suomalaissensaatio koko kauden Jets-paidassa? "Kun tulin leirille, en rehellisesti odottanut mitään"

Winnipegin Ville Heinolalla ei ole kiire edes NHL-maailmassa.

NHL
Ville Heinola
Ville Heinola on aloittanut kautensa NHL-jäillä yliodotusten.Jonathan Kozub/NHLI via Getty Images

Eihän siihen kukaan kauden alla uskonut, ei edes Ville Heinola itse. Nuori kankaanpääläispuolustaja, joka aloitti vielä vuosi sitten kauden Lukon A-junioreissa, pääsi aikaisin keskiviikkona Suomen aikaa pelaamaan Pittsburghissa itseään Sidney Crosbya vastaan. Ottelussa Heinola teki uran ensimmäisen NHL-maalinsa, kun Pittsburg kaatui 1–4.

Yle Urheilun Pittsburghista tavoittama Ville Heinola oli mahdollisuudesta luonnollisesti innoissaan ennen ottelua.

– Onhan tässä aika hienot tunnelmat, Heinola aloitti.

– Pienestä pitäen olen katsellut Sidney Crosbya koosteista. Tuntuu suoraan sanoen aika hullulta päästä nyt pelaamaan häntä vastaan. Onhan se tosi hienoa.

Niin, vasta 18-vuotias Heinola on todellakin pelannut itsensä syyskauden suomalaissensaatioksi. Nuoren puolustajan kypsät otteet ovat hurmanneet Winnipegissä siihen malliin, että viikonloppuna New York Islandersia vastaa Heinola pelasi peräti 23 minuuttia. Eikä Winnipeg-luotsi Paul Maurice heitä Heinolaa askiin huvikseen.

Vaikka Winnipegin peräpää on kokenut Jacob Trouban, Dustin Byfuglienin ja Tyler Myersin sekä viimeisimpänä Josh Morrisseyn loukkaantumisen vuoksi kovia, pelkästään sen vuoksi ei Heinola pelaamaan pääse. Nuoren suomalaislahjakkuuden kypsä ja hämmästyttävän kiireetön pelaaminen herättää valmennuksessa luottamusta.

"Niinhän se aina menee, nälkä kasvaa syödessä"

On hämmentävää, kun huomioidaan, että Heinola pelasi menneellä kaudella Lukon paidassa ainoastaan kahdessa ottelussa yli 23 minuuttia. Nyt Heinola kantaa lähes virheettä NHL-maailmassa 23 minuutin taakkaa. Suomalaispuolustaja on ottanut lyhyessä ajassa valtavia kehitysaskeleita.

Virheitä vasta 18-vuotiaalle Heinolalle sattuu edelleen, mutta niin ajokortti-ikäisille pelaajalle pitääkin sattua. Heinola on kuitenkin oppinut virheistään käsittämättömän nopeasti. Vuosien saatossa kehittyvä fysiikka nostaa pelaajan aikanaan vielä kokonaan uudelle tasolle.

Ville Heinola
Ville Heinola NHL:n varaustilaisuudessa kesäkuussa Vancouverissa.AOP

Ei pelaaja itsekään silti harjoitusleirille tullessaan osannut odottaa nähdyn laista sensaatiosyksyä.

– Kun tulin leirille, en rehellisesti odottanut mitään. Ajatus oli alkuun edetä vain päivä kerrallaan. Kun peli sitten alkoi kulkea, sitä alkoi tietenkin odottaa itseltään enemmän ja enemmän. Niinhän se aina menee, nälkä kasvaa syödessä, Heinola järkeili.

Ei kiire mihinkään

Rauhallisuus ja tietynlainen kiireettömyys ovat erityisesti hurmanneet Heinolan pelaamisessa syyskaudella. NHL voi olla etenkin nuorelle puolustajalle armoton maailma, sillä päätykiekkoja hakevien puolustajien perään tullaan usein armottomalla vauhdilla ja voimalla.

Muutenkaan aikaa ja tilaa ei tarunhohtoisessa ole, kuten SM-Liigassa. Silti Heinola on löytänyt pelaamiselleen ajan ja tilan, niin kiekolla kuin ilman sitä.

– Onhan siellä tietyt äijät aika isoja ja päälle tullaan todella kovaa. Viisauden kautta olen koittanut pelata, kun en ole se vahvin äijä siellä. On mietittävä, miten niitä kiekkoja sieltä päädystä lähtee hakemaan tai sitä, miten sitä syöttelee, ettei ajaudu sellaiseen asemaan, missä voisi kolahtaa. Aika nopeasti olen päässyt rytmiin kiinni, Heinola sanoi.

Heinolan kylmän pelaamisen takaa löytyy kylmä pää. Vaikka ikää on vasta 18 vuotta, Heinola ei ole lähtenyt isojen poikien liigaan jännittämään.

Ville Heinola juhlii maalia.
Ville Heinola juhli uransa avausmaalia NHL:ssä Pittsburgia vastaan. Getty Images

– Sellainen kylmä rauhallisuus on ollut minun juttu pienestä pitäen. Se on minun tyylini ja kun tulin tänne, ajattelin, että haluan pelata omalla tyylilläni. Vaikka tämä on NHL, on turha muuttaa mitään. Totta kai piti alkuun oppia pelaamaan joitakin tilanteita hieman eri tavalla kuin liigassa, mutta silti omalla tyylilläni.

Suurin haaste alkuun on Heinolan mukaan liittynyt pelinopeuteen ja suoraviivaisuuteen.

– Liigassa tiputellaan paljon alaspäin ja haetaan pakki-pakilla peliä käyntiin. Täällä mennään koko ajan suoraan ylöspäin. Ei se aluksi helppoa ollut, helposti meinasi lähteä hakemaan sitä pakki-pakkia. Mitä enemmän tässä on pelattu, niin sen paremmin olen sisäistänyt tämän pelitavan, Heinola vakuutti.

Mitä seuraavaksi?

Nyt kysymys kuuluu, kuinka kauan Heinola NHL-maailmassa vielä pelaa. Jos otteet ovat jatkossa, kuten avauskierroksilla, suomalaista on oikeasti vaikea pudottaa kokoonpanosta. Toisaalta vasta 18-vuotiaalle, fyysisesti raakileelle puolustajalle kahdeksankymmenenkahden ottelun runkosarja on armoton rypistys, myös henkisesti.

Vaikka siis nyt kulkee, pelin henki voi olla täysin toinen tammi-helmikuulla.

Seuran näkökulmasta ensimmäinen raja on kymmenes ottelu. Mikäli Heinola pelaa tällä kaudella kymmenen ottelua, tämän kolmivuotisesta tulokassopimuksesta palaa ensimmäinen vuosi. Toinen raja tulee vastaan 40 ottelun kohdalla. Mikäli Heinola pelaa 40 ottelua, tämä saavuttaa ensimmäisen vuoden kohti rajoittamatonta vapaata agenttiutta, jonka pelaaja saa seitsemän vuoden jälkeen.

Ville Heinola 9.10.2019
Ville Heinola kamppailemassa kiekosta Pittsburghin Jake Guentzelin kanssa.Joe Sargent/Getty Images

Seuralle 40 ottelun raja saattaa olla jopa 10 ottelun rajaa tärkeämpi.

– Tietenkin sitä itse ajattelee niin, että haluan pelata koko kauden NHL:ssä, jos siihen vain mahdollisuus aukeaa. Sen enempää en osaa asiasta sanoa. Tai siitä, pelaanko AHL:ssä vai Lukossa, jos en pelaa Winnipegissä. Nämä ovat asioita, joita ei kauheasti kannata miettiä.

Nähtäväksi jää, millaisia ratkaisuja seura- ja valmennusjohto Heinolan kaudelle tekevät. Palaako lahjakas puolustaja vielä vuodeksi Lukkoon, vai kuluuko vuosi Pohjois-Amerikassa. Varmaa lienee vain se, että Jets osui Heinolan viime kesänä varatessaan häränsilmään nimenomaan pidemmällä jänteellä.

Lue myös:

Pittsburghin tähtihyökkääjä Malkin pitkälle sairauslomalle

Komeaa läpimurtoa tekevälle Heinolalle NHL-uran avausmaali, tulikuuma Hintz onnistui jälleen – neljä suomalaista maalin makuun

Joonas Korpisalo torjui Columbukselle kauden avausvoiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat